Tilaajat

Star Wars: Rise of The Skywalker (2019)


Kävin katsastamassa Joululoman kunniaksi Skywalker-sagan viimeisen osan, eli Star Wars: Rise of the Skywalker (2019). Ensimmäinen osa uudemman Disney-trilogian osista, eli Force awakens oli todellinen nostalgiatrippi, mutta samalla erittäin hyvä aloitus uudelle trilogialle, tuoden vanhat hahmot mukaan soppaan. Pidin siitä kovasti. Seuraava osa The Last Jedi oli todella porukkaa jakava teos, joka uskalsi ottaa riskejä. Siksi pidin myös siitä. Kolmanteen ja viimeiseen osaan en ladannut kumminkaan suuria odotuksia, vaan lähdin katsomaan vuoristorataa, joka voisi ehkä heitellä kehiin vähän fan serviceä ja nostalgiaa.

Ja sitähän saatiin hyvässä ja pahassa. Ensin negatiiviset. Alku oli täyteen tumpattu, eikä hengittänyt ollenkaan. Kohtauksia vyörytettiin silmille nopeasti, kuin ne pitäisi saada pian alta pois. Palpatinen tuominen heti alussa kehiin tuntui hieman päälle liimatulta ratkaisulta ja viime hetken keksinnöltä, vaikka hahmo oli siististi tehty ja komean näköinen ympäristöineen päivineen. myöskin alusarmeija Star Destroyereita tuntui hieman liioiteltulta, varsinkin kun jokaisessa niissä oli planeetan tuhoamistykki. Ihan loppukohtaus tuntui Jedin paluun kopiolta, mutta potenssiin 10.

Sitten positiivisiin! Kun alun hösötys rahoittui, keski osa leffasta toimi hyvin ja se sisälti emotionaalisesti vahvoja kohtauksia. C3PO aiheutti muutamia hauskoja kohtauksia, joille nauroin ääneen. Myös muutamat hassut sivuhahmot olivat hyviä koomisia kevennyksia. Kylo Renin ja Reyn yhteyttä vietiin pidemmälle ja se oli hienoa. Emperor palpatine oli tehty hienosti ja hänen synkkä dungeon oli komean näköinen. Muutenkin elokuva oli komean näköistä kokoajan, ja tätä kaikkea olisi voinut ihastella pitempäänkin, jos ei olisi ollut niin hoppu mennä eteenpäin. Monet alkuperäishahmojen cameot saivat joko riemun tunteita, tai herkistivät mieltä. Yllätyin siitä kuinka monessa kohtaa herkistyin, kun miettii millaisesta disneyhömpästä oli kyse. Diggailin myös Kylo Renin uudesta lookista. Monet paikat, joissa kohtaukset tapahtuivat olivat kekseliäitä ja näyttäviä.

Kyllähän minä tästä nautin, mutta alkupuolisko vaatii uuden katselukerran, että sisäistää kaikki pienet nyanssit ja viittaukset. Hassua, että tässäkin elokuvassa on otettu huomioon nuorempi ES-jonne yleisö, vaikka kaikki teatterissa minun lisäksi istuneet olivat 30-50-vuotiasta. Tästä olisikin voinut tehdä 3,5 tuntia pitkän vanhus-version, että fossiilitkin pysyy mukana.
Osittain elokuva jää uuden trilogian kanssa kolmanneksi parhaaksi, mutta joltain osin toiseksi parhaaksi. Force awakens on vieläkin näistä minulle se ykkönen. Alkuperäisen trilogian ylle se ei mene millään, mutta voittaa prequel-trilogian helposti olemalla parempaa star warsia, kuin koko prequel trilogia yhteensä. Täytyy katsoa tämä uudelleen, kun se tulee myyntikappaleeksi ja kertoa mielipiteet uudelleen silloin. Suosittelen vain star wars-maailmasta pitäville ihmisille, jotka eivät ole sitä tosissaan ottavia hc-faneja :D

- Kai Kumpulainen 28.12.2019








Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

Battle Beyond The Stars (1980)

Stay Close (Miniseries 2021)

The Abyss - Syvyys (1989)

The Spine of Night (2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Parhaimmat X-men elokuvat: Logan (2017) ja X-men 2 (2003).

Prospect (2018)

Legend (1985)

Robocop 2 (1990)