Tilaajat

Death Machine (1994)



Mikä on Brad Dourifin paras elokuva. Se on tietenkin Stephen Norringtonin (Blade) ohjaama cyberpunk-vaikutteilla maustettu sci-fi-kauhu Death Machine! Elokuva on aliarvostettu, mutta kulttisuosiota nauttiva tribuutti kaikille 80-90-luvun cyberpunk, cyborgi, alien ja terminator elokuville... unohtamatta Die Hardia! Tämä on hengenheimolainen sellaisille elokuville kuin Hardware ja Split Second. Ja Brad Dourif on tässä elämänsä vedossa. Jos luulit, että miehestä ei ole mihinkään, niin suosittelen katsomaan tämän pätkän.

Death Machine (1994)

Lähitulevaisuudessa CHAANK -yhtiö on johtava armeijan sotavarustuksen tuottaja.  CHAANKin turvayksikköä johtaa John Carpenter. Hän saa selville, että yhtiön tuottamat cyberneettisesti parannellut "poliisit" sekoavat virkatoimissa ja hän aikoo sulkea koko tuotannon. Mutta pian Carpenter huomaa, että kaikki, jotka yritävät yhtiön rakennuksessa sulkea ohjelmaa, kuolevat "hain puremiin". Firman johtaja Scott Ridley yrittää peitellä kuolemia. Hayden Cale (Ely Pouget) on yhtiön uusi päällikkö ja hän alkaa epäillä, että firman kellarissa lymyävä asesuunnittelija-friikki Jack Dante (Brad Dourif) on murhien takana. Pian paljastuukin, että Dante on suunnitellut "Warbeast" nimisen sotakoneen, joka on yhtä hydraulista, veitsenterävää hammasta ja kynttä. Pian yhtiön pilvenpiirtäjään hyökkää ryhmä eko-terroristeja, tavoitteena lopettaa epäinhimillinen "cyberpoliisien" tuotanto. Ryhmän johtajina toimivat  Sam Raimi (John Sharian), Martin McDougall Yutanina ja Weyland (Andreas Wisniewski). Siitä vasta syntyy soppa, kun Dante vapauttaa Warbeastin rakennukseen, jossa eko-terrositit suorittavat tehtävää ja firman johtavat yrittävät selviytyä pedon tähtäimestä. Danten on tarkoitus ottaa koko yhtiö haltuunsa.






Ensiksi pitää mainita, että Brad Dourif on mahtava! Hän on todella psykoottinen tapaus. Alussa näytetään, kun hän kellarissaan työskennellessään katsoo väkivältaista lasten piirrettyä ja pornoa yhtä aikaa, He-man lelukokoelman keskellä. Mies on kuin 90-luvun industrialbändistä karannut ja pitkän takkuisten hiusten ja pitkän mustan nahkatakin sisältä löytyy loputtomasti veitsiä, pistooleja ja kumikana. Jos tällaiset leffat pääsisivät oscar-ehdokkaisi, niin  vähintään yksi pysti pitäisi Bradille Danten roolista antaa. Hän tekee elokuvasta todella viihdyttävän ja on koko homman selkäranka. Mutta ei hänen vastavoimansa Ely Pougetkaan (Miami Vice) jää pahasti jälkeen. Hän tekee Alienin Ripleytä ja Terminatorin Sarah Connoria vastaavan suorituksen, juuri oikeanlaisena toimintanaisena. Yutania näyttelevä Martin McDougall on hauska tapaus. Mies on normaalisti kuin britti, mutta näyttelee parhaansa mukaan Japanilaista hahmoa, kaikkine japani-kliseineen. John Sharian vetää ihan ok roolin, mutta hänen muuttuessa kyberneettiseksi soturiksi, hän huutaa kaikki lainit, mikä on hieman raivostuttavaa, sekä koomista. 


No ei tätä elokuvaa olekkaan tehty kovin vakavissaan, vaan enempi kieliposkessa, mutta esikuvia kunnitoittaen. Budjetti on ollut pieni, mutta siitä on otettu kaikki irti ja välillä leffa näyttää erittäin hyvältä. Varsinkin Warbeast-robottihirviö on oikein näyttävä ja uhkaava praktikaali-efekti-monsteri. Elokuva ottaa designinsa cyberpunk-kuvastosta, mutta enempi tämä elokuva on kuin aliens yhdistettynä die hardiin. Tekijöiden idoleita on kunnioitettu nimeämällä kaikki hahmot elokuvaohjaajien mukaan. Osa hahmoista on kuin suoraan 90-luvun cyberpunk- ja industriaaliscenestä ja mukana on mm. sarjakuvamaisen isoja aseita. Muutenkin elokuvaa voi kuvailla sarjakuvamaiseksi. Heh, Jopa cannabissätkät ovat sarjakuvamaisen isoja ja niistä törröttää useita eri sätkiä joka suuntaan.






Musiikki elokuvassa on mainiota 90-luvun industrialteknoa.

Erikoistehosteista vastasi Vic Bateman, joka tunnetaan Oscarin arvoisita tehosteista Aliens ja Alien 3 elokuviin.


Elokuvasta on olemassa monta eri leikkausta. Suosituin ilmeisesti on UK-leikkaus. Itse katsoin 121 min pitkän version.



Itselleni tämä oli todella päräyttävä teos, koska se yhdisteli kaikkea sitä mistä pidin ja pidän 80-90-luvussa. 


Jos rakastat kulttielokuvia kuten Split Second ja Hardware, on myös tämä elokuva varmasti suosikkisi. Tai jos haluat nähdä pienen budjetin kunnianosoituksen alienille, terminaattorille, robocopille ja blade runnerille on tässä sinulle mainio elokuva. Suositellaan myös Brad Douriffin faneille. Tästä elokuvasta näkee, että tekijät ovat tehneet sitä suurella sydämellä, eikä studion ohjailemana ja sillä on sielua. Mahtava pätkä!

- Kai Kumpulainen 12.6.2020


Vaihtoehtoisia julisteita:










Suomi vhs-julkaisu



Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

Prospect (2018)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Punisher: War Zone (2008)

Stay Close (Miniseries 2021)

Dune (1984)

Squid Game (2021)

Batman Begins (2005)

From Paris With Love (2010)