Tilaajat

Shaun of the Dead (2004)




2000-luvun alussa tuntui olevan jonkilainen Zombie-buumi. Sitähän jatkui vaikka kuinka pitkään ja Walking deadin ansiosta se tuntui alkavan taas uudelleen myöhemmin 2010-luvulla, mutta itse ehdin jo kyllästyä aiheeseen jo 2000-luvun alkupuoliskolla, kunnes 28 päivää myöhemmin-elokuva hetkeksi nosti mielenkiintoa 2002. Silti suosikikseni lopulta jäi todellinen genre-uudistaja ja rakkauskirje koko scenelle, eli one and only SHAUN OF THE DEAD, vuodelta 2004.

Elokuvassa Simon Pegg ja Nick Frost ovat vetelehtiviä luusereita, joiden aika kuluu enimmäkseen Winchester-pubissa. Siitä ei Simonin tyttöystävä (Kate Ashfield) diggaa ja vaatiikin parempaa elämää. Samoin isäpuoli (Bill Nighy) motkottaa Simonin laiskasta suhteesta äitiinsä  (Penelope Wilton). Töissäkään ei mene lujaa ja ura laahustaa elektroniikkakaupan myyjänä. Kunnes eräänä päivänä zombiet valtaavat Lontoon.

Elokuvan kantava voima on tehdä romanttinen komedia, jossa hahmot ovat rakastettavia luusereita ja maustaa homma Zombeilla. Briteillä on tunnetusti parempi huumori, kuin jenkeillä ja siksi homma toimii loistavasti. Elokuvasta huokuu myös Peggin ja Frostin nörttitietämys ja rakkaus zombieleffoihin. Ohjaaja Edgar Wright on tunnettu loistavista toimintakomedioista ja tästä leffasta se ura lähtikin nousuun. Elokuvassa on runsaasti kumarruksia zombie-klassikoille ja vierailevia brittitähtia voi bongailla myös rutkasti. Kaikki tämä pelaa saumattomasti yhteen, mikä on nerokasta.

Shaun of the dead kuuluu Three Flavours Cornetto trilogiaan, joita yhdistää vain ohjaaja Wright, Simon Pegg, Nick Frost ja se että elokuvissa syödään Cornetto-jäätelötuutteja. Niissä on myös aina kohtaus jossa aidan yli hyppy ei onnistu kovinkaan tyylikkäästi.

Katsoin tämän elokuvan neljännen kerran ja vieläkin se toimi oikein mukavasti illan viihdykkeenä. Suosittelen kaikille, jotka eivät ole vielä nähneet tätä tyylitajuista kulttileffaa.

- Kai Kumpulainen 25.11.2019

Alla kokoelma erilaisia vaihtoehtojulisteita:













Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

The Spine of Night (2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

The Abyss - Syvyys (1989)

Stay Close (Miniseries 2021)

Red Sonja (1985)

Robocop 2 (1990)

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Dune (1984)