Tilaajat

The Guyver - Double feature 1&2




The Guyver (1991)

Vastaan tuli sellainen leffa, että ihmettelen miksen ole nähnyt tätä aiemmin, mutta jos olisin nähnyt sen ilmestymisvuonna 1991, se olisi voinut olla hitti, tai sitten ei.

Kyseessä on Japanilaiseen mangaan (Yoshiki Takaya) perustuva jenkkiadaptaatio The Guyver (Tunnetaan myös nimillä:
Alien Cop, Mutronics, Mutronikit - Vaaralliset vieraat).

Olen nähnyt tästä joskus pätkiä ja luulinkin sen olevan joku japanilainen sarja.

Elokuvassa heikon itsepuolustuslajin taidot omaava kaveri (Jack Armstrong) saa aliensupersymbioottipuvun itselleen vahingossa ja rupeaa taistelemaan hirviöitä vastaan, jotka näyttävät isokokoisita gremlinseiltä. Mark Hamill (star wars) näyttelee Jim Gordonin näköistä heppua, joka on hyvisten puolella. Jeffrey Combs näyttelee heppua, joka on täysin sama kuin Re-animatorin dr.West, mutta onkin Dr.East  Kätyrinä nähdään alkuperäisestä Hills have eyesistä tuttu mörkö Michael Berryman! Erilaisia Cameoita vilahtelee myös, kuten Scream queen.

Parasta tässä on tehosteet, ja kumipuvut, jotka vievät takaisin kultaiselle 90-luvulle. Yksi örkki muistuttaa mustanlaguunin hirviötä, osa muistuttaa edellä mainittuja riiviöitä isommassa muodossa, yksi on kuin Kärpänen leffan kärpänen, mutta torakka. Elokuva lainaileekin aika paljon muita saman ajan leffoja, ollen ulkoisesti synkkä kuin burtonin batman, mutta tarinallisesti enempi ninja turtles 2 tasoa, eroten siinä, että kaikenmaailman sulamisia ja muita lonkerohommia nähdään välillä, että tämä ei sovi perheen pienimmille. Välillä mennään niinkin syvässä suossa, että joku hirviä räppäilee coolisti ysäri-tyyliin. Ihan power rangers-tasolle ei kumminkaan laskeuduta.

Kyseessä on roskaelokuva, joka toimii varmasti ainoastaan katsojille, jotka ovat viettäneet samanlaisten leffojen parissa nuoruuden. Elokuvasta on myös jatko-osa, joka on tietotoimiston mukaan parempi.



Guyver : Dark Hero (1994)
Guyver ykkösen innoittamana oli pakko katsoa kakkonenkin heti perään. Kyseessä on vuoden 1994 jatko-osa anime adaptaatiolle, nimeltä Guyver : Dark hero, tai the guyver2.

Tällä kertaa on ohjaajaa myöten vaihtunut koko näyttelijä porukka ja tyylisuunta mennyt synkemmäksi. Tämä onkin rated R, kun edellinen oli kaikessa cronenberimäisyydessäänkin pg13. En paneudu enempää näyttelijöihin, koska ketään minulle tuttua ei tule vastaan.

Alkukohtaus, jossa Guyver hoitelee kokaiinirosvot varastohallissa, tuo mieleen bvs:n varastokohtauksen, ollen vielä hurjempi. Samalla ilmenee, että tämä leffa on tosiaan rated r ja verta nähdään sopivasti. Alkukohtaus meni heti suosikeihini.

Leffassa nähdään hienoja stuntteja ja todella siistejä örkkipukuja ja myös vähemmän siistejä örkkipukuja. Action kohtaukset tuovat mieleen power rangersin gorella.

Edelliseen leffaan verrattuna, sen ollessa vielä teatterielokuvan näköinen, tämä näyttää suoraan videolle kamalta, jossa sattuu olemaan vaan kalliin näköisiä örkkejä.

Hieman synkempi, gorempi ja vakavempi, mutta silti hupsu roskaleffa, joka voi toisen mielestä olla parempi, kuin eka, mutta toisaalta tästä puuttuu tunnetut näyttelijät ja se kieliposkessa meno. Oikein mainio pläjäys kumminkin.

- Kai Kumpulainen 24.4.2019




Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

The Last Witch Hunter (2015)

Forbidden World (aka. Mutant, 1982).

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Super Force - Iskuryhmä (tv-sarja 1990-1992)

Leviathan (1989)

The Spine of Night (2021)

Battle Beyond The Stars (1980)

Texas Chainsaw Massacre (2022)

Prospect (2018)

Alphaville - Une Ètrange Aventure De Lemmy Caution (1965)