Tilaajat

Shootfighter - Fight to the Death (1993)Onko Bolo Yeung mielestäsi kovin jätkä ikinä? Onko Cobra Kain Matrin Kove ja William Zabka jo hieman elähtäneitä ja haikailet heidän kulta-ajoille? Onko Bloodsport lempileffasi, mutta kaipaisit hieman lisää gorea. Olisiko Karate Kid ollut parempi, jos siinä kurkipotkun sijaan revittäisiin sydän rinnasta? Onko Mortal Kombat parasta mitä ysäri tarjosi, mutta liian fantasiapainotteista? Nyt löytyi ratkaisu tarpeisiisi! Se on nimittäin 90-luvun hautautunut timantti, ja kovimmista kovin, eli Shootfighter: Fight to the Death!

Shootfighter -  Fight to the Death (1993)

Mr.Lee (Martin Kove) huijaa kaksi naivia nuorta kaverusta Rubenin (William Zabka) ja Nickin (Michael Bernardo) ottelemaan rahasta mystisessä, mutta laittomassa "Shootfighting" kisassa. Alkupalkkio on 3000 dollaria per pää ja jos miehet selviävät eteenpäin, on lopulta luvassa 100 000 dollarin pääpalkinto. Palkkio houkuttaa persaukisia nuoria. Kisassa ei ole sääntöjä, mutta vastustaja on saatava tajuttomaksi ja hengenlähtökään ei ole tavatonta.
Kisan edetessä Nick alkaa havaita jotain epäilyttävää, mutta Rubenin verenhimo alkaa olla päihdyttävää, joten Ruben etenee hurmoksessaan vastustaja vastustajalle yhä väkivaltaisemmin ja verisemmin. Kaverusten sensein (Bolo Yeung) on lähdettävä reissuun pelastamaan pojat kuolettavalta kohtalolta. Paljastuu, että Mr. Leellä on vanhoja kaunoja heidän senseitä kohtaan.

William Zabka ja Martin Kove ovat olleet todella mainioita Cobra Kai-sarjassa, mutta oli hauska nähdä miehet nuorempina lähempänä Karate Kidin aikoja, jolloin he olivat varsin kovassa kunnossa. molemmat vieläpä samassa elokuvassa.Kove esittää jälleen pahista, mutta Zabkan rooli on häilyvä, kun hän kamppailee väkivaltaisen luontonsa kanssa, ollessa toinen tarinan päähahmoista. Toinen on melko tuntematon ponihäntämies Michael Bernardo. Bernardo ei soita mitään kelloja, mutta hän on varsin geneerisen näköinen ysärin karatemies.

Legendaarinen Bolo Yeung (oikealta nimeltään Yang Sze) on kehonrakentaja ja taistelulajien taitaja, joka tunnetaan parhaiten Bruce Leen tähdittämästä Enter the Dragonista ja Jean Claude Van Dammen Bloodsportista, sekä lukemattomista Honkkarileffoista. Tällä kertaa mies on hyviksen roolissa, mikä on poikkeuksellista. Hän on vähän niin kuin astetta väkivaltaisempi  Mr. Miyagi.

Naispääosaa esittää Maryam d'Abo, joka on taas tuttu 007 - Vaarana vyöhykkeellä leffasta. Siinä hän esitti elokuvan selloa soittavaa Bond-tyttöä. Tässä taas Zabkan tyttöystävää.

Elokuvan toista pääpahista Mr.C:tä esittää Edward Albert, joka on itselleni tuttu lempparileffastani Galaxy of Terror (1981). Tässä Albert on oikein niljakas narsistinen pahishahmo.

James Pax on tuttu hahmo Big Trouble in Little China leffan salamoivana "Raiden" hahmona. Myös hän on mukana näissä karkeloissa, jossa tuntuu olevan kaikki ysärin Martial arts-toimintahahmot. Miehen roolihahmo on nimeltään Teng.


Kovimpana päävastustajana nähdään Mortal Kombat-elokuvasta tuttu Hakim Alston. Alston on todella saman kaltainen eleineen, kuin  "Fighting Monk"-hahmo Mortal Kombatissa.

Kisojen tuomarina hääri mm. Hotshots kakkosesta, The Octagonista, Big Trouble in Little Chinasta,  Samurai Copista ja Showdown in Little Tokyosta tuttu Gerald Okamura. Tämä mies tuntuu olevan vähän joka leffassa mukana.

