Tilaajat

Riddick (2013) Director's Cut


Vuoden 2004 Chronicles of Riddickin jälkeen oli aika palauttaa hahmo lasten- ja nuorten sankarista takaisin Badassiksi murhamieheksi ja savageksi. Siihen hommaan otettiin kaikkien Riddick-elokuvien ohjaaja David Twohy ja budjetiksi kolme kertaa pienempi summa kuin edellisellä kerralla. Nyt oli tarkoitus tehdä Back-to-basics pienen budjetin scifitoiminta, jossa fanien toiveesta palautettiin k-16 ikäraja ja vapautettiin raakalainen nimeltä Richard B. Riddick. Katsoin elokuvasta ohjaajan version, joka on 8 minuuttia pidempi. Se lisää elokuvaan paremman juonen, enemmän Necromongereita ja raaempaa gorea.

Riddick (2013) Director's Cut

Riddick syöstään vallasta Necromongereiden hallitsijana ja hänen pudotetaan karulle planeetalle varmaan kuolemaan, mutta Riddick on niin pirun kova äijä, ettei suostu kuolemaan. Hän päättää, että tähän loppui pehmoilu ja alkaa löytämään itsestään vanhaa kunnon petoeläintä. Kun montaasi on hoidettu, hän ilmoittaa itsensä paikallisille palkkion metsästäjille, joita tuleekin kahdenlaisia. On merirosvotyylistä rupusakkia ja siistimpää erikoisryhmää. Molemmille Riddick laittaa tietenkin paskat, sekä kuset housuihin, mutta se ei olekkaan sakin ainoa huolenaihe. Planeetalla asustaa Bitch Blackin tyyliin myös vaarallisia otuksia....



Elokuvan voi jakaa kolmeen osioon. On alun harjoittelu osio, jossa Riddick fiilistelee planeettaa ja sen otuksia, samalla palauttaen sisäisen Baddassin esiin. Tämä osio tuo mieleen lemppari skifiklassikon Enemy mine - Vihollisen armoilla (1985) ja onkin lempiosioni, koska meininki on aika rauhallista ja tunnelmallista. Keskimmäinen osio on Riddickin Badassiyyden esittelyä, kun hän kulkee varjoissa kuin pahin hirviö ja pelottelee kovikset pehmeiksi yksitellen. Kolmas osio on se, jossa tiimit joutuvat tekemään yhteistyötä selviytyäkseen planeetan hirviöistä. Se toi mieleen hieman Pitch Blackin toisinnon, mutta kojtaus asettuu kaksi tuntia ja 7 minuutia kestävän elokuvan loppuun, kun elokuvaa on enää 20 minuuttia jäljellä, joten se vain huipentaa elokuvan lopun.



Elokuvan juoneen vie levylläkin mukana tuleva animaatio Riddick - Blindsided (2013), joka kertoo Riddickin elosta Necromongereiden parissa. Samat tapahtumat löytyvät melkein yksyhteen Director's cut elokuvasta.



Director's cutissa nähdään myös gorea ja aika raflaavaa alastomuutta, josta yllätyin. Riddick on varsinainen panomies kuninkaana. 



Musiikeihin olisin toivonut aiemmista elokuvista tuttua themeä, mutta sitä ei juurikaan kuulla. Elokuva on visuaalisesti hyvän näköinen b-leffa, mutta veroitan hieman CGI-koirasta, joka oli tosi feikin näköinen. Otus oli kyllä niin symppis, että siihen tottui ja lopussa jopa hieman harmitti kaverin kohtalo. Jännä, että näihin elokuviin pitää aina laittaa noita feikin näköisiä eläimiä. Planeetan hirviöt ovat taas kekseliään näköisiä ja toteutettu ihan hyvin.





Näyttelijöistä Vin Diesel tekee sitä mitä parhaiten osaa ja paljon paremmin, kuin muiden sarjojen elokuvissaan. Tämä on se total Badass Diesel.



Bad boys kakkosesta tuttu Jordi Mollà on Santana, joka on ehkä hieman rasittava hamo, mutta saakin ansionsa mukaan.



Guardians of galaxyn ja Blade Runnerin tähti Dave Bautista on varsinainen köntti ja pääsee näyttämään vapaapainijan taitojaan.



Katee Suckoff... eikun Katee Sackhoff, joka on tuttu Battlestar Galacticasta on uskottava kovismuija ja hauskaa on se, että vaikka hahmo onkin lesbo, niin lopussa hän antautuu Riddickin charmille.



Vaikka kyseessä onkin pienen budjetin toimintapläjäys, niin oli hienoa nähdä, että Karl Urban käy pyörähtämässä Vaakona elokuvassa. Se tuo tiettyä jatkuvuutta muuten toisistaan erilaisiin Riddick elokuviin.



Elokuva on vahva kolmen tähden, pienen budjetin scifitoiminta, joka nojaa vahvasti Vin Dieselin maneereihin, jotka pääsevätkin oikeuksiin tässä. Se palautti hahmon sellaiseksi, jona fanit sen haluavat nähdä ja toi mukaan kaivattua rosoisuutta ja raakuutta. Elokuva jää kohtaukseen, josta olisi mahdollista tehdä jatkoa. Suositellaan kaikille Riddickin, scifin ja toiminna ystäville.

- Kai Kumpulainen 4.3.2020





Kuvagalleria:




Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Comic Con Finland 10.-12.5.2024

Silent Hill: Revelation (2012)

The Spine of Night (2021)

Kauhukuu 2023 osa. 3

The Last Witch Hunter (2015)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Desperado (1995)

Prospect (2018)

Enemy of the State (Valtion vihollinen, 1998)

Double Feature: Terminal Force (Galaxis, 1995) & Terminal Force 2 (The Survivor, 1998)