Tilaajat

Jaws (Tappajahai, 1975)



You're gonna need a bigger boat! Tappajahai ei esittelyjä kaipaa. Muksuna kun näin sen ekan kerran, en meinannut uskaltaa sinä kesänä mennä uimaan. Hyvä, että uskalsin laskea jalat sohvalta lattialle, ettei hai nappaa. Tämä Spielbergin mestariteos on saanut monta kehnoa jatko-osaa ja kymmeniä jäljittelijöitä, mutta kuningas pysyy aina vain valtaistuimellaan jo lähes viiden vuosikymmenen ajan. Oli aika kokeilla, vieläkö uimahalut lähtee uusintakatselulla... 

Jaws (Tappajahai, 1975)

Amityn saarelle saapuu jättimäinen hai, joka syö uhrikseen nuoren naisen, juuri kun lomakausi on alkamassa ja turisteja on tulossa täyttämään rantoja. Kaupungin Pormestari ei rahan himoissaan meinaa uskoa uhkaa ja ruumiita tulee lisää. Kolme pätevää miestä eri lähtökohdista lähtevät hai-jahtiin veneellään. Seuraa taistelu jossa ihminen ja luonto ottavat mittaa toisistaan.

"Not Like Going Down The Pond Chasing Blue Gills Or Tommy Cats. This Shark...Swallow You Whole!"

Tappajahai on ensimmäisiä blockbustereita, joka tuotti yli 100 miljoonaa dollaria. Se perustuu löyhästi vuoden 1916 tositapahtumiin, jossa valkohai tappoi 4 ihmistä. Tappajahai oli Star Warsin kanssa ensimmäisiä elokuvia, jotka panivat alulle niin sanotut "megaelokuvat".

"Hey, Hooper! Maybe You're A Big Yahoo In The Lab, But Out Here You're Just Supercargo!"

Elokuvan tehosteet ovat vielä tänäkin päivänä näyttäviä. Robotti hai on edelleen uhkaava. Kohtauksissa on kyllä myös käytetty oikeaa haita osittain, jolloin näyttelijä piti vaihtaa pienikokoisempaan stuntmieheen. Haita kutsutaan leikkimielisesti Bruceksi, erään lakimiehen takia. Elokuva onnistui tehosteissaan niin hyvin, että valkohaita pelättiin entistä enemmän ja ruvettiin metsästämään tosissaan.

[Quint] "You Want A Drink? Drink To Your Leg?" [Hooper] "I'll Drink To Your Leg." [Quint] "Okay, So We Drink To Our Legs!"

Spielberg osaa luoda hitaasti kasvavan tunnelman elokuvaan, jollaista ei nykypäivänä enää ole ilmeisesti aikaa tehdä, tai tiktok-sukupolvi ei sitä osaa ottaa enää vastaan. Tappajahain lisäksi myös ensimmäisessä Jurassic Parkissa on tuo sama tunnelman kasvatus, joka tekee elokuvista ylivertaisia jatko-osiinsa nähden.

Myös hyvät, sympaattiset hahmot ja niihin rauhassa tutustuminen lisäävät elokuville arvoa. Tappajahaissa onkin kolme päähahmoa. Oikeamielinen poliisipäällikkö Martin Brody (Roy Scheider), Original hipster Matt Hooper (Richard Dreyfuss) ja äijien äijä Quint (Robert Shaw). Kaikki saavat oman hetkensä kehittyä hahmoina ja hahmojen kehitykseen käytettäänkin yllättävän paljon aikaa. Suosikkikohtiani oli kohtaus, jossa miehet yöllä juopottelevat veneessä, kertovat tarinoita entisistä elämistään ja bondaavat arpiaan.

"You Know, A Thing About A Shark, He's Got...Lifeless Eyes. Black Eyes, Like A Doll's Eyes!"

Joissain maissa järjestetään tapahtumia, missä Tappajahaita katsotaan isolta kankaalta, samalla istuen järvessä. Suomessa on voinut saman kokea mm. Porin ja Helsingin uimahalleissa. Aika mahtava idea.

Tappajahai voitti kolme Oscaria: paras leikkaus, paras alkuperäismusiikki ja paras ääni.

Yhden maailman tunnetuimmista elokuvamusiikeista on luonut legendaarinen John Williams. Hauska fakta on se, että esittäessään ensimmäistä kertaa Spielbergille sävellystä, Steven vain nauroi ja kysyi, että onko hänellä joku oikea sävellys myös valmiina.

Spielberg olisi loistanut pelkkänä "kauhunmestarina", mutta onneksi laajensi repertuaariaan mm. Indiana Jonesin ja E.T:n parissa, joten saimme häneltä laajemman elokuvaklassikoiden rykelmän, jota rakastaa vuodesta toiseen. Eikä Tappajahai ole pelkästään kauhuelokuva, vaan siinä on myös selkeitä seikkailuelokuvan elementtejä, kuten muissakin Spielberg-elokuvissa, hyvää draamaa unohtamatta.

4k uhd versio elokuvasta on huikean komean näköinen ja näyttää melkein siltä, kuin elokuva olisi kuvattu tänä päivänä ja vain lavastettu esittämään 70-lukua.

"Smile, You Son Of A...!"

Mitä tästä legendaarisesta elokuva kertoisi, jota ei ole kerrottu jo tuhansia kertoja. Se on kiistaton klassikko ja mestariteos. Lapsena se jätti lähtemättömän vaikutuksen ja nyt yli 30 vuotta myöhemmin se toimii edelleen loistavasti. Tosin nyt uskalsin mennä heti leffan jälkeen uimaan ilman ongelmia, vaikka syvemmällä polskiessa filmi kävi kyllä mielessä. . Henkilökohtaisesti se ei ole Spielbergin paras elokuva, mutta kärkikahinoissa kumminkin. Suositellaan kaikille, jotka eivät ole jostain syystä sitä vielä nähneet ja muille katsottavaksi jälleen uudelleen. Jatko-osia kannattaa vältellä, jos ei ole roska-elokuvien ystävä.

- Kai Kumpulainen 13.7.2022

Julistetaidetta:

















Kommentit


  1. Hei,
    Etsitkö laillista lainaa?
    Onko pankkisi kieltäytynyt sinulta?
    Tarvitset rahaa syystä tai toisesta.
    Olet vilpitön ja rehellinen
    Tarvitset lainaa maksaaksesi velkojasi, laskujasi tai
    toteuttaa projekti?
    Sinulla on aina mahdollisuus.
    Huolestuttavampaa on, että tarjoamme lainoja alkaen 5 000 €,
    nopea ja luotettava, 3 prosentin vuosikorolla. Me olemme
    luotettava
    Jos olet kiinnostunut, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä suoraan.
    sähköposti: marcdupon18@gmail.com

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Frank Herbert's Dune (miniseries, 2000)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Super Force - Iskuryhmä (tv-sarja 1990-1992)

Stay Close (Miniseries 2021)

Inferno (aka. Desert Heat, 1999)

Dune (1984)

Goonies - Arkajalat (1985)

Dust Devil (1993)

Kauhukuu 2023 osa.1.

Legend of Zorro - Zorron legenda (2005)