Tilaajat

Super Force - Iskuryhmä (tv-sarja 1990-1992)


Ritari-ässän, MacGyverin ja Katuhaukan jälkeen, vuonna 1990 maailman paras tv-sarja oli Super Force - Iskuryhmä! Sitä esitettiin MTV3 klo 21.00 kerran viikossa, pari vuotta. Siinä robottihaarniskaan pukeutunut poliisi ajoi coolilla super-moottoripyörällä ja hoiteli rosvoja vigilante-tyyliin, erilaisia laitteita hyväksykäyttäen. Kuten alkutunnari sanoi: On vuosi 2020. Maailma on kova. Mutta yksi mies on kovempi!

Superforce - Iskuryhmä (tv-sarja 1990-1992)


Astronautti Zachary Stone (Ken Olandt) palaa juhlittuna Marsin syvä-avaruusmatkalta huomatakseen, että hänen isänsä on kuollut ja että hänen poliisietsiväveljensä Frank (Marshall R. Teague) on kadonnut, ja oletettavasti murhattu ja lavastettu kieroksi poliisiksi (crooked cop) . Turhautuneena viranomaisten edistyksestä veljensä tapauksessa, Zach ottaa tapauksen käsiteltäväkseen, löytääkseen oikeat vastuussa olevat ja tuomita heidät oikeuden edessä. Hän liittyy Metroplexin poliisiosastolle etsiväksi, kapteeni Carla Frostin (Lisa Niemi!) alaisuuteen.

Ensimmäinen epäonnistunut yritys saada rikolliset nalkkiin, johtaa melkein hänen kuolemaansa. Metroplexin osuvasti nimetyssä "Crime Zonessa", Zach tapaa F.X. Spinner (Larry B. Scott), Hungerford Industriesin tutkijan, joka on kehittänyt avaruuspanssarisen prototyyppipuvun, jota ei koskaan saatettu tuotantoon valtion rahoituksen puutteen vuoksi. Stonen läheisen ystävän Hungerford Industriesin perustajan E. B. Hungerfordin (Patrick Macnee) murhan jälkeen Zach vakuuttaa F.X:n muuttamaan puvun urbaaniksi rikollisuudentorjuntapuvuksi.




Yhdistämällä haarniskan kokeelliseen raskaasti aseistettuun, suihkumoottori käyttöiseen moottoripyörään, nämä kaksi muodostavat modernin rikoksentorjuntayksikön, nimeltään "Super Force", jota avustaa Hungerford Computer (Macnee), tekoälyllä varustettu super-tietokone, joka on luotu sekoittamalla kuolleen Hungerfordin henkilökohtaisia tietueita, psykologista profiilia ja yritystiedostoja. Näin Hungerford jatkaa tavallaan elossa tekoälynä.


Toisen kauden aikana Zach lisää pukuunsa voimaa, (teko)älykkyyttä ja aisteja sekä ESP-muotoa rikollisuuden torjuntaohjelmaansa ja neuraalisen yhteyden tekoäly-Hungerfordiin. Super Force -joukkueeseen liittyi tuolla kaudella Esper-divisioonan poliisi Zander Tyler (Musetta Vander).

Robocop-inspiroidun Super Force -puvun, moottoripyörän ja aseistuksen suunnitteli ja rakensi Robert Short, erikoistehosteasiantuntija. Hän loi myös punaisen superhero-puvun, jota John Wesley Shipp käytti 1990-live-tv-sarjassa The Flash.


Arkkivihollista Satoria 1. kaudella näytteli G. Gordon Liddy, mies, joka on kuuluisa suunnitelmastaan Watergate-murtautumiseen. Muita mielenkiintoisia vierailevia tähtiä olivat LSD-guru Timothy Leary ja entiset aikuisviihdetähdet Traci Lords ja Ginger Lynn.

Omasta mielestäni tämä sarja oli parasta mitä ysärin alku tuon ikäiselle nuorelle pystyi tarjoamaan. Sankari oli yhdistelmä Robocopia, Predatoria ja Katuhaukkaa. Sarja oli suunnattu vähän vanhemmille, joten se oli aika jännittävä 8-10 vuotiaalle. Pilotti jakso oli pitkä kaksituntinen elokuva, mutta sen jälkeen jaksot kestivät n. 30min. Joka jaksossa oli oma pahiksensa ja tarinansa, mutta taustalla eteni pitempi tarina, joka huipentui aina kauden lopussa. Pilottijaksossa Superforcen puku oli erinäköinen. Se oli tehty avaruuspuvusta, jota oli käytetty mars-lennolla ja siinä oli valkoinen kypärä. Puku tuhoutui jakson lopussa ja Superforcelle tehtiin paranneltu mustakypäräinen puku. Harmi, että sarjaa ei ole tullut uusintana ja sitä on vaikea löytää fyysisenä tallenteena suomen soittimiin. Jenkeissä se on julkaistu R1 dvd:nä.


Sarjan tunnari oli uskomattoman kova ja jylhä ja se aiheuttaa vieläkin kylmiä väreitä tänäkin päivänä.


- Kai Kumpulainen 10.6.2020



Fan art


Prototyyppipuku pilottijaksosta


Promo 01


Promo 02



Lehtileike















Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

Prospect (2018)

Stay Close (Miniseries 2021)

Punisher: War Zone (2008)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Dune (1984)

Dust Devil (1993)

Squid Game (2021)

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Batman Begins (2005)