Tilaajat

Onnellinen Mies (1979)

Ei ole salaisuus, että tykkään katsella myös kotimaisia elokuvia, varsinkin vanhempia sellaisia. Tähän Osa syy johtuu varmasti siitä, että muksuna meillä oli kotona kasetilla muutamia suomalaisia leffoja nauhoitettuna tv:stä. Näitä muutamaa klassikko kappaletta itsekseni pyöritin koneessa tuomaan seuraa ja ääntä tyhjään huusholliin, kun vanhemmat olivat töissä. Yksi näistä tiuhaan katselluista elokuvista oli Arto Paasilinnan kirjaan perustuva Onnellinen mies (1979). Enhän minä tästä muksuna ymmärtänyt paljoa, muuta kuin hulvattoman meiningin ja leppoisan tunnelman. Vasta vanhempana katsellessani tätä uusiksi useita kertoja vuosikymmenien varrella, leffan nerokkuus alkoi aueta. Voikin sanoa, että olen kasvanut tämän elokuvan parissa ja se on aina ollut läsnä. Tässä vaiheessa muistan leffasta jo kaikki vuorosanat ulkoa. Päähenkilö Siltainsinööri Akseli Jaatinen on hahmona ikoninen.

Katsoin elokuvan jälleen kerran äitini kanssa ja tunsin pakottavaa tarvetta kirjoittaa siitä tänne blogiinikin. Sen se vähintään ansaitsee.

Onnellinen Mies (1979)



"Minä  olen vittumainen mies... jos annetaan aihetta. Muilla työmailla ei ole aihetta annettu""

Onnellinen mies on Arto Paasilinnan romaaniin perustuva satiirinen kertomus siltainsinööri Jaatisesta ja hänen toimistaan Kuusmäen kunnassa. Jaatinen tulee hyvin toimeen työmiesten kanssa, mutta kunnan päättäjien kanssa hän joutuu välittömästi napit vastakkain. Myös siltainsinöörin yksityiselämä herättää kylällä pahennusta. Kun Jaatista lopulta nöyryytetään julkisesti kateellisten miesten toimesta, päättää hän kostaa kaikille muiluttajille kymmenkertaisesti...

Onnellinen mies on TV 1 -televisioteatterin vuonna 1979 tekemä veijaritarina sitkeästä siltainsinööristä, joka ei anna periksi vaikka häntä yritetään yhä uudestaan nujertaa kateellisten kunnan päättäjien toimesta.

Elokuvan on ohjannut Jyväskyläläinen Hannu Kahakorpi, joka tunnetaan mm. Päätalo elokuvasta. Vaikka Onnellinen mies on tv elokuva, ei se kalpene aikansa teatterielokuvien parissa yhtään.

Elokuva on täynnä upeita näyttelijöitä, joista lähes jokainen pääsee loistamaan mainioissa rooleissaan.

Legendaarisen Jaatisen housuissa toimii Harri Tirkkonen (Manilla Köysi). Tirkkonen on hyvin uskottava roolissaan. Jaatisen muistavat varmasti kaikki saman ajan ihmiset ja työmiehet.

"Oletko sinä Irene noin pikkumainen ihminen...SAATANAN HANHI!"

Irene Koposena nähdään upea Liisamaija Laaksonen ja Jaatisen toisena heilana Leea Rummukaisena nähdään hellyyttävä Maija-Leena Soinne.

Keijo Lindroos on Jäminkinä aivan mainio, häikäilemätön "pahis" hahmo.

"Ja se teeri perkele takasin lain nimessä!"

Oiva Lohtander vetää yhden parhaista rooleistaan Rehtori Rummukaisena. Täytetyn Teerin kanssa sekoilu on legendaarisella tasolla.

"Olet sinä Huhtinen vittumainen mies."

Pehr-Olof Sirén rovasti Roivaksena on yksi elokuvan parhaista hahmoista ja kantava voima. Todella kova veto. 

"Pohjolan betoni ja rapa."

Myös muita huippunäyttelijöitä nähdään siellä täällä, kuten Vesa Mäkelä, Martti Kainulainen, Matti Oravisto ja Toivo Mäkelä, vain muutamia mainitakseni.

Alkuperäistä kirjaa en ole vielä lukenut, mutta tulen sen varmasti lukemaan tulevaisuudessa.

Onnellinen mies on itselleni äärimmäisen nostalginen tapaus, joten en voi sitä ilman nostalgialaseja arvioida. Tällä kieroksella annan elokuvalle täydet viisi tähteä. Se on mielestäni täydellinen kostotarina, satiiri ja ajankuva. Se on äärimmäisen hauska, mutta samalla koskettava ja aito. Onpa siinä myös melko synkkiäkin aiheita ripoteltu pitkin tarinaa.

Suosittelen.

- Kai Kumpulainen 30.9.2023























Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Abyss - Syvyys (1989)

Punisher: War Zone (2008)

Stay Close (Miniseries 2021)

Dune (1984)

Prospect (2018)

The Hunt for Red October - Punaisen Lokakuun Metsastys (1989)