Tilaajat

Unforgiven - Armoton (1992)


Kun minulta kysytään, mitkä ovat parhaimpia länkkäreitä, niin top 3 pääsee aina Hyvät pahat ja rumat, sekä Armoton. Mutta Armottoman viime näkemisestä on jo niin pitkä aika, että oli aika ottaa selvää, onko se vieläkin top3 kamaa, vai onko ajan hammas syönyt. Kyseessä on legendaarinen neljän oscarin voittaja ja viiden oscar ehdokkuuden omaava Clint Eastwoodin tuottama ja ohjaama westerni, joka voisi olla vaikka kertomus "man with no name"-hahmon myöhemmistä ajoista. Elokuvasta löytyy uusi 4k-remasterointi.

Unforgiven - Armoton (1992)

Elokuvassa pari epäonnista sälliä erehtyvät viiltelemään huoran kasvoja, koska tämä nauroi toisen pikkuruiselle pilille. Koska oikeus ei toteudu huorat asettavat lunnaat miesten päistä. Lopulta palkkionmetsästäjiksi lähtevät kuuskymppinen Clint Eastwood, joka on tehnyt pahoja tekoja nuoruudessaan, mutta on parantanut tapansa ja hoitaa nykyään sikafarmia yksinhuoltaja isänä ja leskenä kahdelle muksulle. Hänen luottokaverinsa Morgan Freeman lähtee hommiin tueksi ja turvaksi ja porukkaan lyöttäytyy nuori The Kid, jota esittää Jaimz Woolvett. Vastassaan heillä on karismaattinen, mutta julma Gene Hackman sheriffinä, joka on jo piessyt edellisen palkkionmetsästäjä-yrittäjän English Bobin sairaalakuntoon. Tätä esittää Richard Harris.



Muistan kun elokuva tuli ensi kertaa televisiosta ja ajattelin, että tässäpä on rankka ja kova länkkäri. Olin tottunut vanhoihin spaghettiwesterneihin ja muihin John Wayne/Terence Hill/Bonanza-länkkäreihin ja yhtäkkiä silvottiin huoran naamaa ja potkittiin buutsilla miestä päähän. Sankarikaan ei ollut selkeä sankari, vaan suoranainen anti-sankari. Tämä oli uutta, modernia ja jännää poikasena 90-luvun alussa. Nykyään vaadittaisiin taas astetta brutaalimpaa toimintaa, että ihmiset hetkahtaisivat mihinkään suuntaan.







Silti elokuva on kestänyt aikaa loistavasti. 4k-remasteroinnin kuva on, kuin katsoisi nykypäivän elokuvaa, eikä sitä 28-vuotta vanhaa vhs:sää, joten sekin auttaa illuusion pitämisessä nykypäivän elokuvasta. Ainoastaan musiikit muistuttavat enempi vanhempaa elokuvaa, joten ne paljastavat, että kyseessä ei ole enää ihan uusin tuotos, mutta muuten voisin kuvitella, että Clint voisi ohjata samanlaisen elokuvan tänäkin päivänä.



Elokuva toimii edelleen, kuin tuhat volttia. Näyttelijät tekevät loistavat roolit ja varsinkin Gene Hackman on hypnoottinen roolissaan. Clint tekee yhden parhaista rooleistaan ja Morgan Freeman veistelee kulta-aikoijaan tässä. Muissakaan ei ole valittamista. Tarina on synkkä ja asiat eivät ole mustavalkoisia, mutta kosto on toteutettava. Musiikit ja tunnelma ovat huippuluokkaa. Tämä on top3 westernien lisäksi, myös top3 Clint Eastwood-elokuvissa.



Kaikkien tulisi katsoa tämä elokuva kerran eläessään. 5/5

- Kai Kumpulainen 12.2.2020

Alkuperäsijuliste




Armoton löytyy ykyään 4K UHD-versionakin!



Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Comic Con Finland 10.-12.5.2024

The Last Witch Hunter (2015)

The Spine of Night (2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Leviathan (1989)

Jouluelokuva: Die Hard - Vain Kuolleen Ruumini Yli (1988)

Pika-arvio: Guns Akimbo (2019)

The Towering Inferno (Liekehtivä torni, 1974)

The Girl in the Spider's Web (2018)

Texas Chainsaw Massacre (2022)