Tilaajat

The Texas Chainsaw Massacre (2003 film)



Tänä vuonna tulee aikaa 50 pitkää vuotta, kun alkuperäinen Teksasin moottorisahamurhat sai julkaisupäivänsä. Koska elämme tämän vuoden kauhukuuta ja silloin on tapana kulutella kauhuelokuvia, ajattelin että nyt olisi otollinen aika katsoa uudelleen vuoden 2003 uudelleentulkinta samasta aiheesta. Aikoinaan kun remake julkaistiin, katsoin sen alkuperäisen leffan kanssa samana päivänä ja pidin molemmista. Ajattelin, että tämä uusintaversio on todella julma ja brutaali. Jokin siinä kumminkin oli, kun en sitä sen koommin katsonut uudelleen. Leffan komea pahviboksinen dvd:kin lepäili hyllyjen kätköissä vuosikausia. Elokuvan soundtrackia tosin tuli välillä kuunneltua cd:ltä autossa, kun se sisälsi sen verran viihdyttäviä metalli- ja rockbiisejä. Tosin näitäkään ei elokuvassa kuulla. No, kaivoin "vanhaa anttilaa" huokuvan dvd-boksin esille ja pistin filmin pyörimään lauantaipäivän ratoksi.

The Texas Chainsaw Massacre (2003 film)

Elokuvan alku väittää, että tapahtumat perustuvat oikean elämän tapahtumiin. Tätä en kyllä niele, edes googlesta tarkistamatta. Leffan alku poikkeaa aikalailla alkuperäisestä. Joukko nuorehkoja hipinretaleita ovat hakeneet meksikosta kilon kannabista ja kuljettavat sitä hippibussissaan pitkin hikisiä Teksasin hiekkateitä, kun vastaan tulee nuori nainen. Nainen on paniikissa ja kaipaa selvästi apua. Otettuaan naisen kyytiin, vetää hän esiin revolverin ja ampuu itseään päähän. Nuorisolaiset lähtevät hakemaan apua karmivaan tilanteeseen, kunnes törmäävät epäilyttävään Sheriffiin. Tästä se tilanne vasta eskaloituu.

Elokuvan visuaalinen ilme huokuu modernia 2000-luvun alkua. Aikoinaan se näyttikin todella hyvältä. Ohjaaja Marcus Nispel on tunnettu lähinnä musavideoista ja tämä leffa huokuukin kyseistä genreä. Kuvan saturaatiota on laskettu alas, jolloin kuva on välillä miltei mustavalkoinen ja värit todella haalistuneet. Tämä oli tuohon aikaan pinnalla oleva juttu, joka toi halvempaankin elokuvaan tiettyä uskottavuutta ja vakavuutta. Tänä päivänä se lähinnä häiritsi. Olisin kaivannut hikiseen hiekkamaahan hieman auringon sävyjä, tai keltaisuutta, kerta siellä semmoinen paistoi. Elokuva on kyllä sopivan törkyinen ja ällöttävä, että teksasilaisen junttilan inhottavuus saadaan katsojalle hierottua naamaan. 

Nuorisoporukka trendikkäine 2000-luvun kampauksineen, ei näytä kyllä hirveästi 70-luvun hippinuorilta. Enempi juuri 2000-luvun alun nuorilta, jotka diggailevat vanhaa hippityyliä hillitysti. Muuteenkaan elokuvan maailma ei tuntunut suoranaisesti 70-luvulta, vaan enempi 2000-luvun alulta. Nuorisolaisten näyttelijät eivät olleet kovinkaan tuttuja. Yksi naama oli tutumpi, eli Eric Balfour, jonka bongasin viimeksi Skyline-ufoleffasta.

Elokuvan selkeä tähti on mainio R. Lee Ermey, joka esittää Sheriff Hoytia. Sheriffi on juuri niin ärsyttävä, piinaava ja punaniskainen, kuin hänen tulee ollakkin. R. Lee Ermey teki upean roolin Full Metal Jacketissa. Tässä roolissa on vähän samaa henkeä, kuin Gunnery sergeantissa. 

Elokuvan scoresta vastaa Steve Jablonsky. Se onkin ihan toimivaa kauhumusiikkia. Itse leffan soundtrackilla, joka taas tuli aikoinaan cd:nä myyntiin kauppoihin, kuullaan aikansa mukaisesti pinnalla olleita Metallibändejä, kuten Fear Factorya, Panteraa, Static-x:ää, Lamb of Godia ja Meshuggahia. Näitä kaikkia yhtyeitä löytyy omasta levyhyllystänikin, joten leffan soundtrack cd oli meikäläiselle oikein mainio kokoelma. Elokuvassa ei asennemetallia kuulla ja hyvä vaan. Se ei olisi ehkä sopinut tunnelmaan. 2000-luvun alun molemmin puolin oli muodissa, että kauhu- ja toimintaleffoissa oli soundtrack, joka sisälsi kokoelman pinnalla olevia vaiohtoehtometallibändejä. Näistä montaakaan ei kuultu itse elokuvassa lopulta.

The Texas Chainsaw Massacre vuosimallia 2003 on melko perinteinen moderni remake. Siinä missä gorea ja suolenpätkiä on lisätty, on taas piinaavassa tunnelmassa menetetty. Se on tavallaan ihan laadukkaasti toteutettu, mutta jotain vaan jää uupumaan. Marcus Nispel on tehnyt muitakin klassikoiden  remakeja, kuten Friday The 13th ja Conan Barbaari. Niitäkin leffoja vaivaa tietty kertakäyttöisyys ja musavideomaisuus. Sekin on enemmän sääntö, kuin poikkeus, että päähahmot, eli uhrit ovat epäsympaattisia ja jopa ärsyttäviä. heidän kohtalostaan ei juurikaan välitä. Parasta leffassa on Sheriffi Hoyt ja sisältää leffa muutaman ihan siistin kohtauksen, mutta en usko että katson tätä uudelleen ihan heti. En välttämättä koskaan. siihen ei ole tarvetta. Tämä on aika kertakäyttöistä kauhuilua. Tämän elokuvan jälkeen oikeastaan aloin kyllästyä kaikkiin moderneihin kauhuleffoihin ja menikin pitkään ennen kuin palasin taas uudemman kauhun pariin. Suosittelen tätä vaan paatuneille Leatherface-faneille, tai satunnaisen kauhun katsojille, jotka eivät odota näkevänsä mitään maata mullistavaa. Muussa tapauksessa iso suositus alkuperäiselle Toby hooperin klassikolle.

- Kai Kumpulainen 12.10.2024



Julistegalleria:



















Oma kokoelma:





 

Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

The Crow: Wicked Prayer (2005)

Batman Forever (1995)

Ensifiilikset: Joker: Folie à Deux (2024)

Prospect (2018)

Texas Chainsaw Massacre (2022)

Onnellinen Mies (1979)

The Spine of Night (2021)

The Vindicator (1986)

Event Horizon - Viimeinen horisontti (1997)