Tilaajat

Mercury Rising - Salasana Mercury (1998)



Kuulin huhuja monelta suunnalta, että Bruce Williksen tähdittämä ysärithrilleri Salasana Mercury olisi järkyttävän huono ja naurettavaa kakkaa. Mielessäni oli vuoden 1998 teatterinäytös ja muistelin, että tämähän oli ihan pätevä leffa. Siksi se piti pian ostaa blu-raynä ja katsastaa, että onko aika syönyt elokuvan hienoudet. Elokuvan on ohjannut Harold Becker (Rakkauden meri (1989).

Mercury Rising - Salasana Mercury (1998)


Elokuva kertoo traumatisoituneesta FBI-agentista, jota näyttelee Bruce Willis. Soluttautumiskeikka on mennyt mönkään ja teinejä on saanut surmansa. Siksi Williksellä on tarve pelastaa autistinen poika Simon yhdysvaltain huippusalaiselta armeijan osastolta, koska poika on autistipäissään ratkaissut miljardien salakoodin, joka on jostain syystä julkaistu lasten ristikkolehdessä. Eihän poju saa sellaista koodia saada selville, joten hänen vanhemmat listitään, mutta poika piiloutuu kaappiin ja selviää. Willis tietysti löytää hänet kaapista ja julma kissa ja hiirileikki alkakoon. Pääpiruna toimii Alec Baldwin...



Elokuva on ajalta ennen The Matrixia, jolloin toiminnan ei tarvinnut olla vielä niin eeppistä ja näyttävää, vaan pienemmälläkin ammuskelulla pärjättiin. Toimintaa tässä onkin nykymittapuulla aika vähän ja paukut ladataan ihan loppumetreille. Enempi on piilottelua ja vihollista karkuun juoksua. 
Bruce Willikseltä alkaa tukka olla lähtenyt kokonaan päästä, mutta ennen kaljua mies sinnittelee säälittävällä siilillä. Muutenkin kaverin olemus on tosi röhnäinen tässä, mutta se on kai tarkoituskin. Takki roikkuu pussina päällä ja farkut ei istu. Tavan darrainen neliveto-seppo vastaan kasvottomat ja tunteettomat pukumiehet. Elokuvan autistista poikaa näyttelevä Miko Hughes (Kidergarten cop) on saanut paljon kritiikkiä ärsyttävästä roolisuorituksesta tai huonosti kirjoitetusta hahmostaan. Aluksi ajattelin, että kuinka paha tuo nyt voi olla. Sitten kun poika alkoi kirkumaan aina kun pitäisi olla hiljaa, niin kyllä se rupesi pian hermoja koettelemaan. "Ole nyt hiljaa, saatana" :D. En tiedä kuinka lähelle rooli menee oikeaa autistista poikaa, mutta kuten sanonta sanoo "never go full retard"-elokuvissa. Alec Baldwin on toimiva pahis, mutta aika perus ysärin pukupahis. 


Tällaisia salaliitto-thrillereitä tuli 90-luvun lopulla paljon. Oli Valtion vihollista, Salaliittoteoriaa yms yms. Niistä tämä on heikommasta päästä. Kuten myös Bruce Williksen 90-luvun toiminta elokuvista.



Peter Stormare oli tekemässä kovaa nousua Hollywoodissa ja samana vuonna tuli elokuvia, kuten Armageddon, Big Lebowski, Hamilton. Myös tässä elokuvassa hän tekee lyhyen roolin junatappajana.



Lindsey Ginter on oikein toimiva mulkkuna hitmanina. Juoni elokuvassa on melko epäuskottava nykypäivän mittapuulla, mutta mistäpä me tiedettiin mitään 90-luvulla.



Kyllä tämän katsoi läpi vanhoja muistellessa, mutta en suosittele kuin Willliksen paatuneille faneilla ja 90-luvun epäuskottavien salaliittothrilleireiden ystäville. Itse haluan muistaa Williksen niistä paremmista 90-luvun elokuvista, mutta ei tämä sentään ole sitä ryönää, mitä Bruce on suoltanut 2010-luvulla rahapulassa. 

- Kai Kumpulainen 5.6.2020




















Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

Prospect (2018)

Stay Close (Miniseries 2021)

Punisher: War Zone (2008)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Dune (1984)

Dust Devil (1993)

Squid Game (2021)

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Batman Begins (2005)