Tilaajat

Sampo (ven. Сампо, eng. The Day the Earth Froze, 1959 )


Kansainvälinen Audiovisuaalinen Instituutti, eli KAVI tarjoaa sivuillaan Sampo (1959)-elokuvan ilmaiseksi, joten päätin katsoa sen pois. Olen tämän joskus nähnyt televisiosta, mutta en muistanut elokuvasta enää juuri mitään, niin oli mielenkiintoista lähteä seuraamaan, millaiseen fantasiapläjäykseen Neuvostoliittolais-Suomi tuotannolla on päästy vuonna 1959. Elokuvaa esitettiin vuonna 1964 Yhdysvalloissa englanniksi äänitettynä ja nimellä The Day the Earth Froze.

Sampo (ven. Сампо)

Elokuva kertoo Kalevalan tarinan, siitä kuinka Louhi kiritää Seppä ilmarisen takomaan hänelle mystisen Sammon, joka tuo vaurautta ja viljaa. Ja kuinka tämä ylellisyys rappeuttaa koko yhteiskunnan.





En ole vastaava eeppistä miekka ja magia- genrefilmiä nähnyt vanhojen suomalaisten leffojen parissa useasti, jos koskaan. Tarina ei ihan mene yksyhteen Kalevalan kanssa. Jenkkiversio on lyhennetty vielä 24min ja Lemminkäisen murhaa ja ylösnousemusta ei siinä nähdä. Onneksi Kavin versiossa oli tämäkin mukana.



Erikoistehosteet ovat huikeita, kun ajattelee, että tässä nyt katsotaan Pekka ja Pätkä-ajan elokuvaa. Lavasteet ovat eeppisiä ja mukana on ihan kansainvälisesti kilpailevaa kuvastoa. Jopa suuria käärmeitä nähdään elokuvassa. Myös kuvauspaikat ovat huikean näköisiä ja luonto näyttää todella kauniilta ja eeppiseltä, huikeine maisemineen. Aitoja metsäneläimiä on myös hyödynnetty karhuista, kauriisiin. Louhin majapaikka muistuttaa jopa Lord of the ringsin lavasteita. Itse olin kuin puulla päähän lyöty ihmetellessäni elokuvan yleistä ilmettä.



Elokuvasta on kuvattu neljä eri versiota, jokaiseen maahan oma. Suomalaisessa versiossa on eniten yhteyksiä Kalevalaan ja venäläisessä otetaan omia vapauksia. Näytteijöiden vuorosanat ovat luultavast suoraan kalevalan sanastoa, tai siltä ainakin runollinen muoto kuulostaa.



Kavi restauroi elokuvan kuvan vuonna 2014 uuteen loistoon ja se näyttääkin huikealta. Värit ovat rikkaat ja välillä täytyi oikein pyyhkäistä silmiä, että onko tämä oikeasti yli 60-vuotta vanha. Roskista ei ollut tietoakaan ja kuva oli terävä.





Elokuvalla on kasvanut suuri kulttimaine ympäri maailmaa ja se tunnetaan ameriikoissa asti. siitä on myös tehty restauroitu DVD, huikeine lisämateriaaleineen, kuten mukana tuleva sarjakuva.



- Kai Kumpulainen 3.4.2020




Ohjaus: Aleksandr Ptushko.
Käsikirjoitus: Viktor Vitkovitsh, Grigori Jagdfeld.
Rooleissa: Urho Somersalmi (Väinämöinen), Anna Orotshko (Louhi), Ivan Voronov (Ilmarinen), Andris Oshin (Lemminkäinen), Ada Voitsik (Lemminkäisen äiti), Eve Kivi (Annikki), Georgi Milljar (velho), Mihail Trojanovski (tietäjä).
Tuotanto: Mosfilm, Suomi-Filmi Oy
Maa: Neuvostoliitto, Suomi
Korut:  Kalevala Koru Oy. 



Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

The Spine of Night (2021)

Battle Beyond The Stars (1980)

Stay Close (Miniseries 2021)

The Abyss - Syvyys (1989)

Parhaimmat X-men elokuvat: Logan (2017) ja X-men 2 (2003).

Red Sonja (1985)

Robocop 2 (1990)

Prospect (2018)

Vesa-Matti Loiri 1945-2022