Tilaajat

Dragon - The Bruce Lee Story (1993)


Katselin äsken Blu-rayltä uudelleen Rob Cohenin ohjaaman tositapahtumiin perustuvan elämäkerran DRAGON - The Bruce Lee story, vuodelta 1993. Muistan katsoneeni tämän viimeksi ala-asteella silloin, kun Bruce Lee ja taistelulajit olivat kuuminta shittiä ja silloin leffassa oli parasta hienot taistelukohtaukset tietysti. Nyt kiinnosti myös draama puoli. Leffahan on draama elokuva, jossa on tavallista hienommat taistelukohtaukset lisänä. Tappelut ovatkin ehkä hieman eprealistisiä, tiedä häntä, mutta samalla ne mallintavat täysin Bruce Leen elokuvissa nähtyjä klassisiä kikkoja ja juttuja ja siksi mielenkiintoisia. Myös huumoria on sopivasti mukana.

Juuri kun rupesin tutkimaan netistä, että saako tätä jostain jossain formaatissa, niin Simo Ramo Rantanen laittoi sen samaan aikaan myyntiin ja oli pakko poistaa se omaan hyllyyn. Hyvä juttu.

Elokuvassa seurataan Leen mielenkiintoista matkaa nobodystä leffatähdeksi ja samalla martial arts-ketjun aloittajaa, jollaista amerikassa ei ennen ollut 60-luvulla nähty. Jossain kohtauksissa Lee taistelee myös sisäisiä demoneja vastaan, jotka on kuvattu visuaalisesti oikeina samurai-mörköinä ja se tuo mielenkiintoisen lisän leffaan.

Bruce Leetä esittää kovassa kunnossa oleva nuori Jason Scott Lee (ei sukua) ja hän onkin ilmeitä ja asentoja myöten oikein hyvä rooliin, vaikka onkin enempi hawaijin amerikkalainen, kuin kiinalainen. Hän ei myös ole harrastanut samaa lajia, mitä Bruce edustaa, mutta hyvin se jalka nousee ja liikkeet on opittu elokuvaan. Bruce hahmona on miellyttävä, positiivinen ja humoristinen kaveri. Juuri äsken katsoin Jason Sott Leetä soldier-leffan pahiksena.
Brucen vaimona nähdään Lauren Holly, joka vetää roolin ihan mukavasti.

Lee kuoli 33-vuotiaana ja kuolemaa ei näytetä leffassa ollenkaan ja siitä tulikin mieleen, että aika kohtalon ivaa, että Bruce Leen poika, Brandon Lee kuoli myös nuorena The Crow leffan kuvauksissa. Myöskään Leen huumeitten käyttöä ei ole elokuvaan otettu mukaan.

Muistan, että elokuva oli iso ilmiö tullessaan, vaikka budjetti oli pieni ja leffasta oli mm. videopelejä myynnissä, joista Super Nintendo peliä tuli itsekkin pelattua. Leffa ei ole mielestäni vanhentunut ollenkaan ja blu-ray kuvan kanssa tuntuu kuin katsoisi uutta elokuvaa, joka kertoo vanhoista asioista. Ainoastaan ysärityyliset draamaleffa-musat paljastavat aikakauden.

Nautin todella paljon elokuvasta ja suosittelen kaikille, joita vähänkin kiinnostaa taistelulajit tai Bruce Leen historia. Ohjaaja ei kannata säikähtää, vaikka hänen uudemmat leffat ovat tasoa xXx ja hurjapäät. Tästä leffasta sitä ei huomaa.

Hii jah!

- 8.11.2019 Kai Kumpulainen




Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

Stay Close (Miniseries 2021)

Battle Beyond The Stars (1980)

The Abyss - Syvyys (1989)

The Spine of Night (2021)

Prospect (2018)

Parhaimmat X-men elokuvat: Logan (2017) ja X-men 2 (2003).

Robocop 2 (1990)

Goonies - Arkajalat (1985)

Reverant (2015)