Tilaajat

Taso (El Hoyo, The Platform 2019)


Katselin tässä päivänä muutamana netflixistä tämän hetken katsotuimman Netflix-elokuvan nimeltä El Hoyo, joka oli tuttavallisemmin suomennettu Tasoksi (eng. The Platform). El Hoyo tarkoittaa oikeastaan reikää ja reiästä tässä leffassa onkin kyse. Tai oikeestaan kuilusta. Elokuvan on ohjannut Galder Gaztelu-Urrutia vuonna 2019. Luultavasti tästä ohjaajasta kuullaan vielä.

Elokuvassa mies nimeltä Goreng herää sellistä vanhan miehen kanssa. Betonisen sellin keskellä on kuilu joka jatkuu loputtomiin alas, sekä ylös. Kuilua pitkin lasketaan vangeille ruokaa. Ylimmän kerroksen vangit saavat syödäkseen yllin kyllin ja ja alemmat kerrokset savat järjestyksessä tähteet. Jos ylemmät ovat ahneita alimman kerroksen porukka on kuolla nälkään... Mitä vähemmän juonesta paljastaa, sen mehukkaampi elokuva on.

Elokuva muistuttaa mystisyydessään Cube - kuutiota, ollen kumminkin huomattavasti fiksumpi ja yhteiskuntakriittisempi. Se tempaa mukaansa nopeasti ja katsoja haluaa selvittää mistä on kyse. Vaikka elokuvassa puhutaan espanjaa, se ei alkumetrien jälkeen haittaa pätkääkään, vaan antaa tiettyä uskottavuutta. Elokuva on visuaalisesti tyylikäs ja brutaali. Se on myös täynnä symboliikkaa ja kuvastaa hyvin yhteiskuntaa, ihmisyyttä, luokkaeroja, uskontoa ja ihmisten käytöstä äärimmäisissä tilanteissa. 

Näyttelijät ovat kaikki hyviä ja uskottavia rooleissaan. 

Tämä oli todella piristävä poikkeus kaiken peruskuonan seassa, eikä ole ihme, että se on tämän hetken katsotuimpia netflix-leffoja. Suosittelen lämpimästi kaikille ja lätkäisen neljä tähteä viidestä. Yksi tähti jää uupumaan, koska tätä ei ihan heti tarvitse katsoa uudelleen, mutta ehkä vuosien päästä.

- Kai Kumpulainen 3.4.2020



Kommentit

  1. Jep. Vertaus on selvä: maailman valtiot, tosin tässä vähän enemmän. Kaikille riittäisi ruokaa, jos se jaettaisiin tasan. Et voi tietää, minne synnyt. Viitaus John Rawlsin "Oikeudenmukaisuusteoriaan".

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Comic Con Finland 10.-12.5.2024

The Last Witch Hunter (2015)

The Spine of Night (2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Leviathan (1989)

Texas Chainsaw Massacre (2022)

The Girl in the Spider's Web (2018)

Blade (1998)

Jouluelokuva: Die Hard - Vain Kuolleen Ruumini Yli (1988)

Pika-arvio: Guns Akimbo (2019)