Tilaajat

Legion (series, 2017-2019)

Legion (series, 2017-2019)

Nyt kun Ryhmä-X on kovasti pinnalla tuoreen Deadpool & Wolverine-elokuvan tuotua heidät takaisin parrasvaloihin, ajattelin katsastaa edesmenneen Foxin tuottaman X-men universumin katsomattomat teokset. Jäljelle oli jäänyt kaksi sarjaa joista toinen oli tuntematon The Gifted ja toinen pitkään hyllyssäni levännyt Legion. Jos perinteiset supersankaritarinat ovat ruvenneet pursuamaan korvista jo hyvän tovin, on Legion sinun sarjasi. Sillä ei nimittäin ole oikeastaan mitään tekemistä genren kanssa kyseessä onkin hyvin hämärä psykologinen thrilleri.

Legion on Marvelin X-Men-universumiin sijoittuva televisiosarja, joka erottuu vahvasti muista supersankaritarinoista sen surrealistisen ja omaperäisen kerrontatyylin ansiosta. Sarja seuraa David Halleria (Dan Stevens), nuorta miestä, joka on vuosia elänyt diagnosoidun skitsofrenian kanssa. Hän kuitenkin saa tietää, että hänen oireensa eivät välttämättä johdukaan mielenterveyden ongelmista, vaan siitä, että hänellä on poikkeuksellisia psyykkisiä voimia.

Sarjan luoja Noah Hawley (Lucy in the Sky) tunnetaan visuaalisesti vaikuttavasta ja kunnianhimoisesta kerronnastaan, ja Legion vie tämän ominaisuuden äärimmilleen. Sarja yhdistelee tyylilajeja psykedeelisestä trilleristä mustaan komediaan ja tarjoaa katsojalle kokemuksen, jossa todellisuuden ja harhan rajat hämärtyvät. Visuaalinen tyyli on vaikuttava, täynnä symboliikkaa ja erikoisia kuvakulmia, jotka täydentävät sarjan teemaa mielen hajoamisesta.


Näyttelijäsuoritukset ovat vahvoja kautta linjan. Dan Stevens onnistuu luomaan moniulotteisen hahmon, jonka kanssa katsoja voi samaistua, vaikka tarina onkin ajoittain vaikeasti seurattava. Dan Stevens on minulle tuttu mainiosta The Guest elokuvasta, jossa hän oli oikein elementissään.



Aubrey Plaza, joka esittää Davidin "ystävää" Lenny Buskeria, on erityisen vakuuttava. Hän tuo hahmoonsa karismaa ja pelottavuutta, joka korostaa sarjan unenomaisuutta ja arvaamattomuutta.



Ryhmä-X:n johtajaa Charles Xavieria sarjassa näyttelee Harry Lloyd.

Legion ei ole tyypillinen supersankaritarina, eikä se välttämättä sovi kaikille katsojille. Sen tarina etenee usein epälineaarisesti, ja se vaatii katsojalta keskittymistä ja kärsivällisyyttä. Sarja ei pelkää haastaa katsojiaan, mikä voi olla sekä sen vahvuus että heikkous. Toisaalta, niille, jotka pitävät monimutkaisista ja taiteellisesti kunnianhimoisista tarinoista, Legion tarjoaa ainutlaatuisen katseluelämyksen.

Kokonaisuutena Legion on poikkeuksellinen televisiosarja, joka erottuu muista supersankarituotannoista omintakeisen tyylinsä ja syvällisen kerrontansa ansiosta. Se on rohkea ja vaikuttava teos, joka jättää katsojansa pohtimaan näkemäänsä pitkään jaksojen päätyttyä. Sarjaa on tehty kolme kautta ja ne löytyvät Disney plussasta. Itse katsoin ensimmäisen kauden hankkimaltani blu-rayltä. Muita kausia ei taida pohjoismaissa olla julkaistukkaan sinikiekkona.

Legionia voisi luonnehtia niin, että jos David Lynch ohjaisi Nolanin Inceptionin, päästäisiin lähelle Legionin pyskedeelisyyttä. Legionia katsoessa ei tarvitse olla minkäänlaista tuntemusta Marvelin X-men sarjakuvista, eikä se muistuta mitään toista supersankarielokuvaa, eikä sarjaa.



Toki X-men asiantuntijoille löytyy varmasti jotain bongailtavaa. Silti sarja on hyvin irrallinen muusta marvelin tuotannosta ja toimii lähinnä kuriositeettina faneille. Joillekkin perinteisen supersankarisarjojen katsojille sarja voi olla liikaa ja toimiikin paremmin yleisölle, jotka ovat tottuneet psykedeelisempiin minfuck -effoihin ja arthouse-kuvastoon. Oikeastaan koko "supersankari" käsitteen voi unohtaa sarjaa katsoessa, koska kyseessä on draaman, psykologisen thrillerin ja sc-fin sekoitus, joka sisältää ripauksen kauhuelementtejä. Sarja on myöskin suunnattu varttuneemmalle yleisölle ja sisältää väkivaltaa ja seksiä. 

Itse pidin sarjasta yllättävän paljon, koska se oli pitkästä aikaa jotain uutta sarjarintamalla. Suositellaan varauksella.

- Kai Kumpulainen 23.9.2024





Promojulistegalleria:











Sarjassa on erittäin onnistunut soundtrack, jota voi suositella.


Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Prospect (2018)

Super Force - Iskuryhmä (tv-sarja 1990-1992)

Hard Boiled (1990-1992)

Rendel: Cycle of Revenge (2024)

Sisäilmaa (2021)

Stay Close (Miniseries 2021)

Comic Con Finland 10.-12.5.2024

Brazil (1985)

The Vindicator (1986)