Tilaajat

Hard Justice (Lain kova koura, 1995)

Nuorena kloppina yksi parhaista ajankulutustavoista oli tonkia Anttilan alelaarien kätköistä aarteita. Muutamia helmiä sieltä löytyikin. Varsinkin kaksi halpiselokuvaa on jäänyt vahvasti mieleen noilta ajoilta. Toinen oli Mark Dacascoksen Drive - Ajojahti (1997) ja toinen myös kovaakin kovempaa nonstop-actionia edustava teos nimeltään Hard Justice - Lain kova koura (1995). Hard Justicessa pääosaa esitti aikansa yksi tunnetuimmista b-toimintatähdistä, eli David Bradley! Hard Justice edustaa sitä tiettyä ysärin toimintaleffagenreä, jossa pääsankari loikkii hidastettuna poikittain ilmassa, ase molemmassa kädessä räiskyen. Siis tätä John Woon leffoista tuttua tyyliä, mutta se mikä tekee elokuvasta poikkeuksellisen, on se, että siinä on ihan näppärä juonikin, pelkän räiskinnän lisäksi. Elokuvan on ohjannut Greg Yaitanes, joka tunnetaan mm. House, Md-sarjan ohjaajana.

Hard Justice (Lain kova koura, 1995)

Nick Adams (David Bradley) on äärimmäisen kova A.T.F.-agentti. Kun Nick on taistelemassa salakuljettaja Jimmy Wongin mafiaa vastaan pyssyt paukkuen, saa hän kuulla poliisiystävänsä kuolleen vankilaan soluttautumistehtävässään.Nick lähtee jatkamaan parterinsa tehtävää vankilan muurien sisään, mutta huomaa pian olevansa asian kanssa ihan yksin. Vankilaa nimittäin johtaa sadistinen Johtaja Pike (Charles Napier), joka tekee yhteistyötä Jimmy Wongin jengin kanssa. Nick saa vastaansa koko järjestäytyneen alamaailman vankilan muurien sisällä, eikä yhteenotoilta voi välttyä...“You really need to clean up your act”

Elokuva on täynnä huikeita toimintakohtauksia, joista kovimmat panokset nähdään heti alussa. John Woo-tyylisen asemittelöinnin ja ilmojen halki hyppimisen lisäksi Bradley juoksee autojen päällä, niiden räjähdellessä hänen takanaan vuorotellen, jopa vaarallisen lähellä. Tämäkin stuntti on toteutettu tietenkin oikeasti aikansa mukaisesti, mikä on todella upeaa katseltavaa. Vaaran tuntu on todellinen.

Elokuvan juoni on hyvin samankaltainen, kuin Jean Claude Van Dammen klassikossa Death Warrant (1990). Tämä on kumminkin näistä kahdesta mielestäni parempi ja tässä on huomattavasti paremmat toimintakohtaukset. Tai ainakin toimintaa on huomattavasti enemmän. Tässä lähes jokainen keskustelu johtaa jonkinlaiseen konfliktiin.

David Bradley tunnetaan suoraan videolle julkaistuista 90-luvun toimintaelokuvista, kuten American Ninja 3-5, American Samurai ja Cyborg Cop 1-2. Kaikki nämä ovat lajissaan erittäin mainioita b-leffoja, mutta hieman harmittaa, että Bradley jäi vangiksi b-elokuva rooliinsa. Mies on nimittäin mielestäni aliarvostettu. Näistä kaikista Bradley-elokuvista Hard Justice on paras. Mielestäni mies olisi ollut sopiva esim. 90-luvun Marvelin The Punisherin rooliin paremmin kuin vaikka Dolph Lundgren. Vaikka Kyllä Dolppakin on ihan jees, ei siinä mitään.

Rambo kakkosesta ja Uhrilampaista tuttu Charles Napier on vanginvartija Pike. Kaveri on rooleissaan yleensä sellainen, jota rakastaa vihata.

Kaikkien suosikki Bennett, eli Vernon Wells (Commando/Fortress/Mad Max 2) on tässä leffassa hahmo nimeltä Galaxy 500.

Joka paikan höylä ja vapaapainija Toru Tanaka tunnetaan lukuisista elokuvista, kuten Missing in Action 2,  An Eye For An Eye ja The Running Man. Tämä leffa oli valitettavasti miehen viimeinen esiintyminen elokuvissa. Viimeiseksi rooliksi hänelle jäi esittää Cookie nimistä hahmoa.

 “Well I guess you guys aren’t here to conserve water!”

Elokuvaa on melko vaikea löytää fyysisessä muodossa katsottavaksi, jos suomi-vhs-kasetti ei ole vaihtoehto. Ulkomaalaisilta sivustoilta ja Ebaysta kyllä löytyy joitakin DVD-versioita. Itse hommasin hollantilaisen r2 dvd:n, joka vaikutti ihan pätevältä kappaleelta. Toivottavasti jokin taho julkaisee tämän joskus myös blu-ray muodossa.

Hard Justice on itselleni sen verran nostalginen elokuva, että sitä on vaikea objektiivisesti arvostella, mutta uskon, että kaikki jotka ovat 90-luvulla katsoneet näitä suoraan videolle julkaistuja köppä-actioneja, löytävät tästä paljon hyvää. Se on lajissaan astetta laadukkaampi ja David Braleyn leffoista mielestäni paras. Se on myös superviihdyttävä! Suosittelen katsomaan, jos vaan jostain on mahdollista saada tämä käsiin.

- Kai Kumpulainen 16.9.2022Alkuperäinen suomi-vhs-kansipaperiElokuvan kuvakollaasi


Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Batman: Mask of the Phantasm (1993)

Prospect (2018)

The Witch (The VVitch - A New-England Folktale, 2015)

Dune (Part one, 2021)

Rahapaja (La casa de papel, 2017-)

Robin Hood (1991, British Film)

Vesa-Matti Loiri 1945-2022

The Wicked City (Live-Action, 1992)

ALF (TV series, 1986-1990)