Tilaajat

Hardware (Mark 13 - Tarkoitettu tappamaan,1993)


 

Kun olin pikku poika, näin R-kioskin vuokrahyllyssä jotain niin pelottavaa ja outoa, että se kuva jäi mieleni syövereihin ikiajoiksi. Kyseessä oli Mark 13 - Tarkoitettu tappamaan elokuvan kansi. Vähän aikaa sitten oli pakko ottaa selville, että mistä oli kyse ja kysehän oli elokuvasta nimeltä Hardware vuodelta 1990.

Elokuvan on ohjannut Richard Stanley (Dust devil, Dr. Morean saari). Tarina perustuu 2000AD (Judge Dredd)-sarjakuvalehden tarinaan nimeltä SHOK!. Maailma onkin kuin suoraan Judge Dredd-sarjakuvan sivuilta ja lähempänä sarjakuvaa, kuin yksikään Dredd-leffa tähän mennessä, vain itse Dredd puuttuu maisemista. Itse olen kova fani Dredd sarjakuville ja 200AD:n tarinoille.

Dylan McDermott as Moses "Hard Mo" Baxter

Elokuvassa eletään siis post-apocalyptisessä Cyberpunk maisemissa, joita meikä diggaa kybällä. Kaikkialla on likaista ja törkyistä ja pelkkä eläminen on yhtä tuskaa ja ahdistusta. Asiaa ei helpota yksi tappajarobotti. Alkukohtaus sai mut miettimään, että MAHTAVAA! Mukana on myös melko kipeä trippailukohtaus.

Elokuvassa on supertyylikäs musavideomainen tyyli ja leffassa onkin tunnelmaa, kuin Terminator, blade runner ja Alien ykkösessä yhteensä. Avauskohtauksen aloittaa ultracool Fields of nephilimin MacCoy, Kertojaäänenä toimii Iggy Pop, taksikuskina irvailee Lemmy "Motörhead" Kilmister ja taustalla pauhaa ministryn musiikki ja Gwarin musavideot. Pääosia esittävät Dylan McDermott (American horro stories) ja Stacey Travis (traffic).


Mukana on myös hitunen itämaista mystiikka, tuoden mieleen blade runnerin, akiran ja Matrixit.
Tällaista menoa ei ole tarjonnut Alien, terminator ja blade runner sitten ensimmäisten osiensa. Ei ole kyse toimintascifistä, vaan enempi kunnon hidastempoisesta horrorista ja törkyisestä ja pienimuotoisesta cyberpunk rainasta, jollaisia ei enää tehdä, mutta edustaa mun lempi aikakautta. Ainoastaan Neill blomkamp, voisi tehdä jotain tällaista nykypäivänä. Meikä rakastu tähän saman tien kuin näin ekan kerran.
Nomad

Mark 13
Stacey Travis as Jill

Blu-rayn mukana tuli Gardians of the galaxy-sarjakuvia piirtäneen artistin piirtämiä keräilykortteja.





Carl McCoy as Nomad
2000AD SHOK! Alkuperäistarina.

- Kai Kumpulainen 28.3.2018

Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Comic Con Finland 10.-12.5.2024

Silent Hill: Revelation (2012)

The Spine of Night (2021)

Kauhukuu 2023 osa. 3

Supernova (2000)

The Last Witch Hunter (2015)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Towering Inferno (Liekehtivä torni, 1974)

Double Feature: Terminal Force (Galaxis, 1995) & Terminal Force 2 (The Survivor, 1998)

Leviathan (1989)