Tilaajat

Full Eclipse (1993)


Mario Van Peebles oli 90-luvulla kuumimpien videovuokrausaikojeni suosikkinäyttelijä. Ainakin b-luokan toimintaleffojen saralla. Hän teki mm. sellaisia kulttiklassikoita kuin cyborgi-leffa Solo (1996) ja toisen suosikkini Christopher Lambertin kanssa yhteistyössä Gunmen (1993) (ja oli myös sivuosissa Highlander3, New Jack Cityssä ja Exterminator2, Posse yms).

Yksi leffa oli kumminkin ehkä kovempi kuin yksikään noista loistorainoista. Se oli suomen vuokra-vhs:lle nimetty hassusti Full Circleksi. Kyseessä on Anthony Hickoxin (Hellraiser 3, Warlock: Armageddon) ohjaama toimintakauhu Full Eclipse, vuodelta 1993 (HBO Films). Elokuva on yksi aikansa kalleimmista suoraan HBO:n kanavalle tuotetuista elokuvista.



Full Eclipse (1993)

Peebles on kovaakin kovempi kyttä nimeltä Max Dire. Max hoitaa rikolliset ilmastointikanavissa ryömien ja poikittain ilmassa hyppien, samalla kahdella pistoolilla ampuen. Yksikään rikollinen ei jää varmasti henkiin Maxin käsittelyssä. Taattu ysäripoliisi siis (John Woon leffojen tyyliin). Bruce Payne (Warlock 3) on Adam Garou, mies joka johtaa erikoisryhmää (Task force). Ryhmän tehtävä on pukeutua "supersankarimaisiin" spandex asuihin ja naamioihin ja listiä vigilante-tyylillä huumejengejä. Garou houkuttelee myös Maxin ryhmään mukaan. Jokainen ryhmän jäsen ottaa erikoisliuosta suoraan suoneen ennen keikkaa. Siitä he saavat "supervoimia" ja kaikille kasvaa "wolverinemaiset" kynnet käsiin. Pian Max huomaa, että erikoistiimissä on jotain hämärää, kaiken tämän yliluonnollisen lisäksi. a
Ja miten kuunpimennys liittyykään kaikkeen...



Elokuva on taattua ysäri-actionia, sekoitettuna kasarikauhuun ja sarjakuvamaiseen toimintaan, unohtamatta thrillerin aineksia. Muutenkin elokuva tuntuu jonkin sarjakuvan sovitukselta. Kaikki on niin överiä ja b-leffoihille ominaista, että tätä ei voi kuin rakastaa. Tehosteet ovat sympaattisesti vanhentuneita praktikaaliefektejä, joita jokainen kasarilla ja ysärillä leffansa katsonut voi vain arvostaa.




Näyttelijöistä Peebles tekee aika perus kivikasvoroolin, mutta leffan helmi on selkeästi Bruce Payne, joka revittelee ilkeänä pahiksena, kuin Warlockissa konsanaan. Paynen naama aiheuttaa heti reaktion, että tuolla kaverilla ei voi olla puhtaat jauhot pussissa. Mukana keikkuu myös Liam Gallagherin vaimo Patsy Kensit ja Breaking Bad-sarjasta tuttu kalju kyttä Dean Norris.



Elokuva oli alunperin nimeltään "The Pack", mikä viittaa tietysti susilaumaan. Paynen roolihahmon nimi "Garou" on taas ranskaa ja tarkoittaa Ihmissutta. Mario Van Peebles oli ensimmäinen ja ainoa vaihtoehto ohjaaja Hickoxille näyttelemään Max Direa.

Tunnelmallisen scoren leffaan on luonut Gary Chang. Leffassa onkin poikkeuksellisen hienot syntikkamusat, joita voi kuunnella vaikka yöllä autoa ajaessaan.



Tämä on oikein mainio "höpöhöpö" ihmissusi/kyttäleffa 90-luvun alusta, joka oli huikeaa katsoa nostalgiapäissään uudelleen 25 vuoden jälkeen. Suositellaan lähinnä "alan" ammattilaisille.

- Kai Kumpulainen 5.5.2020



Alkuperäinen juliste



Meikäläisen DVD 



Liikkellä on myös harvinainen Laserdics-julkaisu.













Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Abyss - Syvyys (1989)

Stay Close (Miniseries 2021)

Red Sonja (1985)

Dune (1984)

Robocop 2 (1990)

Prospect (2018)