Tilaajat

The Wicked City (Live-Action, 1992)



Minkälainen olisi japanilainen versio Men in Blackistä? Moni varmaan muistaa loistavan klassikkoanimen nimeltä Wicked City, mutta kuinka moni tietää, että siitä on tehty myös live-action elokuva vuonna 1992? Elokuvan on tuottanut legendaarinen hongkongilainen ohjaaja Tsui Hark (Once Upon a Time in China, Chinese Ghost Story, Black Mask) ja kansipaperi lupailee vuoristoratamaista hong kong-actionia ja parhaita paloja Blade Runnerista. Tämä onkin yksi sekopäisemmistä leffoista jonka olen nähnyt vähään aikaan. Jos haluat nähdä miehen rakastelevan elävän flipperipelikoneen kanssa, tämä on elokuvasi!

The Wicked City (Live-Action, 1992)

Hong Kongissa on meneillään konflikti kahden maailman välillä, jossa ihmiset ja "Reptoidit" ottavat yhteen. Reptoidit ovat rinnakkaismaailmasta tulleita demonin kaltaisia olentoja, joilla on erilaisia voimia. Esimerkiksi yksi reptoidi voi manata itsensä osaksi laitteita, kuten hissiä, moottoripyörää tai lähes miksi vaan esinettä. Toinen voi muuntaa itsensä hämähäkin kaltaiseksi otukseksi jne. Näitä "demoneja" metsästää poliisien oma erikoisyksikkö. Erikoisyksikkö tutkii samalla kaduilla leviävää huumetta nimeltä "Happyness". Eräs erikoisyksikön poliiseista on salaa puoliksi reptoidi ja omaa myös erikoisvoimia...

Andrew Lau ja Joe Chan ovat vastuussa elokuvan ulkoisesta ilmeestä. Suurin osa elokuvasta on kuvattu yöllä ja pimeässä. Valaitukseen on käytetty erilaisia värivaloja, kuten sinistä ja mustaa valoa. Valaistus elokuvassa onkin erittäin tyylikästä. Valaistukseen on varmasti otettu mallia esim. Blade Runnerista.



Erikoistehosteet ovat tehty hyvin pitkälti aikansa praktikaaliefekteillä, jotka ovatkin erittäin kiehtovia ja mukavaa seurattavaa. Välillä bodyhorror-kohdat ovat jopa hieman kuvottavia. Myös alkukantaista cgi:tä on käytetty muutamissa kohdissa, mikä ei ole vanhentunut kovinkaan hyvin, mutta onneksi niitä kohtia on vähän. Taistelukohtaukset on toteutettu osittain Wire fu-tekniikalla, mikä on hong kong-leffoissa tyypillistä vaijeritekniikkaa. Onkin helppoa arvata minkälaisista elokuvista esim. Matrix on ottanut kuvastoaan omaan maailmaansa.

Animaation verrattuna tässä elokuvassa on paljon vähemmän "lonkerohommia ja väkisinmakaamisia". Myös gorea on paljon vähemmän, mutta silti sitä on. Demonit ovat uudelleen nimetty "reptoideiksi". Myöskään demonien omaa maailmaa ei kutsuta "black worldiksi" tällä kertaa.

Itämaiseen tyyliin elokuva on länsimaalaiselle välillä hieman vaikeaa seurattavaa. Välillä henkilöt menevät sekaisin, koska muistuttavat jonkinverran toisiaan. Välillä reptoidien muuntautumiset esineiksi aiheuttavat päänvaivaa, koska mielestäni tätä ei selitetä tarpeeksi selvästi. Esimerkiksi yksi demoneista joka menee eri esineiden sisään ottaen ne valtaan, on välillä seinällä oleva kello, kattilassa hyppivä soppa, mössöksi sulava hissi, moottoripyörä, jolla on kasvot ja jopa seksiä hinkuva flipperi-pelikone. Tämän asian kun oivaltaa, niin leffaa on helpompi seurata.



Myöskin eräät henkilöt saavat "supervoimia" aivan yllättäen, eikä tätä selitetä juuri mitenkään. Aivan kuin katsojan pitäisi tietää aasilaisten elokuvien kulttuuria erittäin hyvin, sekä elokuvan taustajuoni jo valmiiksi. Myöskään anime-version näkeminen ei ole pahitteeksi pohjalle. Itselläni meni kaksi katselua, ennen kuin pääsin täysin kärryille, mitä elokuvassa tapahtuu. Välillä se tuntui todella sekopäiseltä ja siltä, että mitään vaan voi tapahtua seuraavaksi, ennen kuin leffan sisäinen logiikka selvisi. 

Elokuva ei ole mikään mestariteos, mutta siinä on hetkensä. Valaistus on mielenkiintoinen ja erilaiset ökkömönkiäiset ovat toteutettu kiehtovasti. Mukana on ripaus Blade runneria, men in blackiä, body horroria ja animekulttuuria muutettuna live-actioniksi. Itse ihastuin alunperin elokuvan cyberpunkahtavaan ilmeeseen.

Leffan amerikkalainen dubbaus on aika karmea, joten suosittelen alkuperäistä jos mahdollista. Soundtrackillä kuullaan The Rembrandts-kappale "Just the Way It Is, Baby", jonka esittää Huang Yingying.

Siinä missä alkuperäinen anime, Wicked City (1987) on klassikkopätkä ja suosittelen sitä kaikille katsomaan kerran eläessään, on tämä live-action versio enempi Wicked cityn faneille suositeltavaa katsottavaa. Tai jos aasialainen sci-fi/fantasia uppoaa. Ei siis ihan jokaisen kuppi teetä. Itse pidin tätä kiehtovana löytönä. Tämä voisi toimia myös osittain Rutger Hauerin Split Secondin (1992) faneille. Tai jos haluat nähdä oikein hapokkaan version Men in Blackistä, jossa mies panee flipperiautomaattia. 

- Kai Kumpulainen 25.9.2022



Juliste



Blu-ray julkaisu



















Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

Stay Close (Miniseries 2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Prospect (2018)

Punisher: War Zone (2008)

Dune (1984)

The Abyss - Syvyys (1989)

Hard Boiled (1990-1992)

Legend (1985)

Galaxy Of Terror (1981)