Tilaajat

Children of The Corn (1984)



Parhaina videovuokrausaikoina 90-luvun puolessa välissä tuli napattua kauhuosastolta mm. sellaisia nimikkeitä, kuin Maissilapset 1,2,3,4 ja 5. Mielenkiintoisen nimen lisäksi valintaan vaikutti Stephen Kingin nimi, koska hänen kirjojaan oli tullut lueskeltua aiemmin jonkin verran. Muut sarjan osat olivat 90-luvun tuotoksia, mutta ensimmäinen osa oli ehtaa kasaria. Se onkin tunnelmaltaan näistä parhain, vaikka ei ehkä pelottavin. Elokuvan jo Legendaarinen käännöskukkanen jäi elämään vuosikymmeniksi kaveripiiriini. "He Who Walks Behind the Rows" oli suomennettu "Hän, joka kulkee vakojen välissä". Tälle lauseelle on tullut naureskeltua vielä tänäkin päivänä. Päätin kääntää katseltavien elokuvien listan ylösalaisin ja nostaa sen pohjalta elokuvan esiin, jonka listan mukaan tulisin katsomaan vasta vuosien päästä. Tämä oli Children of the Corn, vuodelta (1984)

Children of The Corn (1984)

Pienessä kylässä maissipellot ovat kuivumassa kasaan kuumuuden takia. Eräänä päivänä paikallinen diner täyttyy yhtäkkiä lapsista ja nuorista. Lapset tappavat kaikki paikalla ollevat aikuiset ruokailijat. Samoin ympäri kylää kuolee useita aikuisia samaan aikaan. Kolme vuotta myöhemmin nuoripari ajaa ohikulkumatkalla kylän suuntaan, kun he törmäävät autolla poikalapseen. Poikaa tutkittuaan he huomaavat, että lapsen kurkku oli jo aiemmin leikattu auki. Kun mies lähtee hakemaan apua kylästä, vievät "maissilapset" sillä aikaa naisen uhrattavaksi "hänelle, joka kulkee vakojen välissä"...


Elokuvan on ohjannut  Fritz Kiersch, jonka muita töitä ovat mm. James Spaderin tähdittämä Tuff Turf (1985) ja Swamp Thing televisiosarja  90-luvun alusta. Eli mistään kovin tunnetusta ohjaajasta ei ole kyse. Visuaalisesti leffa on sympaattisen 80-lukuinen. Se ei ole kovinkaan pelottava nykystandardeilla ja mielessä kävikin sellainen "Saariston lapset helvetistä" mielikuva. Tappokohtaukset ovat lähinnä sitä osastoa, että jos "kurkku viilletään auki", niin veitsellä vedetään punaista maalia pitkin kurkkua. Eli loppupeleissä aika kesyä menoa.



Lopussa nähtäviä "yliluonnollisia tapahtumia" kuvaavia efektejä on aika syönyt melko pahasti. Homma menee jopa hieman koomiseksi välillä. Silti leffassa on tiettyä sympaattista ja nostalgista tunnelmaa, mitä kasarin kauhuissa oli tapana olla. Varsinkin Kingin kirjoihin perustuvissa sellaisissa.

Leffan useimmat näyttelijät eivät ole mitään tunnetuimpia. Pääosaa elokuvassa esittää Peter Horton, joka on tuttu mm. Dallasista ja Kolkyt ja risat-sarjoista. 

Elokuvan valokopilkuksi ja kantavaksi voimavaraksi nousee lopulta aina mahtava Linda Hamilton. Linda Hamilton ei esittelyjä kaipaa, mutta jos joku ei häntä jostain kumman syystä vielä tunne, niin kannattaa ensimmäiseksi kiirehtiä katsomaan kaksi ekaa Terminaattoria. Ja nopeasti. Linda nostaa elokuvan aivan toiselle tasolle ja ilman häntä tämä olisi huomattavasti vaisumpi tapaus.

