Tilaajat

Robotic Cop (Android Cop) (2014)


80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa näkyi paljon vuokraamojen hyllyillä erilaisia b-luokan android- ja cyborgi-elokuvia, joita itsekkin tuli ahkerasti katsottua. Varsinkin jos nimessä oli sana cop. Siksi kun näin kaupan hyllyllä dvd:n, jonka kannessa komeili köppönen robocop imitaatio, nimikin oli "robotic cop" ja takakannessa oli alkuperäinen nimi taas android cop, leffa oikein huusi tätä vanhan ajan b-luokan android toimintaa. Joten pitihän se napata mukaan. Lukihan takakannessakin: katso tämä välittömästi 
Elokuva on vuoden 2014, Mark Atkins ohjaama ja Asylumin tuottama mockbuster saman vuoden Robocop remakelle. Jos joku ei vielä tiedä The Asylum on yhdysvaltalainen indie-elokuviin keskittynyt elokuvayhtiö. He julkaisevat elokuvansa normaalisti suoraan videolle tai televisioon. Yksi yhtiön tunnetuimmista elokuvasarjoista on Haihurrikaani.

Yhtiö perustettiin vuonna 1997, ja se on tuottanut yli 500 elokuvaa vuoteen 2017 mennessä. Monet yhtiön julkaisuista kuuluvat niin sanottujen mockbuster-elokuvien joukkoon, jotka jäljittelevät isojen elokuvayhtiöiden samaan aikaan julkaisemia elokuvia.

Elokuvan juoni on seuraavanlainen On vuosi 2045, ja Los Angelesia runtelee ankara virus. Osa kaupungista on eristetty kielletyksi alueeksi, jonne vain harva uskaltaa mennä. Poliisivoimien uutena vahvistuksena on kuitenkin huippulaatuinen robottipoliisi, joka lähtee selvittämään viruksen alkuperää apunaan parinsa ja liuta tulevaisuuden aseita. Mutta onko lopulta itse tautia vaarallisempi sen takaa löytyvä salaliitto, joka johtaa aina poliittiseen eliittiin saakka?

Pääosassa robottipoliisin vihaisena parina nähdään Spawninakin tunnettu Michael Jai White, ja olikin hauska nähdä häntä pitkästä aikaa pääroolissa. Randy Wayne on Android poliisi ja hän onkin tunnettu aikalailla vain b-leffoista. Pahiksena häärii itselle tuttu kasvo Charles S. Dutton (alien3 ja mimic).

Yllätyksekseni elokuva oli täysin tosissaan tehty ja juonikin oli aika hyvä, mutta kaikki muu oli sitä surullisen kuuluisaa ö-budjettia, joka teki elokuvasta tahattoman koomisen tai vaan koomisen, mutta hyvällä tavalla. Esim. kaikki cgi, mitä oli vähän oli samaa kui 1990-lvulla ja parhaimmillaan toi mieleen ultraviolet-leffan huonoimmat efektimokailut vuodelta 2006. Esim. ukot hyppää rakennuksen ikkunan läpi kuin avonaisesta aukosta ja hajoava lasi on tehty cgi:llä todella köppösesti siihen päälle. Toinen asia mille repeilin kokoajan oli android copin kimeä ääni. Aluksi luulin, että hahmo on nainen kypärän alla, mutta sieltähän paljastui kivikasvoinen mies. Ääni oli tosiaan kuin pienen pojan tai naisen ääni, vaikka yleensä on totuttu matalaan konemaiseen murinaan tällaisilla hahmoilla. En tiedä onko näyttelijällä normaalisti tuollainen ääni. Ainut joka ei näytellyt leffassa iahn tosissaan oli MJW, joka revitteli kuin pahaisessa buddycop leffassa konsanaan. Tällainen leffa olisi kyllä kaivannut praktikaaliefektejä enemmän ja enempi gorea. Yhdellä mutantilla on kyllä siisti naama-maski, mutta siinäpä se. Autona toimii köyhän miehen madmaxia muistuttava ajopeli.

Itsellä ei ole ollut aikaa tutustua asylumin tuotantoon ja olikin piristävää katsoa välillä oikein kunnon kuonaa, kaikkien suurien tehoste-elokuvien väliin, jota tulee jo korvista ulos. jollain tavalla nautin tästä vanhanaikaisesta köppöisyydestä. Juonikin oli ihan mielenkiintoinen ja mietinkin olisiko tämä toiminut isomman budjetin leffana.

Vaikka tämä olikin robocop mockbuster ei sillä ole mitään tekemistä robocop-leffan kanssa, edes designissä. Suositellaan vaan, jos aiemmat kuvaukset kiinnostavat millään tavalla, mutta ehkä kannattaa säästää aikaa johonkin muuhun, vaikka ei tämä kestä kuin allle puolitoista tuntia.

- Kai Kumpulainen 21.5.2019







Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

The Spine of Night (2021)

Battle Beyond The Stars (1980)

Stay Close (Miniseries 2021)

The Abyss - Syvyys (1989)

Parhaimmat X-men elokuvat: Logan (2017) ja X-men 2 (2003).

Red Sonja (1985)

Robocop 2 (1990)

Prospect (2018)

Vesa-Matti Loiri 1945-2022