Changia näyttelee Joe Son, joka on tuttu taas Austin Powers-elokuvan Oddjob parodiana, eli  Random Taskina. Miehellä on melkoinen tausta: "Syyskuussa 2011 Son tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen vapauteen vuonna 1990 tehdystä väkivaltaisesta joukkoraiskauksesta. Tuolloin Son ja Santiago Lopez Gaitan kaappasivat 19-vuotiaan naisen jouluaattona, ja raiskasivat tämän useita kertoja auton takapenkillä. Lokakuussa 2011 elinkautisrangaistustaan suorittanutta Sonia syytettiin sellitoverinsa surmasta.

Elokuva on muutenkin täynnä aikansa tuttuja b-leffojen kasvoja kuten esim. jättiläinen nimeltä Bob Schott (Tulilinjalla, Gymkata). Bob Schott on yksi huvittavamman näköisistä hahmoista leffassa.

Shootfighter on pähkinänkuoressa yhdistelmä Bloodsportia, Karate Kidiä, siirappista "draamaa" ja äärimmäistä gorea. Välillä on vaikea hahmottaa, katsooko lapsille ja nuorille suunnattua karateleffaa, vai kurkkuja paljain käsin irti repivää, äärimmäisen väkivaltaista k-18 martial arts-pätkää. Siihen elokuvan kiehtovuus perustuukin, unohtamatta kaikkea tahatonta komiikkaa, mitä se tarjoaa. Itse repeilin nauruun pitkin leffaa useassakin kohtauksessa, johon huumori ei varmasti ollut tarkoitettu. Myös useat pahishahmot ovat todella huvittavan näköisiä, mikä lisää elokuvan viihdyttävyyttä rutkasti. 

Aikansa överimuoti tuo myös lisää viihdyttävyyttä, kun hahmoilla on viiksiä, isoja takatukkia, ponihäntiä ja hassuja vaatteita. Tämä voisi siis melkein luokitella osastoon, "niin huono, että muuttuu jo hyväksi". 

Myös 90-luvun martial arts kuvasto tuo nostalgian pintaa, sillä juuri tällaisia elokuvia tuli katsottua tuohon aikaan ja samalla ravattua ties missä taistelulajeissa hakemassa keltaista vyötä. Juuri tällaiset elokuvat olivat hyvin suosittuja tuohon aikaan, joten ei ole ihme, että tämäkin elokuva on hieman hukkunut muiden sekaan, mutta epäilemättä Shootfighterilläkin on kulttistatuksensa. Sen verran paljon tuttuja kasvoja ja raakaa väkivaltaa tämä elokuva sisältää. 

Elokuvassa on kyllä tyly lopetus, koska leffa päätty, kuin seinään samalla sekuntilla, kun viimeinen matsi tulee päätokseensä.

Elokuvasta on olemassa jatko-osa Shootfighter 2, vuodelta 1996, joka jatkaa lähes samalla castilla Bolo Yeungin, Bernardon ja Zabkan voimin. itselläni on DVD, joka kattaa molemmat elokuvat.

Suositellaan kaikille "suoraan videolle julkaistun 90-luvun martial arts-elokuvien" ystäville. Ja Cobra Kai-faneille, joiden tulee nähdä idoliensa alkuperä. Tietenkin myös Bolo Yeung-faneille. Tämä tarjoaa varmasti sellaisen viihdepaketin, että oksat pois. Ainakin nauruhermoja se kutkuttaa rutkasti, eikä käsien katkomisestakaan ole puutetta. Tämä on sitä juustoisinta juustoa! Suosittelen katsomaan myös kakkososan heti perään. Sitä pidetään jopa tätä ensimmäistä osaa parempana.

* Kaikki jutussa käytetyt kuvat eivät ole itse elokuvasta, vaan myös muista elokuvista joista roolihahmot ovat tunnistettavissa.

- Kai Kumpulainen 17.9.2022
Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Batman: Mask of the Phantasm (1993)

Prospect (2018)

The Witch (The VVitch - A New-England Folktale, 2015)

Dune (Part one, 2021)

Rahapaja (La casa de papel, 2017-)

Robin Hood (1991, British Film)

Hard Justice (Lain kova koura, 1995)

Vesa-Matti Loiri 1945-2022

The Wicked City (Live-Action, 1992)

ALF (TV series, 1986-1990)