Tilaajat

Double Feature: Terminal Force (Galaxis, 1995) & Terminal Force 2 (The Survivor, 1998)

Hommasin The Survivor elokuvan nordic dvd:n ihan vaan siksi, koska siinä oli niin kovan näköinen kansikuva. Kansi edusti tuota 90-luvun roskatoiminnan eliittiiä. Juuri sellaista mitä tuli vuokrattua vhs:nä vuokraamoista. Tutkittuani elokuvan taustoja hieman, huomasin, että tekele tunnetaan myös nimellä Terminal Force 2. Oli siis löydettävä pian leffasarjan ykkösosa, että ryönäelämys olisi täydellinen. Tutkittuani lisää selvisi, että kuten kaikilla tällaisilla huippuleffoilla, on myös ykkösosalla useampi eri nimi. Ensimmäisen osan nimi oli siis Galaxis (tai Terminal Force).

Elokuvaa on arvioitu sanoilla "Movies like this could give 'direct to video' a bad name.". Mikä parasta tässä leffassa pääosaa esittää takavuosien amazoni Brigitte Nielsen! Jonkin aikaa siinä meni, että sain tämänkin leffan käsiini ja ei kun maratoni päälle. Ensimmäinen osa paljastui pian Sci-fi toiminnaksi, jossa itse ohjaaja Sam Raimi pyörähtää, mutta mikä olikaan tämän ryönäsarjan lopullinen totuus...

Terminal Force (A.K.a. Galaxis, 1995)

Universumin syntyessä luotu myyttinen kristalli tuottaa energiaa elinvoiman ylläpitämiseen. Paha valtias Kyla (Richard Moll) yrittää löytää kristallin ja käyttää sen luontaista energiaa lisätäkseen julmaa valtaansa. Hän saa kristallin onnistuneesti hyppysiinsä voitettuaan sen suojelijat planeetta Sintarialla. Samaan aikaan Ladera (Brigitte Nielsen), vapaustaistelija, jolla on kyky muuttua näkymättömäksi, matkaa maan päälle etsiäkseen sisarkristallia, jolla päihittää paha Kyla.




Maan päällä hän huomaa, että tavan maanmies Jed (John H. Brennan) on jo löytänyt esineen piilopaikastaan. Mafioso Victor Menendez (Fred Asparagus) ja hänen palkkasoturinsa haluavat kuitenkin myös omistaa arvokkaan kristallin vastikkeena Jedin veloille. Annettuaan kyytiä Victorille ja hänen kätyreilleen, Ladera liittoutuu Jedin kanssa etsiäkseen ensimmäistä kristallia ja estääkseen Kylan suunnitelmat...

Terminal force, tai toiselta nimeltään Galaxis, on juuri sellaista 90-luvun ripoff scifi-actionia, mitä videovuokraamoiden tuhnuisimmista nurkista pystyi kalastelemaan aikanaan. Vaikka leffa on tehty pitkällä 90-luvun puoliväliä, muistuttaa se efekteiltään ja tyyliltään vahvasti kasarin alkupuolta. Budjetti on ollut ilmeisesti niin pieni, että rahat ovat riittäneet vain hyvin vanhoihin efekteihin. 

Heti alkukohtaukseen on panostettu kaikista eniten ja kaikki rahat on upotettu sen efekteihin ja räjäyksiin. Alkukohtaus tapahtuu avaruudessa ja Sintaria-planeetalla, jossa nähdään mm. "ihan komeita" avaruusalusten pienoismalleja, avaruuspukuja, tukikohtia ja valtavia räjäyksiä. Alun räjäykset ovatkin massiivisia ihan millä mittapuulla tahansa.



Alussa nähdään myös hellyyttävän kökköä stopmotion animaatiota, jossa pikkupoika muuttuu yhtäkkiä tappajarobotiksi. Tämä oli yksi huvittavimmista kohtauksista. Myös laserit ja muut salamat ovat kuin jostain Highlander ykkösestä, eli filmin päälle piirrettyjä viivoja, eikä cgi:tä. 

Alun jälkeen budjetti on ilmeisesti käytetty loppuun ja siirrytään maapallolle. Ympäristö on kuin 80-luvun tuhnuisimmmista b-leffoista, joissa joka puolella on höyryä ja savua. Sisätiloissa, kuten esim. polisilaitoksella on hieman pöyisen ja uituisen näköistä kokoajan. Leffa tuokin mieleen Cannonin Masters Of The universen monella tapaa. Siinäkin alkussa on kalliimpi kohtaus Eternialla ja loppuleffa pyöritään pimeillä kujilla maan päällä. Myös Brigitten asu muistuuttaa vähän He-man leffan asuja, puhumattakaan pahis Kylan Skeletor-asusta huppuineen. Myös ensimmäinen Terminator elokuva käy mielessä, aiemmin mainitun Highlanderin kanssa. Hieman asiaa netistä tutkittuani paljastui, että elokuvan piti alun perin olla He-manin spinoff sarjan She-ra: The Princess of Powerin liveaction versio. Kylan piti olla Hordak jne. Budjetti ei ilmeisesti riittänyt tähän projektiin.

Elokuvan on ohjannut efektifirma Flash Film Worksin päällikkö William Mesa. Siksi efektit ovat ihan näyttäviä, vaikka leffan budjetti on mitä sattuu, ohjauksesta puhumattakaan.

Pääosaa, eli Laderaa esittää itse Brigitte Nielsen. Nielsen on tuttu Ren Sonjan roolista (ja Rocky 4, Cobra, Beverly Hills Cop 2) ja siksi juuri sopiva tällaisen jättimäisen amazonin rooliin.

