Tilaajat

The Hanging Sun (2022)



Päätin Katsella pitkästä aikaa SkyShowTimeä, koska se on jäänyt hieman paitsioon striimauspalvelunani. Sieltä löytyikin nopeasti Sky original-elokuva, joka perustuu norjalaisen kirjailijan Jo Nesbøn novelliin Midnight Sun (2015). Nesbøn kirjoihin perustuvia elokuvia ovat mm. The Snowman (2017) ja Headhunters (2011). Tämä Midnight suniin pohjautuva filmatisointi oli nimetty The Hanging Suniksi, norjan yöttömien kesäöiden takia, jolloin aurinko ei laske kokonaan horisonttiin. 

The Hanging Sun (2022)

John (Alessandro Borghi) pettää isänsä luottamuksen ja lähtee karkumatkalla Norjaan, vuoristoiseen kalastajakylään. Johnin isä on mahtava rikollispomo (Peter Mullan), eikä katsele tällaista käytöstä suopeasti, joten hän lähettää toisen poikansa Johnin perään. Sisäänpäinkääntyneessä kylässä John tapaa naisen (Jessica Brown Findlay) ja tämän pojan. Naisen väkivaltainen mies on ilmeisesti hukkunut merelle ja miehen kaksoisveli ei katsele suopeasti uuden tulokkaan veljeilyä veljensä perheen parissa. John ei ole myöskään kovin suosittu uskonnollisen kylän kirkollisissa piireissä, jota johtaa pappi Jacob (Charles Dance).

Vaikka elokuva onkin Italialais-Brittiläistä tuotantoa, tulee siitä vahvasti mieleen synkät ja harmaasävyiset pohjoismaalaiset rikoselokuvat ja sarjat. Eikä vain pelkästään Norjan jylhien maisemien ansiosta. Vaikka elokuva on väritykseltään ankean syksyinen, on sen komeat puitteet kalastajakylässä upeaa katseltavaa ja matalalla "hengailevasta" auringosta otetaan kaikki irti.

Vaikkakin elokuva on väkivaltainen ja välillä raakakin, ei sillä mässäillä ja asioita jätetään välillä mielikuvituksen varaan tyylikkäästi. 

Elokuvan henkilöistä kukaan ei ole synnitön, joten on mielenkiintoista seurata mihin kaikki johtaa. Tempo on melko rauhallista ja tämä noir-thrilleri ei sovikkaan toiminnan janoisille.

Pääosaa, eli Johnia esittää italialainen Alessandro Borghi. Vaikka Borghi on partoineen olevinaan karu kovis, tuovat hänen kasvon piirteensä mieleen Elijah Woodin Frodona. John on kasvatettu lapsesta mafian palkkatappajaksi, vaikka ei itse haluaisi tätä kohtaloa.

Jessica Brown Findlay (Downton Abbey) näyttelee Leaa, jonka väkivaltainen mies on jättänyt häneen henkiset, sekä fyysiset arvet. Findlay on hyvä arpinaamaisena Leana.

Peter Mullan on Johnin kovaksi keitetty isä ja rikollispomo. Mies on tyylikäs roolissaan.


Charles Dance nyt on loistava kaikessa mitä tekee ja myöskin tässä hän on hyvin vakuutava pappi Jacobina, joka suojelee kyläänsä syntisiltä, silläkin ilveellä, että kyläläiset saavat itse olla väkivaltaisia perheellisiä.

The Hanging Sun on synkkä ja tyylikäs, mutta pienimuotoinen noir-thrilleri, joka menee välipalana muiden pohjoismaalaisten rikosdraamojen parissa, mutta tuskin jää historiaan minään klassikkona. Se on lopulta melko unohdettava striimauspalvelun "original elokuva", mutta jos tämäkaltaisista pitää, niin en näkisi mitään syytä olla katsomatta sitä. Sellainen kolmen tähden pätkä. The Hangins Sun on Francesco Carrozzinin debyyttielokuva.

- Kai Kumpulainen 10.6.2023















Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Prospect (2018)

From Paris With Love (2010)

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Pitch Black (Pimeän uhka) (2000)

Stay Close (Miniseries 2021)

Double Feature: Terminal Force (Galaxis, 1995) & Terminal Force 2 (The Survivor, 1998)

Squid Game (2021)

True Detective (Season 1, 2014)

Onnellinen Mies (1979)

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)