Tilaajat

The Flash - The Pilot (1990)


The Flash televisiosarjan pilottijaksoa myytiin vuonna 1990 harhauttavasti elokuvana VHS-muodossa. Juuri oli tullut suosittu Batman (1989) ja Darkman (1990) ja synkät supersankarielokuvat olivat supersuosittuja. Niinpä Flashista tehtiin televisiosarja, joka sai ensin pilotti osan. Arvostelen pilotin erikseen, koska lapsena sitä pidettiin Flash-elokuvana.

Pilotissa katuja hallitsee holtiton moottoripyöräjengi, joka pitää kaupunkilaisia pelon vallassa ja räjäyttelevät autoja ja taloja riehuessaan pitkin katuja. Samaan aikaan Barry Allen on labrassaan tutkimassa rikoksia, kun salama iskee ikkunasta osuen Barryyn ja epämääräisiin kemikaaleihin. Myöhemmin paljastuu, että Barry on saanut uusia voimia ja hän on salaman nopea. Moottoripyöräjengi hyökkää poliisivoimia vastaan ja samalla kuolee Barryn poliisiveli. Barry aikoo kostaa Jengille käyttäen uusia voimiaan ja asua, joka kestää suunnatonta nopeutta. Jengiä johtaa sadistinen arpeutunut Pike.

Moottoripyöräjengi salaisine kerhotiloineen tuo mieleen saman vuoden Turtles (tmnt 1990)-leffassa nähdyn nuorisojengin (Jalka-klaani),  joka majaili samanlaisessa punkkerissa, täynnä varastettua kamaa. Jengi tuo myös mieleen  The Crow-leffassa nähdyn huligaanijengin. 
Elokuvassa on paljon kuolemia ja väkivältaa, joka vaihtelee k13-k16. Myös Flashin nopeasta seksiaktista vitsaillaan, joten ikäraja ei ole ihan selkeä tässä. On mukana myös 60-luvun Batman-sarjalle kunniaa tekeviä vitsejä.

Flash itsessään näyttää todella hyvältä ja onkin kuin repäisty suoraan sarjakuvien sivuilta. Jopa lihakset vastaavat sarjisten kuvia. Toki flashin pukua on topattu, mutta kyllä John Wesley Shipp on itsessään erittäin kovassa kunnossa, että pelkistä feikkilihaksista ei ole kyse. Myöhemmissä jaksoissa puku oli yksinkertaisemman näköinen , eikä enää niin hieno. Puku oli ilmeisesti tukala käyttää ja vei aikaa vetää niskaan. Sen verran hienon näköinen ukkeli flash on tässä pilottielokuvassa, että myöhemmät näyttelijät eivät ole vetäneet vertoja mielestäni tälle. Siksi John Wesley Shipp on minun Flash.

Sarjassa nähdään muitakin Flash-sarjakuvasta ja DC:stä tuttuja hahmoja ja jopa S.t.a.r.-Lab on mukana.
Musiikista vastaa legendaarinen Danny Elfman, joka teki myös saman ajan Batmaniin ja Darkmaniin musiikit.

Elokuva onkin yllättävän synkkä ja varsinkin alkupuolisko musiikeineen muistuttaa Burtonin Batmania. Jopa Flashista on tehty synkkä vigilante-kostajatyyppi, joka vain minulle passaa. Nykyäänhän Flash on enempi spiderman-tyylinen letkeä vitsejä murjova nuori, mutta tässä leffassa hän on kostoa vannova nelikymppinen beefcake.

Pilotilla on pituutta 2 h 15 min ja se tuntuukin paljon elokuvamaisemmalta, kuin myöhemmät jaksot. Suosittelen katsomaan, jos Supersankarisi olivat parhaimmillaan synkkiä kostajia 90-luvun alussa. Nostalgia nimittäin toimii.

- Kai Kumpulainen 21.12.2019

Salama ja salama

Jengiläinen kuulusteltavana

Barryn voimia testataan

Rikolliset saa rautatangosta päähän kohta

Arpeutunut Jengijohtaja Pike

Huolestunut kaupunkilainen

Synkkä kostaja

Promoshot 1

Promoshot 2

     

Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Comic Con Finland 10.-12.5.2024

Silent Hill: Revelation (2012)

The Spine of Night (2021)

Kauhukuu 2023 osa. 3

The Last Witch Hunter (2015)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Desperado (1995)

Prospect (2018)

Enemy of the State (Valtion vihollinen, 1998)

Double Feature: Terminal Force (Galaxis, 1995) & Terminal Force 2 (The Survivor, 1998)