Pääpahista, eli Kylaa näyttelee Richard Moll. Moll vetää juuri tarvittavan yliampuvasti tällaiselle sarjakuvapahikselle. Tässä leffassa Mollilla on yliluonnolisia supervoimia, kuten "Darth Vader" kuristus ja "Emperor" salamat sormenpäissä. Kaikki pahikset leffassa ovat hyvin sarjakuvamaisia ja huvittavia. Moll esittää saman roolin jatko-osassa The Survivor, mutta siinä miehellä ei ole supervoimia.

Craig Fairbrass on minulle tuttu juuri katsomastani Avengement (2019) elokuvasta. Tässä hän näyttelee Lordi Tarkinia. Tarkin on myös jatko-osan päähahmona, mutta näyttelijä on eri ja hahmo täysin erilainen. Tarkin on Laderan veli.

Terminal force ykkönen on juuri sellaista kunnon ripoff roskaa, mitä tällaisten b-leffojen harrastajat kaipaavat. Sen yleisilme on mukavan 80-lukuinen ja sen meininki on naurettavaa, mutta siksi viihdyttävää. Menee vahvasti kategoriaan "niin huono, että hyvä". Itse ohjaaja Sam Raimi käy pyörähtämässä leffassa.


The Survivor (A.k.a. Terminal Force 2, 1998)

Kun ihmiskunta kauan sitten muutti avaruuteen, vanha planeetta Maa on unohdettu saastunut joutomaa, jossa vain karkotetut vangit elävät edelleen. Yksi heistä on Tarkin (Xavier Declie). Kun kapseli presidentin kanssa laskeutuu maan päälle, Kyla (Richard Moll) vangitsee presidentin, koska hän tietää avaruusaluksen tulevan apuun hakemaan presidenttiä, ja se on hänen tilaisuutensa päästä pois vankilaplaneetalta. Tarkin kuitenkin taistelee Kylaa vastaan ​​vapauttaakseen presidentin. Kun Kyla hallitsee gladiaattoriarmeijaa, Tarkinin on turvauduttava presidentin pieneen pojanpoikaan ja saatava kaikki ehjänä turvaan...

Elokuva on melko ankea ripoff Carpenterin Pako New Yorkista leffasta. Myös Ray Liottan näyttelemä Pako Absolomista, sekä Predator tulee useasta kohtauksesta vahvasti mieleen.

Elokuvan on ohjannut Nick Davis, joka tunnetaan visuaalisista efekteistään monissa huippuleffoissa, kuten The Dark Knight, Harry Potterit ja Edge of Tomorrow. Tässä visuaaliset efektit loistavat poissaolollaan.

Leffa muistuttaakin ulkoiselta ilmeeltään 90-luvun scifi-Tarzan sarjan jaksoa (Tarzan: The Epic Adventures). Eli hyvin vahvasti tulee sellainen pidempi tv-sarjan jakso mieleen. 90-luvulla tv-sarjat olivat yleensä melko pienen budjetin tapauksia, eikä tämä ole poikkeus. Hassua tässä oli vielä se, että Tarzaniin viitataan useassa kohdassa ja presidentin pojanpojalla on tarzan sarjakuvia mukanaan repussa (vaikka ollaan kaukana tulevaisuudessa). Myös päänäyttelijä on hieman Tarzanmainen.

Leffan päähahmona toimii edellisestä osasta tuttu Tarkin, mutta tämä tyyppi on aivan erilainen ulkoisesti ja kaikella tavoin, että samasta hahmosta ei voi puhua, kuin nimen perusteella. Tarkinia näyttelee b-leffa stunttimies Xavier Declie.

Pahis Kylaa näyttelee jälleen Richard Moll. Hahmo tuntuu melko erilaiselta, kuin edellisessä leffassa, vaikka samasta hahmosta on mukamas kyse. Moll on parasta näissä kökköjä näyttelijöitä pursuavissa elokuvissa.

Presidentin roolissa heiluu tuttu naama, eli Richard Herd. Mies on kaikille tunnettu todella monista tv-ohjelmista, mutta montaa en pysty nimeämään ilman googlea, paitsi Seinfeldin ja Star trekin.

The Surivor on järkyttävää paskaa. Se ei ole edes hyvällä tavalla huono. Se on keskinkertaisella tavalla mitäänsanomaton. Aika menee totaalisesti hukkaan tämän kanssa. Se tuntuu keskinkertaisen 90-luvun halpis tv-sarjan pidemmältä jaksolta, jossa ei tapahdu mitään kiinnostavaa. Vaikka mukana on kaikkia elemettejä mad maxista predatoriin, on tämän katsominen täydellistä ajan hukkaa. Tämä ei kovinkaan paljon edes liity edelliseen osaan juonellisesti, joten tämän näkeminen ei ole tarpeellista. DVD:n kansi kuva on kyllä kova.

Jos olet tällaisten b-roskaleffojen ystävä niin suosittelen katsomaan ensimmäisen osan, joka on hyvin viihdyttävä kökköydessään. Jatko-osa on taas pahinta ajantuhlausta ikinä. Välttele sitä kuin ruttoa. Nykynuorille näissä tuskin on mitään nähtävää, mutta vanhan kaartin videovuokraajat voivat löytää joitakin viihdyttäviä elementtejä.

- Kai Kumpulainen 6.8.2023


Julistegalleria:







Julkaisuja:


Molemmat osat sisältävä DVD-boksi.


Terminal Forcen DVD-kansi


The Survivorin DVD-kansi










Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Abyss - Syvyys (1989)

Punisher: War Zone (2008)

Stay Close (Miniseries 2021)

Prospect (2018)

The Hunt for Red October - Punaisen Lokakuun Metsastys (1989)

Dune (1984)