Tilaajat

Critters (1986)


Uuden Critters-leffan innoittamana ajattelin katsoa dvd:ltä yhden ala-asteen suosikeista taas kerran uudelleen. Ei näitä ole tullut katsottuakaan aikuisiällä turhan montaa kertaa. Kyseessä on siis Critters - Keskiyön nakertajat, vuodelta 1986. Ohjaus Stephen Herek (Billyn ja tedin maailma).

Vuoden 1984 hitin Gremlins - riiviöt innoittamana julkaistiin pari vuotta myöhemmin samanhenkinen, mutta vielä rajumpi kauhukomedia nakertajat, joka sisälsi mustaa huumoria ja pieniä pörröisiä hirviöitä. Saman tyyliset pikkuiset riiviöhahmot olivat tuolloin suosittuja monissa elokuvissa ja leluissa (esim. Boglins). Tämä olikin erittäin jännä leffa ala-asteelaiselle Kaitsulle.

Leffa kertoo perinteisen kauhutarinan maalla asuvasta nelihenkisestä Brownin perheestä. He eivät tiedä että "Critet" ovat karanneet avaruusvankilasta kaukaisella planeetalla ja nyt ne ovat suunnistamassa maata kohti. Critet ovat pieniä karvaisia otuksia, joilla on kyltymätön ruokahalu. Nakertajien perään lähetetään kaksi Bounty hunteria, jotka ottavat ihmisten muodon, mutta se on jo myöhäistä, sillä Critet ovat jo ottaneet Brownin perheen kohteekseen.

Dee Wallace (cujo) on perheen äiti, Billy "Green" Bush (kaikki kasarin seriffi-roolit) on isä-ukkona, Don Keith Opper (Quantum leap) esittää tupla-roolia jälkeen jääneenä kylähulluna ja palkkion metsästäjänä. Ja Perheen tytärtä riiustelee Titanicin Mustanaamio Billy Zane! Muutamia mainitakseni.

Elokuvasta heti huomaa, mikä on ollut yhtenä innoittajana Stranger Things-sarjaan monen muun samanhenkisen kanssa. Tämä on juuri sitä genreä, jossa maalla ajellaan fillarilla pakoon avaruushirviöitä ja seriffi puree mälliä.

Elokuvan yksi viihdyttävimmistä jutuista nakertajien lisäksi on palkkionmetsästäjät, jotka vaihtavat naamoja ja tuhoavat paikkoja. Alussa nähdäänkin tyylikäs naaman sulamisefekti käänteisessä järjestyksessä. Näitä harrastettiin varsinkin kasarilla paljon. Efektit ovat budjettiin nähden hyvät. Olisin myös halunnut nähdä lisää mystisestä planeetasta ja avaruusolioista, joita alussa vilautellaan todella niukasti, mutta muistaakseni jatko-osissa näitä nähään lisää.

Critters saikin kolme jatko-osaa, sarjakuvia ja muuta oheiskrääsää ja lisää on nyt tulossa. Elokuva maksoi vaivaiset 3 miljoonaa ja tienasi huikeat 13 miljoona, että ei paha.

Knoppitietona omia havaintoja: Ninja Turtles ykkösessä Rafaello käy elokuvissa katsomassa Crittersiä ja toteaa "mistä ne keksii näitä juttuja". Perheen isän keilapaidassa on Ghostbustersia mukaileva logo nimeltä Pinbusters. Yksi critterseistä löytää E.T.-pehmolelun ja kysyy, että kuka se on, ennenkuin puree sen hajalle. Alussa perheen poika yrittää huijata sairastumista kuumemittarin lämmittämisellä, kuten e.t:ssä, mutta nämä vanhemmat eivät ole niin tyhmiä, että tuliviat huijatuksi. Vessan pönttökohtaus on tribuutti vuotta aiemmin tulleelle Ghouliesille.

Suosittelen kaikille kasarileffojen ystäville, stranger things-faneille ja kauhuleffa-sivistystä hakeville.

- Kai Kumpulainen 6.5.2019


Alussa nähdäänkin tyylikäs naaman sulamisefekti käänteisessä järjestyksessä.

Nakertajien perään lähetetään kaksi Bounty hunteria

Yksi critterseistä löytää E.T.-pehmolelun ja kysyy, että kuka se on, ennenkuin puree sen hajalle.

Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Comic Con Finland 10.-12.5.2024

Silent Hill: Revelation (2012)

The Spine of Night (2021)

The Last Witch Hunter (2015)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Desperado (1995)

Prospect (2018)

Enemy of the State (Valtion vihollinen, 1998)

Rambo 3 (1988)

Blade (1998)