Tilaajat

Robocop - Prime Directives: Meltdown (2001)




Vuonna 2001 Robocopista tehtiin minisarja nimeltä Robocop: Prime Directives. Sarja koostui neljästä puolitoistatuntisesta elokuvasta, nimeltä Dark Justice, Meltdown, Resurrection ja Crash and Burn. Nämä elokuvat olivat huomattavasti synkempiä ja väkivaltaisempia, kuin aiempi 90-luvun Robocop-tv sarja, joka oli enempi kokoperheen viihdettä. Tässä minisarjassa yhdyistyi kovat kyttäsarjat ja ylempien virkamiesten juonittelut vallan kahvasta. Olen viimeksi nähnyt nämä 2000-luvun alussa vhs-aikana, kun näitä markkinoitiin uusina Robocop elokuvina. Aion arvostella jokaisen osan erikseen.

Elokuvat sijoittuvat aikaan 10-vuotta ensimmäisen Robocop-elokuvan jälkeen. Robocop on vanhentunut ja ulkokuorikin naarmuilla ja kulunut. Henkisesti hän on väsynyt, masentunut ja hieman itsetuhoinen. Robocopin ansiosta Delta city on turvallinen paikka ja Robocopia ei juuri tarvita enää. Hänestä kaupitellaan videotallennetta, joka koostuu parhaista ja väkivaltaisimmista pidätyksistä 10-vuotis syntymäpäivien kunniaksi. Kaikki on näennäisesti kunnossa, mutta OCP:n johdossa on tapahtumassa muutoksia.

Robocop - Prime Directives: Meltdown (2001)

Robocop on joutunut ampumaan entisen parinsa John T. Cablen hengiltä ja elää nyt kovissa tunnontuskissa, pääsemättä asiasta yli. Cable kiidätetään nopeasti OCP:n Labraan, jossa hänestä kasataan uusi Robocop mallia OCP Crime Prevention Unit 002. Tämä uusi "Robocable" on muuten samanlainen, mutta tummempi, kiiltävämpi ja kasvoiltaan tummaihoinen. Robocable laitetaan lavastamaan Robocop tekemään hirmutekoja. Robocop joutuu pakenemaan Deltacityn poliiseja vanhaan Detroidiin, josta hän myös hankkii varaosia ja pelastaa pikkutytön. Sillävälin Murphyn poika alkaa saamaan selville, kuka hänen isänsä oli. Robocopin perään lähetetään erikoisjoukot tuhoamaan hänet. Samaan aikaan televisiot suoltaa kaikenlaista Robocopin vastaista vale-uutista ja valheellista tosi tv:tä. Myös lasten piirretyissä esiintyy hulluksi tullut cyborgi, joka tappaa kadulla asuvia kodittomia "ninjoja". Eikä siinä vielä kaikki. OCP:ltä varastelee teknologiaa ryhmä teknovaras-naisia ja Johtajat taistelevat vallasta.




Tämä jakso ei ollut ihan niin loistelias, kuin ensimmäinen. CGI:tä oli käytetty mm. poliisien katkaisemiseen laserilla yms. ja se oli jo vanhentunutta. Teknovarkaat tuntuivat liian irrallisilta tästä maailmasta sähkökeppeineen ja Robocop vaeltelemassa kaavussa kaduilla ei kyllä hämää ketään. Gorea oli myös vähemmän tässä jaksossa. Robocop on muuten moituisen lyhyt. Jopa päätä lyhempi poikaansa. Luulisi, että tuollaisen voisi feikata jotenkin kameratrikillä.
Vanha Detroid muistutti hieman Blade Runnerin katuja, joilla tanssii strippareita häkeissä. Tuntuukin hieman väärältä yksi kohtaus, jossa taustalla vilisee tissejä ja robocop pelastaa pikkutytön nallen. Nallen nimi on muuten Otomo, joka on viittaus Akira-animen ohjaajaan.

 

Parasta jaksossa oli huvittavat Television valeuutiset, propaganda, johdatelevat tosi-tv:t ja arveluttavat lastenpiirretyt. Nää liippaa aika läheltä nykyajan menoa. 
Myös Robocopin ja Robocablen matsi oli jees.


Alunperin alussa nähtävä kohtaus, jossa Robocop taistelee OCP:n valvonta laasereita vastaan, piti sisältää kohtauksen, jossa hän taistelee kahta ED-209 vastaan, mutta tuotantoyhtiö ei saanut Ediin oikeuksia. Harmi.


Hauska trivia on, että Robocable pudotti kuvauksissa Auto 9-aseensa ikkunasta ja ase hajosi. Kuvausryhmän piti lentää yhdessä yössä Texasiin korjaamaan se ja lentää heti takaisin. Aseen kahva lensi yksin perässä seuraavana päivänä.


Suositellaan paatuneille Robocop-faneille ja tällaisten post-ysärin toiminta/skifi-elokuvien harrastajille.

Seuraavaksi Resurrection. Saa nähdä mihin tämä minisarja menee.

- Kai Kumpulainen 26.5.2020























Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

The Spine of Night (2021)

Stay Close (Miniseries 2021)

Battle Beyond The Stars (1980)

The Abyss - Syvyys (1989)

Parhaimmat X-men elokuvat: Logan (2017) ja X-men 2 (2003).

Red Sonja (1985)

Robocop 2 (1990)

Prospect (2018)

Vesa-Matti Loiri 1945-2022