Tilaajat

Sniper (Sala-ampuja, 1993)



Tämän leffan ostin aikanaan kirpparilta ihan pelkän kannen perusteella. Kansi huokui tuollaista 90-luvun alun vetovoimaista machotoimintaa. Vajaa kuusi vuotta se lepäsikin hyllyssä, koska katsomattomien leffojen jono oli sen verta pitkäksi venähtänyt. Onneksi vihdoinkin pääsin leffan kimppuun ja selvittämään, että mistä on kyse. Kyse on tietenkin Luis Llosan (The Specialist, Anaconda) ohjaamasta toimintapätkästä, jota tähdittää Tom Berenger (Platoon) ja Billy Zane (Rasvatyyni, Mustanaamio, Titanic). Leffa olikin mittavan kulttisuosion lisäksi poikinut itselleen lähes kymmenen jatko-osaa. Ei muuta kuin lätty pyörimään ja tähtäilemään...

Sniper (Sala-ampuja, 1993)

Mestariampuja  Kersantti Thomas Beckett on suorittamassa salamurhaus tehtävää Panamassa, kun onnistuneen tehtävän jälkeen hänen parinsa saa surman, koska pelastuskopteri saapuukin päivän valossa, eikä yön pimeydessä, niin kuin sovittu.

Myöhemmin katkeroitunut Beckett saa uuden tehtävän, johon pariksi valikoituu Richard Miller, huippu tason S.W.A.T.-mies, jolla ei ole ollenkaan kokemusta todellisista tilanteista kentältä. Beckett joutuu kädestäpitäen opettamaan viidakon vaarat, mutta Miller ei esimiehenä tahtoisi ottaa komentoja. Millerin on myös komennettu tappaa Beckett, jos tämä vaarantaa tai hylkää tehtävän...

Sniper yllätti olemalla huomattavasti syvällisempi ja toiminnaltaan realistisempi, kuin tavan ysäriactionit. Pohjimmiltaan tässä on tavanomainen Buddycop-asetelma, jossa vanha konkari opettaa käytännön hommia nuoremmalle toimistorotalle ja molempien täytyy kasvaa ihmisinä selvitäkseen tehtävästään elossa. Tavanomaiseen buddycop leffaan verrattuna tässä ei ole juurikaan huumoria jästipäiden naljaillessa ja riidellessä. Välillä jutut menevät yllättävän synkiksi ja syvällisiksi. Päänäyttelijöiden välille syntyy lopulta jäyhää kemiaa mikä toimii.

Visuaalisesti elokuva näyttää ihan mukiinmenevältä sotapätkältä. Ainut homma joka ei ole oikein kestänyt aikaa on sniper-kivääristä syöksyvä luoti. Koska tuohon aikaan ei ollut mitään Matrix-hidastuksia, eikä kunnon CGI-efektejä, on luotien lentelyt tehty käsityönä ja yhdessäkin kuvassa luodin perässä näkyy jonkinlainen läpinäkyvä pilli, jonka avulla luodin lentoa on pystytty kuvamaan hidastettuna. Muutenkin joissain leikkauksissa on toivomisen varaa.

Juoni on osittain ennalta-arvattava, ainakin konkarikatsojalle, mutta loppuapäin se yllätti, enkä arvannutkaan mihin suuntaan tapahtumat etenevät. Myöskään toiminta ei ollut pelkkää räiskintää ja Ramboilua, vaan hyvinkin hidastempista ryömimistä viidakoissa. Eikä tehtävätkään aina suju niin kuin on suunniteltu vaan saattavat mennä todella epätoivoiseksi räpeltämiseksi, niin kuin oikeassakin tilanteessa saattaisi käydä.

Tarinan päähahmoa, eli Kersantti Tom Beckettiä esittää Tom Berenger. Berenger on tuttu mm. Platoonista. Berenger voitti vuonna 1987 parhaan miessivuosan Golden Globen työstä elokuvassa Platoon – nuoret sotilaat. Hän oli lisäksi ehdolla parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon saajaksi. Hänellä on ollut myöhemminkin rooleja lukuisissa kansainvälisesti tunnetuissa elokuvissa, joista mainittavimmat ovat Syntynyt 4. heinäkuuta (1989) Training Day (2001) ja Inception (2010). Berenger nähdään myös viidessä Sniper elokuvasarjan jatko-osassa.

Toista päähahmoa, eli NSC Agentti Richard Milleriä esittää Billy Zane. Hänet tunnetaan luultavasti parhaiten Caledon Hockleyn roolista elokuvasta Titanic sekä miespääosasta elokuvassa Mustanaamio (1996). Kiiltokuvapojuna tunnettu Zane sopii hyvin kokemattoman Milerin rooliin. Zanea nähdään kolmessa Sniper elokuvasarjan jatko-osassa ensimmäisen lisäksi.

Sen verran aikoinani googlailin leffaa, että huomasin sen poikineen kokonaisen elokuvafranchisen. Näitä jatko-osia onkin tähän mennessä ilmestynyt ekan osan lisäksi huimat 9 kpl, joista kakkososa oli ns."TV-elokuva" ja loput osat "Direct-to-video" kamaa. Olenkin näitä pikkuhiljaa kerännyt hyllyyn muutamia kappaleita. Luulen silti ensimmäisen olevan paras, tai ainakin laadukkain teattereihinkin kelvannut tekele.

Sniper on tavan 90-luvun b-actionia laadukkaampi teos, mutta mistää Platoonista ei voi kumminkaan puhua. Tom Berenger tekee siinä loistavan roolin, eikä Billy Zanessakaan ole liikaa moitittavaa. Leffa ottaa yllättävän realistisen suunnan toiminnan suhteen, eikä sen buddycop asetelma ole mitään hömppäkomediaa, vaan yllättävän vakavaa ja syvällistä pohdintaa. Suositellaan "sniperöinnin", Tom Berengerin, Billy Zanen, tai ysäritoiminnan faneille. Miksei myös sotaelokuvien ystäville.


"One Shot. One Kill."

- Kai Kumpulainen 2.1.2024



Juliste


Omistamani DVD-julkaisu














Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

The Abyss - Syvyys (1989)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Stay Close (Miniseries 2021)

Red Sonja (1985)

Dune (1984)

Prospect (2018)

Legend (1985)