Tilaajat

The Shape of Water (2017)


Katselin eilen (29.12.2018) vihdoinkin blu-rayltä Guillermo del Toron ohjaaman The Shape of Water (2017).

Alkujaan olin varma, että tämä on Hellboy-hahmo Abe Sabianin syntytarina elokuva, koska Amfibimies on täysin saman näköinen, se syö myös kananmunia ja näyttelijäkin on sama Doug Jones. Mutta ilmeisesti se ei ollut, vaan kyseessä on Toron oma luomus.


Elokuva alkaa hämmentävästi Sally Hawkinsin aamurutiineja kuvaamalla, mikä onkin taas joitain rajoja rikkovaa kuvausta ja herättää heti mielenkiinnon. Elokuvan alku muistuttaa jotain ranskalaista elokuvaa (ehkä Améliee) musiikeineen ja kepeällä ilmaisulla. Vihreä värifiltteri peittää leffan koko keston ajan tuoden siihen fantasia elementtejä ja ajan patinaa (myös Améliessa taisi olla vihreä värifiltteri). Hawkins onkin mainio mykkänä lyhyenä siivooja naisena, jonka sisällä palaa intohimo. Richard Jenkins nähdään Sallyn lähinaapurina, ystävänä ja epätoivoisena mainosmaalarina, jonka työt ei kelpaa enää mihinkään, kun valokuvat ovat ajaneet ohi 60-luvun paranoidissa amerikassa. Octavia Spencer on Sallyn toinen hyvä ystävä, joka auttaa Sallyä siivojan työssä kaikin keinoin. Ystävyys onkin tässä yhtenä teemana ja se voittaa jopa "ison pahan ja kylmän" sota-organisaation, jota johtaa kovalla kädellä loistava Michael Shannon. Shannon tekeekin parhaan roolinsa sitten Man of steelin zodin.


Elokuvassa on elementtejä, jotka tekevät siitä selkeästi aikuisten sadun. Visuaalisuutta voi kehua loputtomiin ja jokainen lavaste ja kuva hioo täydellisyyttä. Kalamies on tehty todella komeasti yhdistäen cgi:tä ja praktikaaliefektiä. Näin ne örkit pitäisi aina luoda elokuviin, niin ei näyttäisi pelkiltä cgi-piirroksilta! Mitään marvel-tason eeppistä ei leffassa nähdä ja kyseessä onkin enempi rakkausdraama, kuin sarjakuvaseikkailu. Se on hyvä.



Menee helposti Toron top3. Suosittelen. 4/5.



- Kai Kumpulainen 29.12.2018









Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Comic Con Finland 10.-12.5.2024

Silent Hill: Revelation (2012)

The Spine of Night (2021)

Kauhukuu 2023 osa. 3

Supernova (2000)

The Last Witch Hunter (2015)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Towering Inferno (Liekehtivä torni, 1974)

Double Feature: Terminal Force (Galaxis, 1995) & Terminal Force 2 (The Survivor, 1998)

Leviathan (1989)