Tilaajat

Watchmen - The Ultimate Cut (2009)




Alan Mooren Watchmen - Vartijat (1986) on yksi tärkeimmistä graafisista novelleista, niin minulle, kuin sarjakuvamaailmallekkin. Kun Zack Snyder ohjasi siitä elokuvan vuonna 2009, se räjäytti mieleni. Se oli elokuva, joka oli uskollinen alkuperäiselle sarjakuvalle, lähes kuva kuvalta. Se muutti käsityksen mitä supersankarielokuvalta voi vaatia. Se on jättibudjetin elokuva, mutta silti suunnattu aikuisille ja sisälsi korkean ikärajan. Se oli älykäs ja monitasoinen.
Olen katsonut useasti elokuvasta teatteriversion, jonka pituus on 2 tuntia 42 minuuttia ja Director's cutin joka on huikeat  3 tuntia 6 minuuttia. Nyt oli vihdoinkin aika katsoa massiivinen The Ultimate Cut, jonka kesto on eeppiset 3 tuntia 35 minuuttia.

The Watchmen: The Ultimate Cut (2009)

Samoin kuin graafinen novelli, Watchmen elokuva oli uraauurtava. Se oli sarjakuvaelokuva, joka vei synkkyyden äärimmilleen. Aiheinaan raiskaus, lapsen murha, raskaana olevan vietnamilaisnaisen kylmä murha, äärimmäinen väkivalta ja jopa amerikassa tabuna oleva alastomuus. Nähdäänhän pitkin leffaa yhden hahmon penis, ilman että siitä tehtäisiin lapsellinen vitsi. 




Kyllä tarina osasi myös nauraa itselleen ja elokuvan alussa sanotaankin "It's all joke. Sankarit nimittäin ovat vain tavallisia aikuisia miehiä, jotka ovat pukeutuneet hassuihin sankaripukuihin, ilman mitään supervoimia. Idea onkin, että elämme rinnakkaismaailmassa, jossa tämä on normaalia. 50-60-luvun ensimmäisen vartija ryhmän, nimeltä Minuuttimiehet, puvustukset muituttava 60-luvun camp-Batmania. Kun taas 80-luvun lopulle sijoittuvat uudemmat Vartijat ovat pukeutuneet kumipukuihin 80- ja 90-luvun Batmaneiden tyyliin. Ja onhan vielä yhdellä hahmolla kuminännit tribuuttina Schumacherin Batmaneille. Eli pinnan alla löytyy huumoria. Alunperin hahmojen piti sarjakuvassa olla DC:n Justice League, mutta tarinaan päätettiin tehdä uudet hahmot, jotka etäisesti muistuttivat Justice Leaguea. Elokuvassa onkin pieniä ykstyiskohtia, mitä tosifanit voivat bongata, esim. alkutekstien aikana Batmanin vanhemmat tulevat teatterista, mutta yöpöllö pelastaa heidät (joten Batmania ei tähän maailmaan koskaan synnykkään).




Ultimate cutiin on lisätty paljon kohtauksia, joita ei elokuvateatterissa nähty. Yksikään ei mielestäni ole turha, vaan syventää tarinaa. Myös väkivaltaisimmat ja brutaaleimmat kohtaukset ovat juuri näissä lisätyissä kohtauksissa ja ne pistävät tosissaan ihon kananlihalle.


Tales of the Black Freighter (2009) animaatio pohjautuu Watchmen sarjakuvassa nähtyyn "sarjakuvaan". Sarjakuvassa oli idea, että poika lukee merirosvosarjakuvaa, vartijat sarjakuvan sisällä. Näin saadaan aika hauska metatasoinen idea. Merirosvosarjakuvasta tehtiin myös animaatio samaan aikaan kuin Watchmen elokuva tuli, mutta erilliseksi teokseksi. Ultimate Cutissa tämä animaatio on upotettu elokuvaan. Aina kuin poika lukee sarjakuvaa elokuvassa, nähdään pätkä animaatiota. Näin saadaan "elokuva" elokuvan sisälle, kuten graafisessa novellissa oli "sarjakuva" sarjakuvan sisällä. Tämä tekee vihdoin Watchmen elokuvan täydelliseksi ja vastaamaan täysin graafisen novellin sisältöä. Tietenkin jotain asioita on hiukan oiottu ja yksinkertaistettu, koska graafinen novelli on niin iso opus, että elokuvasta tulisi helposti yli 9 tuntinen, jos kaikki yksityiskohdat kerrottaisiin. Tales of the Black Freighter on muuten yksi synkimmistä tarinoista mitä olen koskaan nähnyt. Todella synkeää k-18 kamaa.


Musiikit ovat elokuvassa erittäin hyvät. Score on komea ja vanhojen rockyhtyeiden biisit kuvastavat ajan kuvaa, eikä niitä ole ripoteltu vain ironiseksi hassutteluksi.




Watchmenista on tehty myös HBO:n sarja, jota en ole vielä nähnyt ja Amazon primen The Boys on vahvasti ottanut Watchmenin maailmasta ideoita vieden asiat vielä pidemmälle.

Elokuva on vieläkin visuaalisesti mielettömän hyvännäköinen, eikä ole kovinkaan vanhentunut 11-vuodessa. Se on monitasoinen ja ajatuksia herättävä, mutta myös kokemattomalle shokeraava. Siinä ei myöskään hyvis aina voita ja voidaankin miettiä onko suurempi sankari, konnia turpaanlyövä halloweenpuvussa heiluva keikari, vaiko miljoonia ihmisiä kylmäksi pistävä sosiopaatti, joka samalla luo maailmanrauhan ja estää miljardejen kuolemia.

Itselleni elokuva on yksi parhaista supersankarifilmatisoinneista, ellei paras ja Ultimate Cutin myötä näen sen vihdoin täydellisenä. Susoittelen jyrkästi kaikille, jotka eivät ole vielä nähneet.

- Kai Kumpulainen 18.5.2020



















Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Heikki Silvennoisen muistoa kunnioittaen (1954-2024)

Rendel: Cycle of Revenge (2024)

Jouluelokuva: Die Hard - Vain Kuolleen Ruumini Yli (1988)

Ensifiilikset: Joker: Folie à Deux (2024)

Rankataan Jack Ryan-elokuvat

Jurassic Park maratoni, arvostelussa 1, 2 ja 5

The Hunt for Red October - Punaisen Lokakuun Metsastys (1989)

Onnellinen Mies (1979)

Game of Thrones (2011-2019)

Vesa-Matti Loiri 1945-2022