Tilaajat

Goonies - Arkajalat (1985)





Meilläpäin ei jostain syystä lapsena pyörinyt Goonies - arkajalat elokuvaa missään muodossa kellään lähimäin, eikä siitä puhuttu sen enempiä. Ekaa kertaa näin siitä puhuttavan internetissä, joskus tuossa 2000-luvun puolessa välin, mutta ajattelin, että se on niin lasten leffa, että en saa siitä irti enää mitään, joten hautasin sen vuosiksi. Nyt kovan painostuksen jälkeen päätin ottaa härkää sarvis
ta ja katsoa pois tämän Richard Donnerin ohjaaman ja Spielbergin käsikirjoittaman seikkailun vuodelta 1985. Otin varmuuden vuoksi lapset mukaan, että pääsee tunnelmaan.



Ensitunnelmat olikin hämmentäviä. Tämä on kyllä omituisin lasten seikkailu vähään aikaan. Ensiksi lihavaa poikaa haukutaan ja siitä tehdään pilkkaa, ilman opetusta. Kokoajan kiroillaan huomattavasti enemmän kuin nyky marvel elokuvissa. Joka toinen sana on paska tai helvetti. Seksilelut mainittu ensimmäisten minuuttien aikana. Kaikki erilaiset huumeitten nimet mainittu alkuvaiheissa. Graafisesti arveluttava vankilassa hirtetty mies nähdään heti alussa (vaikkei se ollut oikeasti kuollut). Tässä vaiheessa tytär lähti pois. Pojat jatkaa urhoollisesti, vaikka läskin pojan paini ruumiin kanssa näyttää vähän arveluttavalta toiminnalta ja kehitysvammaisen vankina pitäminen näyttää väärältä 😁.
Seikkailuosio tuo mieleen indiana jones ja tuomion temppelin, eikä sitä vähennä Datan näyttelijä, joka on sama kuin jonesin short round. Rosvoporukka mummoineen taas tuo mieleen mies ja alaston aseen ja tajuan, että hahmot on parodioitu tästä elokuvasta. Myös stranger things on selkeästi ottanut vaikutteita myös tästä.


Lavasteet on komeat varsinkin loppupuolella ja lapsena tämä olisi ollut huikea seikkailuhitti varmasti.
Tunnettuja näyttelijöitä vilisee ruudulla vähän väliä ja ekana yllätyksenä tulee nuori siloposki Josh Thanos Brolin! Joe Pantoliano nähdään myös nuorehkona ja Robert Davi samanlaisena konnana kuin aina.


Tuntuu hullulta, että budjetti on ollut vain 19miljoonaa. Eihän sillä rahalla saa nykyään edes yhtä stranger things jaksoa.

Elokuva kokemus oli kyllä outo ja hämmentävä, mutta samalla hauska ja harmittaa että en nähnyt tätä jo lapsena. Tällaista toista ei saisi tehdä enää nykyään monesta syystä.

- Kai Kumpulainen 26.3.2019

Vaihtoehtoisia julisteita:









Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

Stay Close (Miniseries 2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Prospect (2018)

The Abyss - Syvyys (1989)

Punisher: War Zone (2008)

Dune (1984)

Hard Boiled (1990-1992)

Legend (1985)

Galaxy Of Terror (1981)