Tilaajat

Cape Fear (1991)



Melkein 30-vuotta siinä meni, kun sain katsottua Martin Scorsesen Cape Fearin, vuodelta 1991. Minulla on ollut tämä vhs:llä nauhalla, kirjastosta lainassa, dvd:llä ja tallennettuna elisa viihteeseen. Silti sen katsominen on aina vaan siirtynyt. Ihan varma en ole katsoinko tämän ihan lapsena, koska jotkin kohdat tuntuivat tutulta, mutta nyt se on vihdoinkin nähty ja hyväksi todettu.

Elokuvassa Robert De Niro on 16-vuotiaan raiskauksesta 14-vuodeksi tuomittu vanki, joka pääsee vapaaksi ja aloittaa heti kostotoimenpiteet lakimiestään ja hänen perhettä kohtaan. Lakimiestä näyttelee toinen loistava näyttelijä Nick Nolte, ja hän on väärin perustein hankkinut Nirolle 14 vuoden kakun, 7 vuoden sijaan. Niro alkaa ahdistella ja stalkkailla Nolten perhettä ja varsinkin tyttöä, jota esittää nuoruuden suosikkini Juliette Lewis. Äidin virkaa hoitaa Jessica Lange. Kun perheen koira kuolee Nolte hakee apua mm. Joe Don Bakeriltä, joka on aika samanlainen etelävaltion republikaani, kuin kaikissa elokuvissa. Myös alkuperäisen Cape Fearin (1962) päänäyttelijät Gregory Peck ja Robert Mitchum saavat roolit tässä remakessa.

Ja kun puhutaan remakesta, niin tämä on yksi parhaista remakeista mitä olen nähnyt. Se on jopa niin hyvä, että Scarfacen tapaan helposti unohtaa, että elokuvasta on alkuperäinenkin versio. Tästä asiasta muistuttaa elokuvassa käytetyt musiikit, jotka ovat samat kuin alkuperäisessä. Se luokin mahtavan kontrastin elokuvaan, kun tunnelma on kuin 60-luvun thrilleristä, mutta tapahtumat paljon karumpia. Jos olisin nähnyt lopussa nähtävän palamiskohtauksen lapsena, olisi se jättänyt varmasti jotkin traumat.

Näyttelijät vetävät kaikki loistavat suoritukset, varsinkin Nick Nolte, kun pälli rupeaa leviämään Niro on koko leffan todella cool, mutta lopussa mennään hieman ylinäyttelemiseen.

Elokuva piti otteessaan koko aikansa ja heti alun jälkeen hengähdystaukoja ei juurikaan ollut, vaan piina oli jatkuvaa karuun loppuun saakka. Kannatti tämä katsoa myöhään, kun ei milloinkaan.

- Kai Kumpulainen 24.11.2019

Tatskat on mun aatteet.

Joe Don Baker toiminnan miehenä.

Isällä rupeaa keittämään.

Niro viettelee äidit ja tyttäret.


Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

The Spine of Night (2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

The Abyss - Syvyys (1989)

Stay Close (Miniseries 2021)

Red Sonja (1985)

Robocop 2 (1990)

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Dune (1984)