Maissilasten johtajaa ja poikasaarnaajaa Isaacia esittää John Franklin. Franklin näytti 25 vuotiaana ihan pikkupojalta Isaacin roolissa. Franklin on ollut myös karvaisena It-serkkuna Addams Family ykkösessä.

Isaacin oikeaa kättä Malachaita näyttelee taas Courtney Gains. Gains on tuttu vähän sieltä ja täältä, kuten Paluu tulevaisuuten leffasta, mutta aina yleensä sivuosasta.

Elokuvan musiikeista vastaa Jonathan Elias. Musiikit elokuvassa ovat aivan mahtavat ja luovat suurimman osan mainiosta tunnelmasta. Scorea voisi verrata Omen-leffojen, tai John Carpenterin leffojen vastaaviin scoreihin, jotka ovat osa leffakokemusta.

Vaikka elokuva sai ilmestyessään rapaa niskaansa on siitä vuosien varrella tullut kulttiklassikko. Myös metalliyhtyeet Children of Bodom ja KoRn ovat ottaneet vaikutteita biiseihinsä tästä elokuvasta. 

Elokuva sai huikean määrän jatko osia, mutta ensimmäinen jatko-osa ilmestyi vasta 9 vuotta esikoisen jälkeen. Kirjoitushetkellä uusin elokuva on remake alkuperäisestä ja se on valmistunut 2020. Siihen väliin mahtuu vielä kahdeksan elokuvaa, eli yhteensä 11 elokuvaa ja yksi lyhyt elokuva päälle. Tämä saattaa olla yksi pisimpiin kestäneistä kauhu-franchiseista. Noista elokuvista olen nähnyt vain leffat 1-5, mutta kovin vahvoja muistikuvia niistä ei enää ole, joten saatan katsoa ne uudelleen lähiaikoina.

Pienen tutkiskelun jälkeen huomasin, että Shudder-striimauspalvelu on julkaissut vasta tänä vuonna tuon vuoden 2020 remaken, nimellä Children of The Corn (2023). Ilmeisesti korona aika siirsi julkaisemista muutamalla vuodella. Isaac ja Malachai ovat trailerin perusteella tyttöjä tällä kertaa.

Maissilapsissa on vähän sama, kuin useissa aikansa halvoissa kauhuelokuvissa, että idea on todella  hyvä ja taustalla lymyävä tuntematon pahuus on kiehtova aihe, mutta toteutus elokuvaksi on heikko, joten näitä leffoja katsoi, kun parempaakaan ei ollut tarjolla. Jatko-osia pukkasi varmasti senkin takia, että yritettiin hyvää ideaa jalostaa paremmaksi, mutta budjettien takia siinä ei oikein koskaan onnistuttu kunnolla. Silti ihmiset halusivat saada selville, mistä "vakojen välissä kulkevasta"-pahuudessa on kyse, tai mikä se on. Sekin on vuosien varrella opittu, että mitä enemmän kauhuelokuvien mysteereitä aukaisee, niin sen heikommaksi sarjat menevät. Oma mielikuvitus on se paras kauhun ja mystisyyden luoja edelleen.

Alkuperäinen Maissilapset on kovin nostalginen kasarikauhu, joka ei ole kestänyt aikaa ihan niin hyvin, että se herättäisi tunteita uusissa nuorissa katsojissa, mutta toimii varmasti henkilöille, jotka ovat viettäneet parhaat aikansa 80- ja 90-luvulla videoita vuokraillessaan. Varsinkin kauhu sellaisia. Suositellaan sivistämismielessä ja Linda Hamiltonin takia.

- Kai Kumpulainen 10.7.2023


Julistegalleria:




Arrowin uusin 4k-julkaisu

-






















Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Abyss - Syvyys (1989)

Stay Close (Miniseries 2021)

Red Sonja (1985)

Dune (1984)

Robocop 2 (1990)

Prospect (2018)