Fortress - Linnoitus (1992)
Aina viiden vuoden välein katselen nuoruusvuosieni suosikkielokuvaa nimeltä Fortress - Linnoitus (1992). Tällä kierroksella korkkasin pitkään hyllyssä odottaneen blu-ray version. Ai että, kun kuva osasikin olla komean näköinen. Olinhan vuosikausia tottunut ensin vhs:n tuhnuisuuteen ja sen jälkeen dvd-laatuun. En muistanutkaan miten komealta leffa kaikinpuolin näyttikään, vaikka kyseessä ei ole mikään megabudjetin blockbuster. Kyseessä on mahdollisesti yksi näistä tärkeistä lapsuuden pätkistä joka muokkasi elokuvamakuani vuosikymmeniksi.
Fortress - Linnoitus (1992)
Vuonna 2017 ylikansoittuneessa tulevaisuudessa on toisen lapsen tekeminen kiellettyä. Koska Brennickin ja hänen vaimonsa (Loryn Locklin ) ensimmäinen lapsi kuoli synnytyksessä, on toinen yritys jo kiellettyä. Vaimo kumminkin tulee yllättäen raskaaksi. He jäävätkin rajalla kiinni ja vaimon paetessa Brennick uhraa itsensä ja jää kiinni.
Hän joutuu maksimivartioituun vankilaan jota kutsutaan Linnoitukseksi. vankila sijaitsee kymmeniä kerroksia maanalla ja sen lisäksi vangeilla on sisällään räjähde, joka räjäyttää vatsaan reiän, jos he menevät kieletylle alueelle. Tämän lisäksi heidän uniaan valvotaan, ettei tule katseltu liian härkejä fantasioita. Tätä ei Brennick (tai Lambert) hyväksy ja vain pako on ainut oikea ratkaisu. Harmi, että vankilaa vartioi Johtaja Poe (Kurtewood Smith), Zed-tekoäly, sekä cyborgisotilaat.
Elokuvan juoni on tavallaan lähellä Stallonen Lock Up-vankilaelokuvaa, mutta sijoittuu tulevaisuuteen mikä tuo ihan oman lisänsä soppaan. Alkupuolisko elokuvasta onkin kuin vankilapakoelokuvaa, kunnes muuttu toimintaseikkailuksi ja lopussa nähdään vielä lyhyehkö rekka-kaksintaistelu. Tämä kohtaus on tosin joissain maissa leikattu pois ja leffa leikkaantuu siihen, kun hahmot pakenevat vankilasta.
Elokuvan tehosteet ja varsinkin lavasteet ovat vieläkin yllättävän näyttäviä ja kestäneet aikaa mainiosti. Varsinkin gore-tehosteet ovat mallikkaita. Lavasteet on oikein näyttävät ja vankilaympäristö tuntuu melko todelliselta paikalta, lavasteiden sijaan. Vaikka budjetti on ollut pieni nykymittapuulla, on siitä otettu irti huikea määrä näyttävyyttä.
Elokuvan toimivimpia elementtejä on se kuinka se tekee yhden vankilasellin porukasta sympaattisen joukon, joka pitää toisistaan huolta. Pienillä jutuilla näytettään miten ryhmästä tulee yhtä ja kuinka he pitävät myös Brennickistä huolta tämän ollessa zombimaisessa tilassa.
Vaikka Arnold Schwarzeneggeriä kaavailtiin Brennickin rooliin, sai sen onneksi itselleen nuoruusvuosien suosikkini Christopher Lambert. Koska englanti ei ollut Lambertin äidinkieli, oli hänellä karismaattinen käheä puhetyyli, mikä sopii rooliin kuin rooliin. Mielestäni Fortress nousee selkeästi parhaimpien Lambertin elokuvien joukkoon Highlanderin, Tarzanin ja miksei myös Resurrectionin kanssa. Hauska nippelitieto on suomalaisille myös se, että Lambert on esittänyt Vatasta Paasilinnan Jäniksen vuoden ranskalaisessa sovituksessa. Toki Arskakin olisi sopinut tavallaan rooliin ja lisännyt sillä Total Recall tunnelmaa, mutta mielestäni juuri Lambert tekee elokuvasta spesiaalin.
Brennickin yhtenä vastuksena nähdään klassinen pahisnäyttelijä Vernon Wells. Wells on tunnettu Mad Maxista Wezinä ja Commandosta Bennettinä. Tässä leffassa hän on valtavan kokoinen Maddox, jonka kohtalo on ikimuistoinen. Itselleni Maddox on yhtä ikoninen, kuin nuo muut roolit.
Itse pääpahiksena, eli loppubossina toimii legendaarinen Kurtwood Smith, joka tietysti muistetaan parhaiten Robocopista ja 70's showsta. Smithillä on käsissään monisyinen pahishahmo, joka ei ole ihan sitä miltä hän aluksi näyttää. Pinnan alla siis kytee. Vallan mainio hahmo. Apunaan hänellä on tekoäly Zed, joka pyörittää vankilaa johtajan ohella. Smith on kumminkin näistä kahdesta inhimillisempi.
Elokuvassa olisi useita muita mainitsemisen arvoisia rooleja, mutta mainitsen nyt ainaakin tämän yhden, eli Jeffrey Combs. Hän esittää tietokonenörttiä, joka majailee samassa sellissä Brennickin kanssa. Combs on tuttu saman ohjaajan aiemmasta elokuvasta Re-animator.
Elokuvan on siis ohjannut Stuart Gordon, jolla on takanaan useita klassisia kauhuleffoja (From Beyond, Dolls, Dagon) ja kulttipätkiä kuten Space Truckers ja Robot Jox.
Musiikeista vastasi ranskalainen Frédéric Talgorn (Edge of sanity, Robot Jox) joka teki oikein hyvää työtä tunelman luojana
Elokuva sai paljon myöhemmin vuonna 2000 jatko-osan, joka oli aivan surkea. Kaikki ensimmäisen elokuvan hyvät ideat oli korvattu huonoilla ja eiköhän siinä menty avaruuteen asti. Sitä leffaa en suosittele kenellekkään, vaikka Lambert jatkoi pääosassa.
Linnoitus sopii niin Scifin, toiminnan kuin vankilaleffojen ystäville. Siinä on hyvin paljon samaa likaista scifi-tunnelmaa, kuin vaikka Robocopissa (1987), tai Total Recallissa (1990). Useat näyttelijävalinnat ovat nappivalintoja ja tekevätkin nappisuorituksia. Elokuvan toimivuutta korostaakin sympaattiset hahmot, vaikka leffa sisältääkin brutaalia väkivaltaa, gorea ja mönjää. Siinä on myös mukava seikkailuelokuvan tuntu paikkapaikoin. Elokuva on allekirjoittaneelle hyvin tärkeä ja nostalginen pätkä, jota on mahdoton objektiivisesti arvioida, ilman nostalgialaseja. Se on myös kärkikastia Christopher Lambertin filmografiassa. Suosittelen!
- Kai Kumpulainen 17.2.2025
Kommentit
Lähetä kommentti