Tilaajat

The Void (2016)



The Void (2016) kiinnosteli minua jo melko tuoreeltaan vuonna 2017. Traileri ja kuvat elokuvasta näyttivät todella mielenkiintoisilta. Siitä asti se onkin ollut katseltavien leffojen jonossa, mutta yllättävän kauan siinä meni, ennen kuin pääsin sen lopulta katsomaan. No parempi myöhään. Tämä joukkorahoituksella toteutettu kanadalainen elokuva yhdistelee Lovecraftia 80-luvun kauhuelokuviin ja näyttää upealta ottaen huomioon sen pienen budjetin. Mutta lunastiko se vuosien odotuksen...

The Void (2016)

Elokuva kertoo joukosta satunnaisia ihmisiä, jotka päätyvät saarretuksi sairaalaan, mystisen huppupäisen kultin uhatessa heitä rakennuksen ulkopuolella, mutta mitä sairaalan sisukset pitävätkään sisällään...




Leffa ei aikaile ja toiminta alkaa välittömästi, kun filmi pärähtää pyörimään. Mielenkiinto kiinnittyy heti alussa nähtävään melkoisen tylyyn meininkiin. Parasta on, kun katsoja ei tiedä yhtään sen enempää, kuin hahmotkaan ja voi samastua heidän "mitä helvettiä täällä tapahtuu"-fiilikseen. Naamaansa irti leikkaava hoitsu on pienintä mitä tuleman pitää.


Päällimmäisenä voisi sanoa, että leffa ottaa vahvoja vaikutteita H.P. Lovecraftin tuotannosta. Aiheet kuten toinen ulottuvuus, body horror, lonkerohirviöt, jumalolennot, hämärä kultti, näyt, todellisuuden muuntelu ja hulluus viittaavat vahvasti Lovecraftiaaniseen menoon, vaikka elokuva ei suoraan perustu mihinkään H.p:n kirjaan, tai novelliin. 



Elokuva myös yhdistelee taitavasti vaikutteita 80-luvun kauhuelokuvista, kuten Thingistä ja Hellraiserista. Voisi oikeastaan puhua suoranaisesta rakkauskirjeestä tuon ajan kauhuelokuville. Itse ainakin otin leffan jonkinlaisena tribuuttina Clive Barkerille ja John Carpenterille. Toki nämäkin herrat ovat ottaneet vaikutteensa alunperin Lovecraftilta.


Kaikkeen tähän soppaan heitetään vielä niinkin rankka aihe, kuin lapsen menettäminen. Sen pahempaa, kun ihmiselle ei oikein voi tapahtua. Leffa ei siis anna armoa millään osa-alueella.

Visuaalisesti elokuva näyttää upealta. Voisi sanoa, että se on esteettisesti kaunis. CGI:tä ei ole käytetty juuri ollenkaan ja gore, sekä hirviöt ovat toteutettu praktikaaliefektejä käytäen, mikä on kasarikauhun ystäville nannaa. CGI:tä nähdään ainoastaan aivan lopussa, lähinnä maisemia kuvaamaan. Hirviöt näyttävät todella hyviltä ja sopivan ällöttäviltä. Elokuva kannattaa katsoa jo pelkästään loistavien efektien vuoksi.




Kaikki leffan näyttelijät olivat itselleni aivan tuntemattomia, eikä kukaan noussut juurikaan toisen ylitse, mutta mitään ärsyttävän huonoa näyttelytyötä en itse huomannut. Ei valittamista siis sillä saralla. Yhteenkään hahmoon ei juurikaan menty sen syvemmälle ja hahmot jäivätkin melko pinnallisiksi, mutta se ei oikeastaan ollut edes leffan pointti, vaan lähinnä hauskanpito erilaisten kauhuelementtien kanssa. Siitä voidaan olla montaa mieltä, oliko elokuvaan tungettu liiankin monenlaista erilaista elementtiä. Pituutta kun pätkällä on vain vaivaiset 1h26min.


Leffa jättää myös paljon pohdinnanvaraa katsojalle, eikä se ole täysin valmiiksi pureskeltua kamaa. Varsinkin loppusuoralla mennään aika lennokkaissa sfääreissä, mitkä kyllä avautuvat toisella katselulla ja pienellä pohdiskelulla, jos haluaa vähän panostaa.



Elokuvan viimeiset 15 minuuttia olikin aivan mahtavaa kamaa ja olisin halunnut nähdä juuri tätä osastoa lisää. Leffa jääkin tavallaan avonaiseksi jatko-osalle, mutta ymmärrän, että se on haluttu jättää tällaiseen mysteeri tilanteeseen ja jättää katsojalle mukavaa pohdiskeltavaa. idea saattaisi jopa mennä pilalle, jos sitä lähdettäisiin selittelemään puhki jatko-osassa. Ymmärrän, että budjetti on ollut hyvin pieni ja kaikki loput paukut on ahdettu viime minuuteille tuomaan eeppisen kliimaksin. 

The Void on mukava pieni kauhuelokuva, joka ei keksi pyörää uudelleen, mutta esittelee juuri sitä osastoa mitä kaltaiseni Lovecraft diggari haluaa kauhuleffalta nähdä. Se on tyylikäs, mutta karu ja hyvin brutaali. Sen voi katsoa pelkkänä upeana efektishowna ja verikekkerinä, mutta jättää se pohdittavaa seuraavallekkin päivälle, jos tarina sattuu nappaamaan katsojaa sen verran. Kulttileffastatus on melko varmasti edessä.

- Kai Kumpulainen 9.10.2023


Julistegalleria: 
























Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

The Abyss - Syvyys (1989)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Punisher: War Zone (2008)

Prospect (2018)

Stay Close (Miniseries 2021)

The Hunt for Red October - Punaisen Lokakuun Metsastys (1989)

Dune (1984)