Tilaajat

Iron Giant (1999)


Muistan kun Rautajätti oli elokuvateattereissa vuonna 1999. Olin silloin sen verran vanha, että ei kiinnostanut käydä piirrettyä katsomassa, vaan valitsin Matrixin. Sitten siinä kävikin niin, että meni 20-vuotta hujauksessa, kunnes rupesin tätä etsimään julkaisuna ja suomidubbaus olisi oltava, että lapsetkin jaksaa katsoa. Noh ainoa ratkaisu olisi ollut kallis vhs, joten leffa jäi hommaamatta. Onneksi 21 vuoden jälkeen netflix pelasti laadukkaalla striimillä ja saatiin filmi katsottua.

Kyseessä on warner brossin julkaisema ja Brad Birdin (pixar, incredibles) ohjaama animaatio 1950-luvun Mainesta, johon tipahtaa muistinsa menettänyt sotarobotti. Sen löytää pieni poika metsästä ja heille koituu yhteisiä seikkailuita ja kommelluksia kunnes FBI ja armeija saavat vihiä uhasta ja kohta on jo atomipommia niskassa.

Animaatio oli todella nättiä oldschool- piirrostyyliä ja taustat oli komeita. Pidin paljon visuaalisesta tyylistä ja robotti oli hienosti luotu.

Tarina oli vanha tuttu E.T.-juoni, mutta toimiva sellainen. Hahmot oli sympaattisia ja huumoria oli rutkasti pitämässä mielenkiintoa yllä.

Ääninäyttelijöinä toimi mm. Vin Diesel, Eli Marienthal, Christopher McDonald, Jennifer Aniston ja Hans Zimmer?!

Oikein toimiva animaatio, joka päihittää monet Disneyn saman ajan tekeleet.

Iron giant nähtiin myös ready player onessa hahmona.

-KK 10.7.2019

Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Abyss - Syvyys (1989)

Stay Close (Miniseries 2021)

Red Sonja (1985)

The Vindicator (1986)

Robocop 2 (1990)

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)