Tilaajat

Blade Runner 2049 (2017)


Ensimmäinen Ridley Scottin Blade Runner (Final cut) on lähestulkoon maailman paras elokuva. Se on vuosikymmenien aikana kasvanut niin isoksi ja tärkeäksi, että sitä on vaikeaa päihittää. Ainakaan minun kirjoissa. Mutta elokuvan jatko-osa menee aika lähelle. Vain aika näyttää kuinka hienosta teoksesta tässä on kyse ja jääkö tämä elämään samalla lailla kuin esikoisteos. Kyseessä on mestariohjaaja Denis Villeneuven näkemys aiheesta, eli Blade Runner 2049 (2017).

Ryan Gosling on K, uudemman nexus 9 mallin replikantti. Hänen tehtävä on etsiä ja tappaa vanhemman mallin replikantteja. Hän asuu Hologrammi-tytön, Join kanssa. Join on suunnitellut Wallace (Jared Leto). Wallacen yhtiö jalostaa biologisesti viljeltyjä Replikantteja.



Ihan ensimmäiseksi täytyy mainita elokuvan visuaalinen puoli. Se on mielettömän hieno. Elokuva näyttää visuaalisesti parhaimmalta elokuvalta, jonka olen nähnyt 2010-luvulla. Jokainen viipyilevä kohtaus on niin kaunis, että siitä voisi ottaa still-kuvan ja laittaa seinälle taideteoksena. Toisena täytyy mainita Ambient-musiikki, joka tukee elokuvan maailmaa komeasti. Se tuo mieleen alkuperäisen Blade Runnerin Vangeliksen syntikkamaalailut, mutta samalla luoden jotain uutta. Pelkkään maailman tutkimiseen ja ihasteluun voi käyttää yhden katselukerran.




Juoni on monisyinen ja hyvin monitasoinen. Se samalla herättää useita filosofisia kysymyksiä, mutta kuljettaa jännittävää thrilleriä syvemmälle salaisuuksien verkkoon. Koska ihmisten ei tarvitse tehdä enää ikäviä hommia, replikantit hoitavat nämä työt, mutta samalla ihmisistä on tullut passiivisia koneita ja replikantit tuntuvat eniten tuntevilta henkilöiltä, joilla on eniten menetettävää. Samalla K:n ja Join suhden on syvempi, kuin muilla, vaikka kyseessä ovat viljelty replikantti ja ohjelmoitu hologrammi. Jared Leto vaikuttaa taas tunteettomalta ihmishirviöltä leikkiessään jumalaa, luodessaan uutta elämää, jonka voi ottaa halutessaan pois. Elokuvassa on paljon symboliikkaa ja sen maailma alkaa olla liiankin lähellä omaamme, tai ainakin se varoittaa tulevasta.



Ryan Gosling hoitaa hommansa komeasti pienillä eleillä. Jared Leto taas tuntuu todella ahdistavalta tapaukselta, mikä on hyvä hahmon kannalta. Harrison Fordin tuominen takaisin oli ehkä hieman tarpeetonta fanserviceä, mutta pidin siitä silti. On hän silti tärkeä palanen juonessa ja yhdistää nämä kaksi elokuvaa jatkuvaksi teokseksi. Ana De Armas on ok hologrammi Joina. Robin Wright hoitaa hyvin tylyn hommansa Wallacen oikeana kätenä. Mackenzie Davis on pienemmässä roolissa, mutta olen tykästynyt tähän näytelijään ja odotan häneltä vielä jotain hienoa. Painija Dave Bautista hoitaa näyttelijän työt uskottavasti ja hänestä on kasvamassa kunnon näyttelijä vanhoilla päivillään. Ja meidän oma ihana Krista Kosonen pääsee lausumaan muutaman sanan edustavaa suomenkieltä.



Elokuvan kylkeen ja levylle on julkaistu kolme lyhytelokuvaa jotka tukevat elokuvan juonta. Suosittelen katsomaan myös ne.



Elokuva kestää useita, useita katselukertoja ja jää vain himpunverran jälkeen alkuperäiselle Blade Runnerille. Upea teos ja 2010-luvun tärkeimpiä elokuvia. Minulle ehkä tärkein. Katsoin tämän 4k uhd kiekolta nyt uudelleen ja kuva oli mielettömän kaunis.


 


 - Kai Kumpulainen 21.4.2020

Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

The Abyss - Syvyys (1989)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Punisher: War Zone (2008)

Prospect (2018)

Stay Close (Miniseries 2021)

The Hunt for Red October - Punaisen Lokakuun Metsastys (1989)

Dune (1984)