Tilaajat

Roger Rabbit (1988)


Katselin viimeksi kokonaan isän kanssa elokuvateatterissa 1988, Robert Zemeckisin ohjaaman Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? Silloin olin vissiin liian pieni katsomaan tätä ja alitajuntaan jäi sellainen olo, että ei haluakkaan katsoa tätä kovinkaan usein. Omistin kyllä kuuntelukasetti/kirja-yhdistelmän tästä, jota tuli pyöriteltyä sitten useamminkin.

Nyt saikkupäivän kunniaksi ajattelin sitten katsoa tämän uudelleen, kun tuli ostettua tuo dvd:kin siitä. Ja leffa osoittautuikin manioksi nostalgiatripiksi.

Bob Hoskins on noir-tyylinen etsivä 40-luvun hollywoodissa ja hän ryyppää kokoajan viskiä, koska piirroshahmo tappoi hänen veljensä, puottamalla pianon päälle, murskaten pään. Hän saa keikan kuvata Roger Rabbitin vaimoa Jessica Rabbitia pettämispuuhissa Marvin Acmen kanssa. Acme omistaa toontownin, missä piirroshahmot elää. Acme kuolee ja Rogeria syytetään tästä, joten paikalle saapuu Christopher Löydin esittämä Judge Doom.

Elokuva oli aikanaan uraa uurtava monellakin tapaa, mutta oli ilmeisesti ensimmäinen elokuva, jossa yhdistettiin animaatiota ja oikeita näyttelijöitä samaan kuvaan. Sitten vasta myöhemmin tuli Space Jam, joka jatkoi perinnettä. (Mutta eikös ollut joku muukin Pete lohikäärmeleffa, jo ennen, en ole varma.)  Elokuva saikin 4 oscaria. Mukana oli häärimässä voimansa yhdistäneet Warner Bros, Spielbergin Amblin entertainment ja Disneyn Touchstone pictures. Sen takia leffassa nähdäänkin sekä Aku Ankkoja, että Väiski Vemmelsääriä yhtäaikaa.

Edellä mainitsin että leffa oli kovaa kamaa pikkupojalle, ja se ei juoneltaan suoranaisesti olekkaan lastenelokuva, piirroshahmoistaan huolimatta. Mukana on hieman erotiikkaa ja kasarille tuttua sulamista vihreään mönjään (liekö street trashista saanut alkunsa sekin). Judge Doom tuokin mieleen erään natsin Kadonneen aarteen metsästäjistä. Muutenkin tässä on vähän sellainen häiriintynyt vire kokoajan.

Kuuntelusatukirjassa oli aikanaan yksi kohtaus, jossa Hoskinsia kidutetaan asettamalla piirrossian pää hänen päähänsä kiinni. Leffateatterissa en sitä koskaan nähnyt, mutta dvd:n poistetuissa kohtauksissa se oli kokonaan ja ympyrä sulkeutui. Leffa tuntuukin hassusti leikatulta, kun tuo kohtaus puuttuu välistä. DVD:llä oli myös kolme Roger Rabbitin lyhäriä.

Sitä en tiennyt, että kirja perustuu Gary K. Wolffin novelliin "Who cencored Roger Rabbit?", vuodelta 1981.

Leffa oli mukava nostalgiatrippi aikaan, joka ei enää palaa ja jääkin hyllyyn.

- Kai Kumpulainen 5.4.2019

Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Comic Con Finland 10.-12.5.2024

Silent Hill: Revelation (2012)

The Spine of Night (2021)

The Last Witch Hunter (2015)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Desperado (1995)

Prospect (2018)

Enemy of the State (Valtion vihollinen, 1998)

Rambo 3 (1988)

Blade (1998)