Tilaajat

Fortress - Linnoitus (1992)



Katselen aina viiden vuoden välein, ehkä parhaan Christopher Lambertin (Mortal Kombat) leffan Fortress - Linnoitus, vuodelta 1992. Leffan on ohjannut Suart Gordon (body snatchers, Robot Jox).

Tulevaisuudessa, vuonna 2017, ei ylikansoitetussa maailmassa saa tehdä enää kuin yhden laspen per pariskunta, mutta Lambertin vaimo on raskaana ja heidät paiskataan maailman pakovarmimpaan vankilaan Fortressiin, jota johtaa Robocopista tuttu mulkero Kurtwood "Red"Smith. Vankila on niin tyly, että jopa ajatuksia valvotaan ja seksinkin ajattelemisesta rangaistaan. Lisäksi kaikkien sisälle on laitettu kipua aiheuttava, räjähtävä panos.Vankilapakohan siitä syntyy tietysti. Mukana paossa Tom Towles(henry, house of the 1000 corpses) ja Clifton Collins Jr.(pasific rim). Kyborgeja ja skifi-osastoa on myös mukana.


Kurtwood "Red"Smith
Tämä saattoi olla ehkä ensimmäinen Lambert-leffa, jonka olen nähnyt ja se oli rakkautta ensi-silmäyksellä. Tämä teki Lambertista mulle yhden tärkeistä action-tähdistä 90-luvulla ja koska se ei ollut niin suosittu kuin arskat ja syltyt, se tuntui vielä henkilökohtaisemmalta fanitukselta. Leffassa on "hienoa" dystopia kuvausta ja inho-futuristista meininkiä. Myös gorea on mukana ja yksi legendaarisimmista kohtauksista on, kun Lambert ja sellipahis keikkuvat vankilan seinämällä alta poistuvan liikkuvan tasanteen päällä ja vankilan tykki ampuu jalkapallon mentävän reiän pahiksen mahaan. Hetken hän ehtii sitä ihmetellä ja kädellä kokeilla, ennen tippumista kuiluun. Mahtavaa .
Vernon "Bennett" Wells
Leffa on tehty pienellä 12milj. dollarin budjetilla, mikä ei häiritse menoa. Se on kuvattu Warner Brosin Movie Worldissa, Queenslandissa, Australiassa. Elokuva on myös kulttikamaa, ja se oli menestys, joka tienasi 48 miljoonaa, mikä oli hyvin aikanaan.




Kun vertaa, että nyky avengersien pitää tienata yli miljardi, niin on se vaan ihmeellistä.

Suosittelen!

- Kai Kumpulainen 2.2.2019









Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

Battle Beyond The Stars (1980)

Stay Close (Miniseries 2021)

The Abyss - Syvyys (1989)

The Spine of Night (2021)

Forbidden World (aka. Mutant, 1982).

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Parhaimmat X-men elokuvat: Logan (2017) ja X-men 2 (2003).

Robocop 2 (1990)

Prospect (2018)