Tilaajat

Nemesis (1992)


Minulla on tietty paikka sydämessä 90-luvun cyborg-leffoille. Varsinkin niille vähän pienemmän budjetin toimintapitoisille elokuville. Minä olen myös suuri fani yhdelle fiktion alalajille nimeltä Cyberpunk. Näiden kahden kombinaatiolle kirkkainpiin kuuluva yksilö on ryönämestari Albert Pyun (Captain america, Cyborg) ohjaama Nemesis, vuodeltä 1992. Pyun on erikoistunut suoraan videolle ilmestyviin b-luokan toimintaleffoihin ja on mm. Nemesis elokuvasarjan takana.

Nemesis (1992)

Lähitulevaisuudessa laittomista androideista on tullut osa arkea ja monet rikolliset parantelevat itseään kyberneettisillä osilla ollakseen enemmän kuin ihmisiä. Alex Raine (Oliver Gruner) on LAPD:n gyborgeja jahtaava palkkionmetsästäjä. Rutiini keikalla Alexin kimppuun hyökkää ryhmä cyborgi-vapaustaistelijoita nimeltä The Red Army Hammerheads. Alex melkein saa surmansa Hammerheads-johtaja Rosarian (Jennifer Gatti) kertoessa hänelle, ettei mies ole enää edes ihminen, vaan tunteeton kone. Alex kieltää tämän, väittäen että on hänessä vielä 86.5 prosenttia ihmistä. 

Kun Alex on laitettu takaisin kasaan kyberneettisiä osia käyttäen hänet lähetetään entisen partnerinsa ja rakastajansa Jaredin perään, joka on cyborgi. Jaredilla on arkaluontoista tietoa sisällään cyborgi-terroristeille, jotka aikovat käydä sotaan ihmisiä vastaan.





Juoni on puhdasta cyberpunkia, mutta itse elokuva ammentaa kuvastoaan akselilla Terminator-Robocop-Rambo-Escape from New York ja John Woon ensimmäiset toimintaleffat. Puvustus on leffassa kyllä sitä pre-cyberpunkia pitkine villakangas takkeineen ja kokoajan pidettävine aurinkolaseineen. Heti tuli pieni Matrix-efekti mieleen. Varsinkin kun Alexia jaktaavat kyborgit muistutavat paljon Matrixin agentteja. Tämä leffa vaan on tehty 7-vuotta ennen matrixia, joten esikuvat on jossain muualla.




Näyttelijöistä melkein unohdettu ranskalainen Oliver Gruner (Angel Town) on melkoinen puupökkelö, mutta se kuuluu asiaan. Mies onkin esiintynyt yli 40 toimintaelokuvassa. Elokuvassa nähään myös yllättävän paljon hollywoodin tunnettuja nimiä. Kuuluisampana ehkä kaikkien lempipahis Brion James (Blade Runner), Mortal Kombatin Shang Tsung, eli Cary-Hiroyuki Tagawa, Marjorie Monaghan (Babylon 5),  Nuori ja alaston (!) Thomas Jane (Punisher), Jackie Earle Haley (Watchmen) ja Vincent Klyn (se Cyborg leffan pahis).


Elokuvan kaikki efektit eivät ole kestäneet aikaa kovinkaan hyvin, mutta mukana on kyllä monia hienoja ja kekseliäitä praktikaaliefektejä, varsinkin kun cyborgeja ammutaan vähemmän hyvään kuntoon. cyborgi ja gore-efektit ovat näyttäviä, koska niitä säästellään ja ne näyttävät muuhun leffaan verrattuna oikein hollywood tasoisilta, välillä. Koska budjeti on ollut pieni, on efekteihin joutunut käyttämään mielikuvitusta. Lopussa nähtävä stop-motion endoskeleton on kyllä samalla surkuhupaisa, mutta yhtäaikaa aika kiehtovan ällöttävä ilmestys, joka voi olla jollekkin roskaleffojen harrastajalle kultaa. Nykynuoria se lähinnä vain naurattaa.





Elokuvassa on myös paljon dystooppista hiekka- ja tehdas kuvastoa, joka tarkoittaa sitä, että lavasteina käytetään hylättyjä tehtaita, vanhoja taloja, hiekkakuoppia, viidakoita ja ties mitä mexikolaisia hökkelikyliä. 
Elokuva yrittää kaikin keinoin olla mahdollisimman badass ja raflaava. Siitä pitävät huolen jatkuva ammuskelu, irto-osien lentely, isot räjähdykset, alastomat naiset ja miehet, jatkuva kiroilu ja hillitön hikoilu. 





Musiikeista vastaa Michel Rubin, joka on luonut loistava Jared's themen elokuvaan. Suosittelen kuuntelemaan sen vaikka youtubesta. https://youtu.be/lRGRvCFD_LQ


Elokuva sai 3 jatko-osaa ja valtavan kultisuosion. Jatko-osat eivät ole enää ihan samaa tasoa, mutta niissäkin on tykättäviä osia. Vuonna 2017 Pyun suunnitteli palaavansa Nemesis sarjaan Nemesis 5: The New Model, sekä Cyborg nemesis: The Dark Rift, crossover elokuvaan cyborg-sarjan kanssa. Mukana olisi taas itse Oliver Gruner.


Nemesiksen piti olla alunperin nimeltään Alex Rain ja pääosaan hamuttiin John Travoltaa. Nemesis oli aluksi suunnitteilla olla yksi kolmesta elokuvasta Pyunin Cannon Group-sopimuksessa. 

Tämä elokuva ei selkeästikään ole kaikille. Se on ensisijaisesti heille, jotka ovat eläneet 90-luvun alkua vuokraten kaikkia näitä suoraan videolle ilmestyviä mahtavia toimintaelokuvia. Se on myös heille, jotka haluavat sivistää cyberpunk-tietämystään tai rakastavat cyberpunk-tarinoita. Se on keikkuu lähellä roskaelokuvaa, mutta todellista kalkkuna-efektiä se ei mielestäni sisällä. Itse pidän tästä elokuvasta todella paljon, tiedostaen, että se ei ole ihan "state of the art". 


- Kai Kumpulainen 22.7.2020




Blu-ray julkaisu


Alkuperäinen juliste














Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

From Paris With Love (2010)

Double Feature: Terminal Force (Galaxis, 1995) & Terminal Force 2 (The Survivor, 1998)

Supersonic man (1979)

Prospect (2018)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Pitch Black (Pimeän uhka) (2000)

Kesäspeciaali: Keskisen kyläkaupan elokuvaosasto, Tuuri

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Eraser - Suojelija (1996)

Underwater (2020)