Tilaajat

Predator 2 - Saalistaja (1990)


Saikkupäivän kunniaksi katsoin sen toiseksi parhaan Predator-elokuvan. Joskus junnuna diggailin tästä jopa kovempaa, kuin ekasta, mutta kyllä se ensimmäinen on vaan kuningas-elokuva. Silti kun laitoin tämän pyörimään, niin ne vanhat fiilikset palasivat saman tien ja muistin miksi tästä diggailin niin kovaa. Kyseessä on Stephen Hopkinsin (A Nightmare on Elmstreet 5) ohjaama Predator 2 - Saalistaja (1990).




Elokuvassa ollaan tulevaisuudessa vuodessa 1997. Los Angelesin kadut ovat vallaneet Kolumbialaisten mafiakartelli, joka sotii Jamaikalaisten mafiakartellia vastaan. Poliisi on avuton välien selvittelyssä. Vain yksi mies uskaltautuu taistelemaan mafioita vastaan. Hän on Luutnantti Mike Harrigan, jota esittää Tappavasta Aseesta tuttu Danny Glover. Tällä kertaa Danny  Glover on se kuumapäinen kasarikyttä, joka tekee tuhojaan ja vastustaa auktoriteettejä. Tiimiinsä hän saa uuden ärsyttävän kikkailijan Jerry Lambertin, joka esittää edesmennyt Bill "Game over, man" Paxton Aliens-leffasta. päällikkönä Gloveria hiillostaa Robert Davi, tuo kaikkien kasarileffojen kokaiinimafioosa. Kun Mafiakartelleja rupeaa löytymään nyljettyinä ja paloiteltuina ympäri LA:ta, paikalle saapuu Ghostbustersia muistuttava alienbuster-tiimi, jolla on protonipakkausten tilalla nestemäistä typpeä. Tätä tiimiä johtaa Gary Busey (Myöskin Tappava ase, ja muut lukuiset elokuvat). Hän on varma, että kyseessä on avaruuden muukalainen.



Muistan kun penskana tätä katsoin ja pidin Jamaicalaisten voodoo-mafiaa coolina porukkana. Heidän Voodoo-pappinsa King Willie (Calvin Lockhart) oli mun sankari (Vaikka aika pienen roolin hän tässä tekeekin). Kavereiden kanssa huhuttiin, että hahmo perustuu johonkin oikean elämän ihmiseen. King Willien hyytäviä sitaatteja heiteltiin ilmaan, kuten "There's no stopping what can't be stopped, no killing what can't be killed.", tai "You can't see the eyes of the demon, until him come callin'". Mahtavia aikoja.



Jos elokuvasta pitää jotain negatiivista kaivaa, niin Danny Glover tuntuu oudolta valinnalta koviskytäksi, koska aiemmin hänet oltiin nähty Tappavan Aseen pehmompana hahmona. Mutta tähän on jo tottunut. Toinen asia on se, että Bill Paxtonin hahmo on överi-ärsyttävä tapaus, mutta sellaista roolia hän veti muutenkin useasti.

Oli nerokasta tuoda Predator viidakoista isoon kaupunkiin. Predator on mielestäni kuvattu tässä juuri niinkuin pitää. Varjoissa kulkeva saalistaja, jolle ei pärjää kovimmatkaan pahikset. Kaverin brutaalius oli ennallaan, eikä kyseessä ollut mikään vesitetty leluversio, niinkuin tulevassa Alien vs Predatorissa. Tämä kaveri osaa nylkeä ja silpoa ja laittaa tyyppejä kuivumaan. Hän osaa myös Batmanin lailla poseerata talonkatoilla Gargoylin reunalla seisten. En tiedä otettiinko ekasta Batmanista Predatoriin mallia, vai ottiko Batman Predatorista mallia sarjakuviinsa, mutta jotain samoja piirteitä heidän käytöksessään ja varusteissaan oli tuohon aikaan. Hienoa kumminkin. Tässä leffassa esiteltiin enempi Predatorin välineitä ja laitteita, jopa alusta myöten. Ekaa kertaa myös näytettiin, että predatoreita on useita erilaisia ja vihjailtiin, että he ovat käyneet maassa useasti saalistureissuilla. Myös muitten maailmojen otuksista annettiin vihiä ja lyötiin ekaa kertaa tiskiin se fakta, että Predatorit ja Alienit voisivat olla samaa universumia. Lopulta tästä upeasta fantasiasta saatin elokuva, joka olikin sitten aika pettymys.

Elokuva on myös äärimmäisen brutaali ja nihilistinen menossaan. Tällaisia leffoja tehtiin vain tuohon aikaan, jossa Kytät on kovia, naiskytät kovempia, pahikset äärimmäisen pahoja ja väkivalta äärimmäisen raakaa. Nykyään ei tällaista maailmaa uskalleta enää edes kuvata mainstreamleffoissa. Harmi, että yleensä nämä leffat leikattiin vhs:lle todella rankasti, mutta onneksi nykyään saa nähdä alkuperäistä matskua tuutin täydeltä.


Elokuva pysyy edelleen kakkossijalla parhaana Predator-elokuvana ja yhtenä parhaista kuvauksista predator-hahmosta.


Suositellaan Predator-faneille ja oikeastaan kaikille, jotka eivät ole vielä tätä nähneet, jostain syystä.

- Kai Kumpulainen 13.2.2020

Gloverin tiimi

Batman poseeraus

Perheenjäsenet

Fanijuliste

Alkuepräinen juliste

Nyt myös 4k uhd blu-raynä!

Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Abyss - Syvyys (1989)

Punisher: War Zone (2008)

Stay Close (Miniseries 2021)

Prospect (2018)

The Hunt for Red October - Punaisen Lokakuun Metsastys (1989)

Dune (1984)