Tilaajat

Ghost In The Shell (2017)


Ghost in the shell on ollut minun suosikki animaatioelokuva jo 25 vuotta. Se on yksi parhaista cyberpunk-elokuvista ja mielestäni paras anime-elokuva. Kun kuulin 2017, että siitä on tulossa live-action elokuva, menin ihan pähkinöiksi ilosta. Mietin, että tämä Matrixin esikuva live-actionina olisi varmasti uusi "Matrix" elokuvahistorialle. Täytyihän sen olla jotain mieltä räjäyttävää. Katsoin sen nyt toista kertaa ja mietin, että täyttikö se odotukset.

Ghost In The Shell (2017)

Tulevaisuuden "Tokiossa" Hanka robotics parantelee ihmisiä kyberneettisillä implanteilla. Majuri Mira Killian (Scarlett Johansson) on ainoa lajiaan, jonka koko keho on mekaaninen ja vain aivot ovat aidot ihmisen aivot kuoren sisällä. Niinpä hän on siis "aave kuoressa". Hän työskentelee terroristienvastaisessa ryhmässä Osasto 9. Kunnes eräänä päivänä alkaa paljastua jotain hänen unohtamastaan menneisyydestä ihmisenä...

Ensimmäiseksi pitää mainita elokuvan visuaalinen puoli. Se on jumalaisen upea. Kaikki näyttää todella hyvältä. Hahmot, kaupunki ja ajoneuvot ovat kaikki todella upeasti luotu. Vaikka kaupungin design on velkaa Blade Runnerille, on se myöskin hyvin mallinnettu alkuperäisestä animesta. Myöskin kyberneettisesti muokatut ihmiset näyttävät juuri siltä miltä pitää. Juuri tällaisia designejä olisin kaivannut Alita: Btatle angeliin, jossa hahmot näyttivät vähän liian piirretyiltä mielestäni. Tässä upgradet ovat uskottavan näköisiä. Kaupunki otokset olisivat voineet olla hieman viipyilevämpiä, että niiden yksityiskohtia olisi ehtinyt kunnolla ihastella.



Elokuvassa on monta kohtausta, jotka ovat suoraan alkuperäisestä animaatiosta ja ne tuovat nostalgiassaan ja upeudessaan kylmät väreet iholle. Olin innoissani jopa autojen designistä, koska ne olivat retrofuturistisia 90-luvun autoja suoraan animesta, eikä uusinta tekniikkaa.



Elokuvan juoni oli hieman yksinkertaistettu, niin että tavan ihmiset eivät heti putoa kärryiltä mitä kankaalla tapahtuu. Alkuperäinen teoshan oli välillä melko korkealentoista, pohdiskelevaa ja filosofista, verrattuna tähän liveactioniin. Myöskin elokuvan pituus on hieman liian lyhyt, että siitä saisi monimutkaisemman juonen irti. Silti tarina on sopivan monitasoinen, että ei mennä ihan salkkaritasolla.



Näyttelijöistä Scarlett Johansson tekee hyvää työtä konemaisena majurina. Hän onnistuu seisomaan omituisesti kumarassa ja kävelemään konemaisesti, että hahmolle tulee synteettinen olemus. Olin innoissani 90-luvun karhea äänisen cyberpunk hemmo Michael Wincottin alun cameosta, mutta harmillisesti hänen roolisuoritus jäi lyhyeksi. Pilou Asbæk tekee sympaattisen roolin Batouna ja hän muistuttaa todella paljon ulkoisesti animaation hahmoa. Scar Jon ja Piloun kemia toimii mainiosti. Muut näyttelijät tekevät ihan ok suorituksen. Trip Hop-tähti Trickyn voi bongata poistetusta kohtauksesta.



Toimintaa on yllättävän vähän, mutta kaikki toimintakohtaukset ovat upeasti toteutettu.
Musiikit ovat alkuperäistä kunnioittavia ja luo hienon tunnelman elokuvaan.



Elokuvaa syyteytiin valkopyykistä, koska suurin osa näytelijöistä oli valkoisia jenkkejä japanilaisten sijaan. Minua tämä asia ei häirinnyt ja tuskin alkuperäisen animaation tekijöitä. Yleensähän animessa hahmot ovat aika kansainvälisiä animehahmoja, eikä selkeästi japanilaisia. Silti elokuva ei menestynyt kovin hyvin lippuluukuilla ja se on harmillista, koska kyseessä on todella laadukas Cyberpunk-teos.



Kyllä täytyy sanoa, että tämä menee suosikkeihini ja aion katsoa sen vielä useasti. Ihan uutta "Matrixia" siitä ei tullut ja jää himpun verran alkuperäisen teoksen varjoon, mutta tällä on hyvä lähteä tutustumaan Ghost in the shellin maailmaan. Suosittelen jyrkästi.

- Kai Kumpulainen 2.5.2020














Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

The Spine of Night (2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Abyss - Syvyys (1989)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Battle Beyond The Stars (1980)

Stay Close (Miniseries 2021)

Parhaimmat X-men elokuvat: Logan (2017) ja X-men 2 (2003).

Red Sonja (1985)

Robocop 2 (1990)