Tilaajat

Gladiator - Extented cut (2000, ohj. Ridley Scott)



Muistan kun Gladiator tuli elokuviin vuonna 2000. Se oli huikea eeppinen spektaakkeli ilmestyessään. Mitään vastaavaa saman luokan historiallista, eeppistä draamaa ei oltu nähty valkokankaalla vuosikymmeniin. Se aloitti 2000-luvun historiallisten sotadraamojen ja eeppisten fantasia-elokuvien buumin, jota seurasi toinen toistaan massiivisempia elokuvia kuten Troija, Aleksanteri, Kingdom of Heaven, Viimeinen samurai, Lord of the Rings ja 300. En ole katsonut tätä elokuvaa vuosikausiin, ja ajattelin nyt tarkistaa miltä sen pidennetty Extented cut-versio näyttää. Teatteri version kesto on 2h35min ja extented cut-version 2h51min.

Gladiator - Extented cut (2000, ohj. Ridley Scott)

Pohjimmiltaan Gladiaattorin tarina on yksinkertainen. On hyvä ja paha. On hyvä mies jota kohtaan on tapahtunut suuri vääryys ja nyt ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin kostaa pahalle miehelle. Mutta se miten tätä aihetta käsitellään ja tutkitaan eri näkökulmista ja kuinka tapahtumat vaikuttavat ympärillä oleviin ja koko kansan hyvinvointiin on elokuvan suola. Kostotarina on viety eeppisiin mittasuhteisiin. Ja paha ei ole puhdas naivi pahuus, vaan oikea ihminen, jonka kasvatus on pielessä ja siksi tekee vääriä päätöksiä jääräpäisesti. Elokuvan psykologia ja filosofia ovat pintaraapaisua, mutta silti mielenkiintoista.


Näyttelijöistä Russel Crowe Maximuksena tekee yhden parhaista rooleistaan heittämällä ja tarkistamatta internetistä uskon, että hänen uransa lähti huikeaan nousuun tämän elokuvan myötä ja hänestä tuli a-luokan näyttelijä. Vasta 25-vuotias Joaquin Phoenix Commoduksena tekee oikeastaan vielä kovemman suorituksen ja hän on todella uskottava pikku niljake, jolle ei toivo muuta kuin äärimmäistä tuhoutumista. Nämä kaksi saattavat olla yhdet elokuvahistorian parhaimmat vastavoimat. Ja uskon, että Phoenixin ura lähti huikeaan nousuun juuri tämän roolin takia. Vähättelemättä Connie Nielsenin panosta elokuvassa, ilman häntä ei Commoduksen vääryydet pääsiisi niihin mittasuhteisiin, mitä Connien kasvoilta näkyy pitkin elokuvaa. Oliver Reed on myös loistava entisenä gladiaattorina ja nykyisenä valmentajana. Djimon Hounsou (Fast and furious ja Marvel-elokuvat) tekee myös toimivan roolin. Suosikkinäyttelijäni Tommy Flanagan (sons of anarchy) tekee pienen roolin Maximuksen ystävänä. Richard Harris on upea entisen keisarin roolissa. Unbreakablesta tuttu poika Spencer Treat Clark on taas se sama surukasvoinen poju, jota hän esittää kaikissa rooleissa. 


Elokuva on visuaalisesti upea. Se ei ole päivääkään vanhentunut. CGI:tä on käytetty todella vähän verrattuna nyky-elokuviin, vain muokatakseen tämän päivän Roomaa entisaikoja muistuttavaksi. Se ei kalpene visuaalisesti tämän hetken eeppisille elokuville ja sarjoille ollenkaan. 


Hans Zimmerin musiikit ovat tunnelmaa nostattavia ja ikimuistoisia. Tosin tällä kertaa huomasin, että Pirates of Caribbeanin elokuviin on mukailtu aika samanlaista musiikkia, jos PotC-pääteemaa ei lasketa. Mutta saahan Zimmer itseään kopioida. 

Extented cut vei tarinaa vielä isommaksi ja monipuoliseksi, enkä huomannut kohtia, joita olisi tarvinnut leikata pois. Kaikki soljui saumattomasti. Gladiator on vielä tänäkin päivänä huikean hieno teos ja Ridley Scottin top3 elokuva Blade Runnerin ja Alienin kanssa.

- Kai Kumpulainen 22.5.2020



"My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions and loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son. Husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next." - Maximus










Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

Forbidden World (aka. Mutant, 1982).

Battle Beyond The Stars (1980)

Stay Close (Miniseries 2021)

The Abyss - Syvyys (1989)

The Spine of Night (2021)

Our Friend Power 5 (1989)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Parhaimmat X-men elokuvat: Logan (2017) ja X-men 2 (2003).

Robocop 2 (1990)