Tilaajat

Batman: Year One (2011)


 Batman: Year One on Frank Millerin legendaarinen klassikkosarjakuva, vuodelta 1987, joka kertoo Batmanin ensimmäisen vuoden vaiheista. Se on ollut materian lähteenä sellaisille Batman elokuville, kuten Batman (1989), Mask of Phantasm ja ehkä selkeiten Batman Begins, johon siinä on eniten yhtymäkohtia.  Vuonna 2011 palkittu animaatio ohjaaja Sam Liu ja animaattori Lauren Montgomery käänsivät graafisen novellin piirretyn animaation muotoon. Siitähän tuli oikein komea aikuisille suunnattu animaatio-elokuva, joka oli uskollinen lähteelle.



Tarinassa komissario Gordon on juuri muuttanut Gothamiin, raskaana olevan vaimon kanssa. Uusi työ ottaa kirkasotsaiselle Jimille koville, koska Gothamin poliisi on täysin korruptoitunutta ja työskentelee mafian palkkalistoilla. Jim Gordonia yritetäänkin kokoajan pitää aisoissa kommandopipoisten naamiomiesten pieksemällä hänet henkihieveriin. Nuori Bruce Wayne on saapunut pitkältä reissultaan Gothamiin ja alkaa pistämään rikollisuutta aisoihin vigilante-kostajana, hieman Taxikuski-elokuvan Travis Bicklen tyyliin, mutta saakin köniin prostituutiota harjoittavalta Selina Kylelltä. Kunnes eräänä päivänä lepakko lentää Waynen kartanon ikkunan läpi ja Bruce keksii ottaa pelottavan lepakkoihmisen henkilöllisyyden, kylväen kauhua ala-maailmalle.  Tästä "Batmanista" ei mafia tykkää ja he järjestävät Gothamin poliisivoimat ja erikoisjoukot Batmanin perään...



Ensimmäiseksi täytyy sanoa, että animaatio on leffassa huippuluokkaa. Kuvakulmat ovat elokuvamaisia. Musiikit ovat hyvät, aina kun niitä kuullaan. Musiikkia säästellään elokuvassa autenttisuuden takia. Tämä on näitä parempia, ellei yksi parhaista DC animated movies-elokuvista. Elokuvassa on viittauksia mm. Takskuski-elokuvaan ja useisiin mafia-elokuviin. Kun taas tästä elokuvasta on ammennettu materiaalia mm. Dark Knight trilogiaan. Elokuvassa ei ole mitään fantasia-elementtejä, vaan kaikki tapahtumat pohjautuvat realismiin.



Elokuva kertoo enimmäkseen James Gordonin tarinaa karussa ja synkässä gothamissa. Batman on selkeästi tarinassa taustalla ja hän onkin enempi sellainen luonnonvoima, kuin seurattava päähenkilö. Gordonin ääninäyttelijä kuullaan Bryan Cranston (Breaking Badin Heisenberg!), Batman/Bruce Waynenä toimii Gotham sarjasta tuttu Benjamin McKenzie, joka taas Gothamissa esitti James Gordonia. Eliza Dushku (Buffy/Angel) on Selina Kyle, eli kissanainen. Mafia Pomo Carmine Falconen roolissa on Kummisedästä tuttu Alex Rocco. Muitakin kuuluisia ääniä kuullaan.




Elokuva on suurimmaksi osaksi rikosdraamaa, jossa käsitellään mm. vaimon pettämistä, mutta kunnon Batman-actioniakin nähdään. Tarinan loppu on hieman anitkilmaattinen, jos odottaa jotain eeppistä supersankarivääntöä, mutta mielestäni se oli piristävä lopetus.

Itse pidän tätä yhtenä parhaista Batman tarinoista ja animaatio on oikein onnistunut. Suosittelen, jos maanläheisempi sarjistarina kiinnostaa.



- Kai Kumpulainen 19.2.2020





Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Abyss - Syvyys (1989)

Punisher: War Zone (2008)

Stay Close (Miniseries 2021)

Prospect (2018)

The Hunt for Red October - Punaisen Lokakuun Metsastys (1989)

Dune (1984)