Tilaajat

The Witch (The VVitch - A New-England Folktale, 2015)



Ohjaaja Robert Eggers on noussut pikkuhiljaa kaikkien elokuvaharrastajien tietoisuuteen viimeistään nyt kun upea viikinkitarina The Northman pyörii elokuvateattereissa, mutta myös pienempi, mustavalkoisena kuvattu The Lighthouse sai laajalti huomiota, sen ollessa erittäin kiehtova poikkeus elokuvatarjonnassa. Mutta se mistä kaikki sai alkunsa, on vuoden 2015 tunnelmallinen kauhuelokuva The VVitch. Varsinkin kauhuelokuvafanien joukossa tämä elokuva nousi pian kaikkien huulille, sen tuoden raikkaan tuulahduksen väsähtäneeseen genreen ja palauttaen tunnelman pelkkien jumpscaryjen tilalle. Kauniina kesäisenä iltana oli hyvä katsastaa tämä tunnelmapaukku läpi.

The Witch (The VVitch - A New-England Folktale, 2015)

1630-luvulla puritaaniperhe saa häädön kylästään uskonnollisten erimielisyyksien takia. He alkavat elää metsän reunalla uusienglantilaista maatilaelämää, kunnes perheen vauva katoaa metsään. Tämän jälkeen perheen elämä sen kun kurjistuu vaihe vaiheelta. Syyksi epäillään jopa pahan voimia...

Elokuvan juoni ei sinänsä ole kovin monimutkainen, mutta se miten kaikki on kuvattu ja kerrottu on se "juttu". Leffassa on nimittäin todella hyvä tunnelma. Vainoharhaisuus ja piinaavuus hiipii salakavalasti katsojan mielensyövereihin. Elokuva myös luottaa siihen, että vähemmän on enemmän. Mitä vähemmän katsoja näkee asioita, sen enemmän se luo mielikuvia päässään. Tämä onkin ollut ongelma viimevuosien kauhuelokuvissa, että tungetaan liikaa tavaraa kuvaan. Myös jo rasittavuuteen asti kulutetut jumpscaret on tässä elokuvassa vältetty hyvin. Tosin niitäkin bongasin kaksi kappaletta, mutta ne oli hyvällä maulla toteutettu. Vaikka elokuvaa on syytetty hitaaksi, niin mielestäni tempo on oikein reipas ja rullaava, ainoastaan asioita, joita kuvassa tapahtuu, ei selitetä katsojalle puhki.  

Visuaalisesti leffa on todella upea. Se luottaa yksinkertaisuuteen ja tekee karusta kaunista. Kaikki kuvassa nähtävä on realistista ja siitä puuttuu kaikki CGI, mikä on hienoa. Elokuva on kuvattu luonnonvalossa, mikä tekee siitä uskottavamman. Alussa vielä nähdään väriä ja valoa, mutta pikkuhiljaa paletti muuntuu harmaammaksi ja harmaammaksi.



Välillä yksittäiset kuvat näyttävät taideteoksilta, joista tulee mieleen 1800-luvun öljyvärimaalauksia. Elokuva on maksanut vain 4 miljoonaa, mikä on huomattavasti vähemmän, kuin Northmanin 70 miljoonan budjetti, mutta mielestäni molemmat ovat yhtä vaikuttavia elokuvia, joten kaikki rahat ovat käytetty oikein. Elokuvan repliikitkin ovat luotu sen kuuloisiksi, kuten tuohon aikaan olisi puhuttu.

Näyttelijöistä perheen isänä toimiva Ralph Ineson on uskottava roolissaan ja hänellä on loistava, rosoinen ääni. Debyyttiroolissaan Anya Taylor-Joy on perheen vanhimpana lapsena myös mainio. Hän on minulle tuttu vain New Mutants-elokuvasta ja Eggersin The Northmanista, mutta koko ajan hänen kyvyt nousevat enemmän huomioon. Myös Kate Dickie on erittäin uskottava 1600-luvun perheen äiti.

Mark Korven on luonut elokuvaan mielenkiintoisen musiikin. Sävellykseen on käytetty vain soittimia, mitä oli olemassa 1630-luvulla, kuten Avainviulua ja "Waterphonea", joten musiikit ovat oikein autenttiset, vaikkakin minimalistiset. Upeaa!

Elokuvan nimi on kirjoitettu tarkoituksella muotoon The VVitch, koska 1630-luvulla ei ollut vielä olemassa W-kirjainta.

Elokuvan tarina perustuu 1600-luvulta löytyneisiin kirjoituksiin, joten jokseenkin se perustuu siis "tositapahtumiin". 

Itse kauhun mestari Stephen King kertoi olleensa kauhuissaan, katsottuaan tämän teoksen.

Vaikka en olekkaan ollut viimevuosina kova kauhuelokuvien suurkuluttaja, niin se on johtunut lähinnä tarjonnan heikkoudesta, mutta jos Eggersin leffojen kaltaisia teoksia on tarjolla, niin näitähän katsoo oikein mielellään. Elokuva on pienimuotoisuudessaan jopa enemmän vaikuttava, kuin The Nortmanin kaltainen eeppinen ja massiivinen teos. Se on loistava esimerkki, miten pienellä budjetilla voi saada aikaan upeaa jälkeä, kunhan osaamista riittää. Se ei myöskään kaadu perinteisiin sudenkuoppiin, mihin muut jenkkikauhut tuntuvat kompastelevan. Vaikka elokuva ei sinänsä ole mielestäni äärimmäisen pelottava, tai se ei jää mieleen kalvamaan yöksi, on se erittäin tyylikäs, kaunis ja tunnelmallinen. Vahva suositus kaikille, jotka eivät ole vielä nähneet.


- Kai Kumpulainen 18.6.2022


Julistetaidetta:







Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

Prospect (2018)

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Punisher: War Zone (2008)

Stay Close (Miniseries 2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Dune (1984)

Squid Game (2021)

Batman Begins (2005)

From Paris With Love (2010)