Tilaajat

ALF (TV series, 1986-1990)



80-luvun lopulla Alf-televisiosarja oli yksi ensimmäisistä ohjelmista, joita katseltiin uudelta kolmoskanavalta. Muita suosikkeja oli Ritari-Ässä, Batman ja Masters of The Universe. Alf siis kuului vahvasti lapsuuteeni. Sarjan lisäksi omistin muutaman sarjakuvan ja lelun. Alfista tuli myös piirrossarja, jota vuokrattiin videovuokraamoista, mutta tärkeimpänä oli televisiosarja, jossa hahmo nähtiin ihan oikeana ja elävänä (nukkena). Sarja ei oikeastaan ollut edes lastenohjelma, päähahmoa lukuunottamatta, vaan aikalailla tavan sitcom, joita tuohon aikaan jo olikin useita markkinoilla. Alf-hahmo oli tavallaan "gimmick", jolla erotuttiin muista tilannekomedioista. Alf-hahmo keksittiin melko varmasti E.T:n suosion vanavedessä ja jopa ensimmäisessä jaksossa mainitaan E.T. vertailukohteena. HBO Maxin (vihdoinkin) lisätessä Alfin tarjontaansa, oli pakko katsoa, kuinka sarja on kestänyt aikaa...

ALF (TV series, 1986-1990)

Sarja alkaa siitä, kuinka Melmac-planeetalta saapunut avaruusolio Gordon Shumway tekee pakkolaskun Tannersien perheen varaston katolle. Kommellusten jälkeen perhe ottaa muukalaisen asumaan kotiinsa, koska tämän oma planeetta on tuhoutunut ja alus on epäkunnossa. Perheesen kuuluu isä Willie Tanner, äiti Kate, tytär Lynn, poika Brian ja kissa nimeltä Lucky, jota avaruuden muukalainen yrittää saada pataan ja ruuaksi, vähän väliä. Perhe nimeää Gordonin Alfiksi, joka on lyhenne Alien Life Forcesta (A.L.F.). Kyttääjänaapurit Ochmonekit yrittävät saada todisteita Alfin olemassa olosta. 

Alf on melko perinteinen amerikkalainen tilannekomediasarja. Huumoria revitään Alfin erilaisuudesta ja siitä miten hän ei tiedä maan tapoja ja myös siitä miten hän on kumminkin perillä monista asioista. Muuten vitsit perustuvat normaaleihin perhe-elämän koukeroihin. Välillä keskustellaan Alfin menneisyydestä ja melmac-planeetasta, mutta mitään ei juurikaan koskaan näytetä ja kaikki jää katsojan mielikuvituksen varaan. Tämä aikoinaan lapsena harmitti, koska sarjakuvissa ja piirretyissä juuri keskityttiin Alfin mielikuvitukselliseen kotiplaneettaan ja pääsarja tuntui välillä hieman tylsältä ja aikuismaiselta. Alf tykkää myös hörppiä olutta, joka olisi tänä päivänä varmasti muutettu.

Alf itse on toteutettu välillä käsinukella ja välillä puvussa olevalla henkilöllä. Nukke rupeaakin tuntumaan yllättävän elävältä, mitä pidemmälle sarjaa katsoo. Toteutustapa on samanlainen kuin aikansa Muppeteissa ja Sesame streetissä, ja jälkimmäiselle vitsaillaankin heti ekassa jaksossa, joten sarja tiedostaa katsojalle hahmonsa olevan nukke.

Alf-pehmolelut eri muodoissa olivat huippusuosittuja 80-luvulla.

Osa vitseistä oli vähän vanhentuneilta, mutta osa toimi ihan ookoosti vielä tänäkin päivänä. Nostalgia ei toiminut ihan niin lujaa, kuin olisin luullut ja sarja ei tuntunut ihan "parhaalta mahdolliselta ikinä", mistä muistinkin, että lapsenakin se jäi jalkoihin Batmanien, Ritari-Ässien ja He-manien ollessa paljon jännittävämpia. Silloin vain tuli katsottua kaikki mitä televisiosta tuli, koska kanavia oli vain kolme ja niistä vain yksi näytti näitä jännempiä jenkkisarjoja lapsille ja nuorille. Nykyään tarjontaa on niin laajasti, että kaikkea ei ehdi millään katsoa, mutta aikanaan jokainen ohjelma oli nähtävä.

Piirrossarja sijoittui Melmac-planeetalle ja oli mielikuvituksellisempi

Oli  kyllä ihan mukavaa, että vihdoinkin Alf on nähtävissä kokonaisuudessaan ja vielä suomitekstityksellä, jotta pääsee fiilistelemään menneitä aikoja ja lapsuutta. Tätä voisi suositella lähinnä muille samaa aikaa eläneille ihmisille, joille Alf on osa menneisyyttä. Uusille katsojille sarja saattaa olla liian kökkö ja vanhanaikainen nukkeineen ja vanhoine vitseineen. Toki suositellaan sivistymielessä ja kuriositeettina, 80-luvun populaarikulttuuri-ilmiönä.

- Kai Kumpulainen 11.7.2022






Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

Prospect (2018)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Squid Game (2021)

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Punisher: War Zone (2008)

Stay Close (Miniseries 2021)

True Detective (Season 1, 2014)

Onnellinen Mies (1979)

Black Rain - Musta Sade (1989)