Tilaajat

Outland (Operaatio Outland, 1981)



Nyt kun Alien Romulus toi tänä vuonna takaisin vanhanliiton praktikaalitehosteet ja pienoismallit nykyelokuvaan sen verran mallikkaasti, oli niitä saatava lisää. Tehostenälkään puhkikalutut vanhat alienit ei enää toimisi, koska ne on vielä tuoreessa muistissa, mutta onneksi on olemassa yksi elokuva joka toimii. Teorioitten mukaan elokuva vielä kuuluu samaan maailmaan alieneiden ja Blade Runnerin kanssa. Se onkin helppo uskoa, kun filmiä katsoo pienen tovin. Kaiken kukkuraksi tässä elokuvassa itse Sean Connery nähdään avaruussheriffinä. Kuulostaako jo liian hyvältä? 

This time Sean Connery is... in space!

Outland (Operaatio Outland, 1981)

Jupiterin kuussa sijaitsevalla titaanikaivoksella tapahtuu kummia. Työntekijät sekoavat ja saavat surmansa oudoissa tilanteissa. Tapausta lähtee selvittämään paikan Sheriffi William T. O'Niel, jota esittää itse Sir Sean Connery. Sheriffi saa selville vaarallisen huumeen leviämisen kaivomiesten keskuudessa, mutta samalla hän huomaa pian olevansa yksin tutkimusten kanssa, varsinkin kun apulaissheriffi löytyy kuolleena. Jäljet johtavat kaivoksen johtoportaaseen, jolloin itse Sheriffi on kuoleman vaarassa...

Elokuvan tarina pohjautuu lännenelokuvaan Sheriffi (High Noon), jossa pääosaa näytteli Gary Cooperin ja ohjauksesta vastasi Fred Zinnemann. Tällä kertaa klassinen yhden miehen sota on siirretty avaruusasetelmaan, mikä toimii mielestäni mainosti.

Päällimmäiseksi puheenaiheeksi elokuvassa nousee sen upeat lavasteet. Lavasteisiin on todellakin panostettu ja kaivoslaitos tuntuu oikealta paikalta ruokaloineen, baareineen, jumppasaleineen ja suihkutiloineen.



Mielenkiintoisinta lavasteissa on se, kuinka ne muistuttavat todella paljon Ridley Scottin ensimmäisen Alien elokuvan lavasteita. Ainakin siinä mielessä, että kaivosplaneetan voisi hyvinkin uskoa kuuluan samaan universumiin muiden alien elokuvien kanssa. 

Omaan makuun lavasteet olivat juuri sitä, mitä haluan nähdä tieteisleffassa, eli uskottavan näköisiä, kuluneita ja tässä tapauksessa hyvällä tavalla retroja.



Baarista tuli mieleen vahvasti Blade Runner, mutta mistään kopioinnista ei voi puhua, koska Ridley Scottin mestariteos ilmestyi vasta seuraavana vuonna. Alieniin verrattaessa kaikki on mallillaan. Vain avaruushirviöt puuttuvat.

On yhtenevälle ilmeelle selityksensäkkin. Alienin ja Blade Runnerin taustalla on häärinyt sama tuottaja kuin Outlandissa, eli mies nimeltä Alan Ladd. Ladd on siirtänyt tekijätiimiin mukaan liudan Alienista tuttuja tekijöitä ja tehostemestareita. Myös säveltäjä Jerry Goldsmith on raahattu mukaan samasta porukasta, vaikka tämän elokuvan säveltämisestä kaveri ei juuri pitänytkään. Omaan korvaan kolkot musat kumminkin toimii loistavasti.

Näyttelijöistä Sean Conneryn lisäksi leffan pahiksenä nähdään Peter Boyle, joka on allekirjoittaneelle tutumpi sarjasta Kaikki Rakastavat Raymondia. Sarjassa Boyle oli isän virassa. Boylen tunnistaa samaksi, vaikka mies on huomattavasti nuorempit tässä.

Conneryn apulaisena nähdään Tohtori Marian Lazarus, jota näyttelee Frances Sternhagen. Sternhagen  tuo mainion lisän jämptinä naistohtorina, jolle ei rytyillä.

Outland on upea tieteisteos, joka mielestäni ansaitsee klassikon aseman, vaikkakin ikävän vähän tästä tunnutaan nykyään puhuttavan. Parasta siinä on ehdottomasti tunnelma ja miljöö, sekä ajattomat lavasteet. Muutamat tehosteet ovat hieman vanhentuneet ajansaatossa, mutta ne on helppo katsoa sormien läpi. Connery tekee mainion roolin suoraselkäisenä Sheriffinä, josta löytyy muitakin puolia kuin pelkkä pokerinaama. Avaruuslänkkäriasetelmassa on mukana myös sopivasti kauhuelementtejä. Suositellaan ehdottomasti kaikille Scifin ja Alien-elokuvien ystäville. Miksei myös Conneryn ja länkkäreiden. Blade Runner-fanitkin löytävät varmasti jotain ihmeteltävää. Omissa kirjoissa leffa pomppasi saman tien suosikkien joukkoon. Katselin elokuvan nordic blu-rayltä.

- Kai Kumpulainen 30.9.2024




Juliste- ja promogalleria:


























Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Point Blank (1998)

T-Force - Tuhon Partio (1994)

The Vindicator (1986)

Rendel: Cycle of Revenge (2024)

Prospect (2018)

The Spine of Night (2021)

Enemy Mine - Vihollisen armoilla (1985)

Pika-arvio: Alien Romulus (2024)

Onnellinen Mies (1979)