Tilaajat

Congo (1995)



Katselin vhs:ltä tätä elokuvaa vain pari kertaa vuonna 1995 ja sen jälkeen en ole sitä katsellut vuosikymmeniin. Miksikö? Oliko siinä jotain vikaa? Sen ajattelin selvittää 24 vuoden jälkeen.

Kyseessä on Jurassic Parkin kirjoittajan Michael Crichtonin vuonna 1980 julkaistuun menestysromaaniin perustuva seikkailuelokuva CONGO (1995), jonka ohjasi Frank Marshall (Arachnophobia).

Elokuva oli jonkinlainen hitti ilmestyessään ja sen kesän blockbuster. Elokuvan oli tarkoitus olla jotain uutta Jurassic Park-buumin hengessä, mutta sai kritiikkiä elokuvassa käytetyistä apinapuvuista, jotka eivät silloinkaan huijanneet ainakaan minun silmää, mutta silloin olisi ollut mahdotonta luoda gorillat cgi:llä dinosaurusten tapaan, koska karvojen animointi oli vielä lapsenkengissä.

Elokuvassa on huikea määrä sen ajan tunnettuja näyttelijöitä. Heti alussa nähdään Bruce "evil dead" Campbell, joka ei valitettavasti ole mukana koko elokuvaa. Laura Linney muistuttaa ilmeitään ja äänenpainoaan myöten erehdyttävästi Jurassic Parkin Laura Derniä ja välillä 90-luvun seikkailuleffojen Helen Huntia, mikä on hämmentävää.  Tim Curry on koominen kevennys, romanialainen rahamies, nimeltä Herkermer Homolka, jonka nimi valintaa en ymmärrä ollenkaan, mutta yllättävän pokalla ihmiset sitä tässä lausuvat. Joe Pantoliano on oma tunnistettava itsensä. Delroy Lindon meuhkaaminen toi hymyn huulille. Dylan Walsh on aika tuntematon seikkailija minulle. Ja melkein pääosassa nähdään kukas muukaan kuin Ghostbustersin Ernie "Winston" Hudson!! John Doe Baker on itsensä näköinen johtaja mulkvisti. Muitakin 90-luvun tunnettuja kasvoja vilahtelee kuvissa.

Leffa on aika kepeän oloinen scifi-seikkailu, mutta yllättää aika graafiselle väkivallalla, esim. revityt ja silvotut ruumit näytetään heti alussa, irto silmiä ja raajoja esitellään välillä, ihmisistä ja apinoista suihkuaa verta jne. Kaikkea mikä olisi sensuroitu Jurassic parkeissa. Mikäköhän tämän ikäraja on. Välillä leffa vakavoituu ja esittelee Congon sota ja kriisitilanteita.

Erikoistehosteet on pitkälti käsityötä ja lavasteet on toteutettu hienosti, varsinkin tulivuoren purkaus on hienosti tehty. Suosittelenkin katsomaan youtubesta making offin. Myös virtahepo-robotit on hienosti toteutettu. CGI:tä on käytetty hyvin vähän. Ainut miinus on "puhuva" gorilla Amy, joka ei huijaa silmää kuin hämärissa olosuhteissa ja näyttää selvästi puvulta, jossa on animatroniikkaa. Samoin muut gorilla-hahmot. Jännä miten tällainen 90-luvun megaelokuva näyttää nykyään niin pienimuotoiselta pläjäykseltä, jos ei tiedä paljonko vaivaa on nähty kaikkiin lavasteisiin ja erikoisefekteihin.

Congo on hyvin 90-luvun näköinen seikkailuelokuva Jurassic Parkien vanavedessä ja hyvin hömppäsellainen, mutta onnistuu viihdyttämään nostalgiallaan, ajan kuvalla ja yllättävällä verellä mässäilyllä.

- Kai Kumpulainen 22.7.2019

Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

The Abyss - Syvyys (1989)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Prospect (2018)

Stay Close (Miniseries 2021)

Dune (1984)

Legend (1985)

Red Sonja (1985)