Tilaajat

Mimic (1997)


Katselin pitkästä aikaa ysärin lopun lemppari "kauhu"elokuvani, eli mestariohjaaja Guillermo Del Toron MIMIC, vuodelta 1997. Tämä leffa oli minun mielestä ilmestyessään todella "cool" omaperäisten örkkien ja visuaalisen maailmansa takia.



Mimic (1997)

 Lapsia alkaa kuolla sairauteen, jota levittävät torakat New Yorkin viemäreissä. Mira Sorvino kehittää muunnellun torakkalajin JUDAS BREED, jonka tarkoitus on tuhota tavan torakat ja lopulta kuolla pois. No eihän ne geenimuunnellut paskiaiset suostu kuolemaan vaan kehittyvät kehittymistään ja rupeavat vielä miimikoimaan ihmisiä. Nuori JOSH BROLIN tutkii kuoleman tapauksia viemäreissä ja muitakin tuntemattomampia heppuja liittyy viemäriseikkailuun, kuten bluesia laulava officer Charles S. Dutton (alien3). Autistinen poika juttelee lusikoilla naputellen epäilyttävälle "Mr. Funny shoesille", joka asuu hylätyssä kirkossa. Lapsia kuolee mystisesti Manhattanin synkeillä kaduilla (mikä on aika hardcore rakaisu juonen kannalta).



Visuaalinen ilme edustaa meikäläisen suosikkia, eli David Fincherin Seveniä, joka meinaa sitä, että vettä sataa tauotta ja kaikkialla on synkkää ja likaista. Myös ranskalaisohjaaja Jean-Pierre Jeunet tulee hieman mieleen. Ötökkäkauhuilu tuo taas mieleen Alienit hyvällä tavalla.



Praktikaaliefektit ovat näyttäviä, tosin välillä ollaan aika synkissä vesissä, että niitä näkisi kunnolla, mutta kun näkee, niin kaikki on todella siistiä aikalaisekseen. CGI:tä on käytetty hillitysti ja se on vielä ihan hyvännäköistä. Torolle tuttuja sisäelin lötkötyksiä on tässäkin leffassa tarpeeksi mukana. Muuten Toro ei revittele omalla tyylillään niinkään paljon, kuin myöhemmissä leffoissaan.



Aikanaan 90-luvulla ötököiden "miimikkotwisti" toimi meikäläiselle kuin tuhat volttia ja oli vieläkin ihan cool. Jopa niin siisti, että Juudas breedin seikkailuita halusi katsoa lisää halvemmissa jatko-osissa, joissa kakkososassa laji muuntautuu lisää ja kolmonen on taas Hitchcokin taka-ikkuna kopio, mutta juuri sen takia katsottava tekele. Jatko-osilla ei ole maestro Toron kanssa enää mitään tekemistä ja ovatkin direct-to-video halpiksia.



Suosittelen katsomaan edes ekan osan, jos Guillermo Del Toro, alien-örkit tai Seven ovat lähellä sydäntä.

- Kai Kumpulainen 11.8.2018














Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Comic Con Finland 10.-12.5.2024

The Last Witch Hunter (2015)

The Spine of Night (2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Towering Inferno (Liekehtivä torni, 1974)

Leviathan (1989)

Jouluelokuva: Die Hard - Vain Kuolleen Ruumini Yli (1988)

Pika-arvio: Guns Akimbo (2019)

Silent Hill: Revelation (2012)

The Girl in the Spider's Web (2018)