Tilaajat

Caravan of Courage: An Ewok Adventure (Star Wars Vintage 1984)

Disney plussa teki kulttuuriteon julkaisemalla vaikeasti saatavilla olevat Ewokki-elokuvat palvelussaan ja vielä suomitekstityksellä. Jo vuosia näiden saatavuus DVD:nä on ollut vaikeaa, tai lähes mahdotonta ja hinnat ovat pomppineet kuninkaallisissa summissa, puhumattakaan tekstityksistä, tai HD-kuvanlaadusta. Olin aiemmin nähnyt näistä toisen osan, joka on näistä kahdesta jälkimmäinen. Se oli oikein mainio fantasiaelokuva, kohtuu hienoilla praktikaaliefekteillä ja pienille lapsille jopa hieman pelottavilla kohtauksilla varustettuna. Tätä ensimmäistä osaa en ollut aikuisiällä vielä nähnytkään. Nyt oli siis sen aika...

Caravan of Courage: An Ewok Adventure (Star Wars Vintage 1984)

 Towanin perheen alus haaksirikkoutuu Endor-nimiselle planeetalle. Perheen lapset Mace ja Cindel ovat hukanneet vanhenpansa herätessään törmäyksestä. Paikalle saapuu paikallisia Ewok-otuksia, jotka vievät Cindelin kyläänsä. Mace yrittää puolustaa siskoaan, kunnes tajuaa, että Ewokit ovat ystävällisiä. Ewokit lupaavat auttaa lapsia löytämään vanhempansa sekä välttää Endor-planeetan lukuisia vaaroja. Liikkeelle lähtee siis rohkeuden karavaani...

Heti alkumetreillä huomaa, että elokuva on suunnattu hyvin pitkälti lapsille, verrattuna sen synkkään jatko-osaan, joka on jopa pelottava pienille lapsille. Myös elokuvan tempo on hyvin verkkainen ja asiat tapahtuvat nykypäivän mittapuulla hitaasti. Sen lisäksi suurimman osan ajasta seuraamme vain kahta lasta ja ewokkeja, kun taas jatko-osassa ovat myös aikuiset näyttelijät enemmän esille. On elokuvassa silti seikkaululeffan tuntua.



Pidin kyllä elokuvan rauhallisesta tunnelmasta ja "aidosta" meiningistä. Aidolla tarkoitan sitä, että kaikki kohteet ovat oikeita kuvauspaikkoja ja ewokit ovat pukuihin sonnustautuneita lyhyt kasvuisia ihmisiä, eikä nykyajan CGI:stä ole tietoakaan. Tokihan joitain komeita maisemia on luotu matte painting-taustamaalauksilla ja hirivöitä stop-motion tekniikalla, mutta nekin ovat käsityötä, jota arvostan.



Jossain vaiheessa kyllä meininki menee vähän halvannäköiseksi ja campyksi, kun hämähäkin verkko on tehty köydestä ja itse jättihämähäkin siimat näkyvät selkeästi. Myös hämähäkki itsessään on vähän köppöisen näköinen nukke, mutta jotain sympaattista ja nostalgista näistäkin asioista löytyy. Kohtaus tuo mieleeni yhden Masters of the Universe-animaatiosarjan jakson, jossa oli hyvin samankaltainen kohtaus hämähäkkeineen ja verkkoineen. Molemmat kohtaukset myös päätyvät lauseeseen "That Was Close".

Näyttelijöistä mukana on klassiset lyhytkasvuiset näyttelijät, kuten Warwick Davis ja Tony Cox. He näyttelevät Ewokkeja nimeltä Wicket ja Widdle.

Elokuva sijoittuu Imperiumin vastaiskun ja Jedin paluun väliin. Yhdessä matte paintong-taustassa on nähtävissä Nelle Puh istumassa puussa. 

Tämä elokuva on ensimmäinen osa kahdesta Ewok-elokuvasta ja sen voi katsoa lähinnä sen takia, että alkuasetelma ja päähenkilöt tulevat tutuiksi, mutta jos pitää valita vain toinen, niin suosittelen jännittävämpää ja näyttävämpää kakkososaa Ewoks: Battle for Endoria. Tai ehkä viisainta on katsoa nämä molemmat yhteen putkeen "minisarjana". Suositellaan lähinnä kasarifantasian ystäville ja Star Wars-fanaatikoille. Itse pidin elokuvan nostalgisesta tunnelmasta paljon, mutta kallistun jälkimmäisen leffan puoleen sen vauhdikkuuden ja näyttävyyden takia. Arvion jatko-osasta voi lukea täältä.


Tässä voi opiskella hieman Ewok-kieltä ennen elokuvaa:

Ewok/suomi-sanakirja

Yehah = Heippa

Yubnub = Jipii

Acha = okei

Gunda = hyvää

Feech = hitto

Lurdo = luuseri

Tyatee = tule

Kush = kuka

Roda = syö

Chak = kyllä 

Jeeks = tuo

Den = ei

- Kai Kumpulainen 12.5.2022




Komeita julisteita elokuvasta:









Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Frank Herbert's Dune (miniseries, 2000)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Super Force - Iskuryhmä (tv-sarja 1990-1992)

Stay Close (Miniseries 2021)

Inferno (aka. Desert Heat, 1999)

Dune (1984)

Goonies - Arkajalat (1985)

Dust Devil (1993)

Kauhukuu 2023 osa.1.

Legend of Zorro - Zorron legenda (2005)