Tilaajat

Us (2019)



Mad TV:stä tutum Jordan Peelen edellinen elokuva Get Out oli loistava sekoitus kauhua, mysteeriä, huumoria, yllättävyyttä, rasismin vastaisuutta ja tummien kulttuuria. Myös näillä samoilla linjoilla jatketaan hänen seuraavassa, yllätys hyvässä Us (2019) elokuvassa.

Vuonna 1986 tyttö katoaa huvipuistossa perheeltään peilitaloon, jossa hän säikähtää kaksoisolentoaan.
Nykyaina tyttö on kasvanut aikuiseksi ja perhe lähtee lomalle tytön lapsuuden maisemiin. Kunnes yhtenä yönä perhettä rupeaa vainoamaan joukko omituisia hahmoja, jotka paljastuat perheen jäsenten kaksoisolennoiksi. Mistä on kyse?

Elokuva asettaa hyvät lähtökohdat, joitten puitteissa haluaa kokoajan tietää, että mistä on kyse. Keitä nämä doppelgängerit ovat. Mielenkiinto pysyy kokoajan yllä. Välillä jännitys ja kauhu kepenee, jopa humoristiseksi ja jopa perheen lapset tappavat porukkaa, kuin heinää sen kummepia murehtien. Juuri kun alkaa olettaa, että kyseessä on pöhkö ja heppoinen kauhistelu, tulee lopun twistin, joka kääntää kaiken päälaelleen ja saa miettimään elokuvan tapahtumia pitkään. Todella hieno käänne! Päädyin katsomaan elokuvan tämän takia kahteen kertaan ja toinen kierros on täysin erilainen, kun tietää mistä on kyse. Elokuva vihjaa loppua pitkin matkaa ja katsojaa rupeaa kuvottamaan tietyt asiat. Loistavaa, loistavaa kerrontaa.

Tarinan päähahmona nähdään perheen äiti, tumma, traumatisoitunut nainen, jota esittää Lupita Nyong'o (Black Pantherin Nakia). Perheen isänä toimii myös Black Pantherista tuttu Winston Duke, joka on saatu näyttämään aivan ohjaaja Jordan Peeleltä laseineen. Tämä on luultavasti tarkoituksellista. Molemmat tekevät tuplaroolit ja niistä Lupitalla on hieno suoritus.

Musiikkivalinnat ovat todella hyviä. Lunizin "I got five on it" on meikälle nostalginen ja pääsee uusin sfääreihin elokuvan tapahtumissa. Myös Michael Abelsin kuorolla toteutettu tunnari on todella karmivan ja heittää hyvän tunnelman elokuvan päälle. Varsinkin alussa, jossa kuva zoomaa pois jäniksen silmästä. Siinä on jotain klassista kauhuelementtiä 90-luvulta.

Tämä on loistava kepeä ja humoristinen kauhu, jonka lopputwisti kääntää melko karmivaksi kokemukseksi. Suosittelen kaikille. Myös niille jotka eivät kauhusta välitä.

- Kai Kumpulainen 15.3.2020







Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

The Spine of Night (2021)

Battle Beyond The Stars (1980)

Stay Close (Miniseries 2021)

The Abyss - Syvyys (1989)

Parhaimmat X-men elokuvat: Logan (2017) ja X-men 2 (2003).

Red Sonja (1985)

Robocop 2 (1990)

Prospect (2018)

Vesa-Matti Loiri 1945-2022